Den kommer til alle før eller senere – men hva er egentlig puberteten, når kommer den og hva medfører den?

Kort sagt er puberteten den prosessen som gjør barnekroppen til en voksen kropp. Hvor raskt endrer puberteten jenter, med alt det måtte innebære? Den starter når man er mellom 9 og 14 år, og bruker fire til seks år før den er ferdig med dette skiftet. Man utvikler seg i ulikt tempo og i ulike faser i løpet av disse årene, og hvordan man opplever puberteten er forskjellig fra person til person. Man kan si at stort sett alle puberteter er normale, selv om de er veldig forskjellige.

Hva er puberteten?

Puberteten påvirker både kroppen og psyken, men hva skjer i puberteten? Kroppens forandringer​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ er mange. Man får bryster, mensen, hår på underlivet og under armene osv. I hodet hender det også mye forskjellig – det skyldes delvis hormonene, som er heltene som sparker i gang hele pubertetsfesten, og delvis at alle forandringene i kroppen skjer så raskt at det er vanskelig for hodet å henge med.

Jente som fikser capsen på ei annen jente - Libresse

Puberteten jenter vs. gutter

Det som skjer i kroppen avhenger av hvilke kjønnskromosomer man har – xx eller xy. Har man xx, så har man underliv, livmor og alt det der. Har man xy, derimot, så har man penis. Hvilket kjønn man har vet man best selv, men det tar ikke puberteten hensyn til. Den kjører på etter tegningene som følger med genene, og designer kroppen etter dem. Det betyr at alle puberteter ser forskjellige ut. Visse ting, som økt svette, hår på nye steder, kviser og humørsvingninger påvirker kroppen i puberteten for alle. Bryster, bredere hofter, utflod og mens hører derimot til jenter med livmor og underliv.

Felles for alle puberteter er at de er forskjellige. Påvirker puberteten jenter og deres følelser på samme vis? Noen synes alle forandringene er helt ok, mens andre synes det er vanskelig med mensen, bryster og alt sånt. Uansett hvordan man føler seg, så varer den ikke evig, og den utgjør bare en liten del av livet.