Illustrasjon av jente som barberer benene - Libresse

Pubertet hos jenter

Uregjerlige kjønnshår, kviser og ulikt store pupper – slike plutselige endringer kan være både spennende, forvirrende og skremmende. Heldigvis finnes det gode måter å håndtere dem på! Det er altså ingen grunn til bekymring. Puberteten handler bare om at du er i ferd med å bli voksen. La oss se litt nærmere på hvilke fysiske endringer kroppen går gjennom i puberteten, og få noen tips til å takle dem.

Tegn på puberteten: 

  • Bryster 
  • Hårvekst 
  • Bredere hofter 
  • Strekkmerker
  • Utflod 
  • Mens 
  • Mer svetting 
  • Kviser/akner 
  • Følelsesutbrudd

Når kommer jenter i puberteten?

Vanligvis starter den mellom 10 og 16 år for jenter. Guttekropper pleier å modnes litt senere. Når puberteten er i gang, kan det føles som om forandringene kommer både veldig raskt og altfor sakte. Vi kan takke hormonene for at den starter! Hormoner er stoff som lages i ulike kjertler rundt omkring i kroppen, og de påvirker blant annet når det er på tide at kroppen blir voksen.

Jente som vasker bort sminken i baderommet - Libresse

Bryster

For mange er første tegn på puberteten at brystene blir rare og ømme – av og til kan det også gjøre litt vondt. Det kan kjennes ut som om det ligger en liten ert bak brystvorten. Det kan være godt å ha på en myk topp eller BH, så det ikke gjør vondt å ha på klær.

Det er ikke sikkert at brystene dine er like store. Bryster har nemlig sin helt egen personlighet, og små forskjeller i størrelse er helt normalt også etter at de er fullt utviklet! Brystene vil sannsynligvis endre både størrelse og form gjennom hele livet, siden mange ting kan påvirke dem, for eksempel vektoppgang og -nedgang, graviditet og amming.

Selv om det kan være fristende å sammenligne deg med andre, må du huske at alle har ulike kroppstyper. Derfor er det naturlig at brystene dine ser annerledes ut enn andres.

Puberteten og håret

Den neste store forandringen er alt håret som begynner å vokse. På underlivet, under armene og på beina. Hår er noe som kan føles litt ekkelt, men håret på underlivet er der for å beskytte og sørge for at det blir luftig.

Enkelte vil barbere både bein, under armene og underlivet – men det er absolutt ikke noe du må, så kjenn på hvordan DU vil ha det! Husk at alle får kjønnshår og kroppshår (noen mer enn andre). Det er ingenting galt eller flaut ved det, og det er opp til deg om du vil beholde det eller fjerne det.

Bredere hofter og strekkmerker

Både fett, muskler og skjelett endrer seg i puberteten, og dette påvirker kroppsformen. Noen legger for eksempel litt på seg (særlig på hoftene, lårene og rumpa) før en vekstspurt. 

Når kroppsformen begynner å endre seg, kan det også dukke opp strekkmerker. (Slike «tigerstriper» kan dukke opp på legger, lår, hofter og bryster – ja, nær sagt overalt). Det er helt normalt og naturlig at det skjer når huden får en større kropp å dekke. Kroppen gjør faktisk akkurat det den skal og kan – så prøv å være positiv til både deg selv og strekkmerkene dine!

Bilde av en kake med tekst - Libresse

Utflod og mens

Det er ikke alltid mensen som kommer først under puberteten. Før den kommer, har du sannsynligvis hatt utflod en stund. Den er lys, gjennomsiktig eller hvit, og er underlivets beste venn! Utfloden fungerer nemlig som en rengjører i skjeden, sørger for at den har det bra og beskytter mot infeksjoner. Hvis det føles ekkelt at det blir fuktig i trusen, så kan du bruke truseinnlegg – da kjennes det tørrere ut.

Truseinnlegg kan også være smart å ha på forhånd når mensen kommer. Mensen er kanskje pubertetstegnet med stor P for jenter i puberteten – det finnes ofte et før og et etter mensen for de som har livmor. Den første mensen man har er kanskje bare et par flekker i trusen eller at man ser litt blod på papiret når man tørker seg. I starten kommer mensen veldig uregelmessig – det kan ta flere måneder før man får sin andre eller tredje mens. Men med tiden vil mensen kalibrere seg og man finner sin rytme med menssyklusen.

Siden det er umulig å vite nøyaktig når den dukker opp, og hvor kraftig menstruasjon du vil få, er det alltid lurt å ha mensprodukter for hånden, for eksempel bind, tamponger eller menstruser. Å notere når du har mensen, ved hjelp av enten telefonen, en kalender eller en mensapp, kan hjelpe deg med å bli bedre kjent med kroppen og forstå menstruasjonssyklusen!

Kraftig kroppslukt og overdreven svetting

Svettekjertlene jobber hardere i puberteten. Det innebærer at du svetter mer og har kraftigere kroppslukt – særlig under armene og i underlivet.

Selv om det er viktig å ha gode rutiner for intimhygiene, må du ikke vaske skjeden eller bruke sterk deodorant eller parfyme i underlivet. Skjeden rengjør seg selv og opprettholder et naturlig surhetsnivå (pH) med akkurat riktig mengde sunne bakterier. Det du imidlertid bør vaske, er de ytre kjønnsorganene. I tillegg til svette kommer de i kontakt med utflod, tiss og mensblod. Derfor er det lurt å holde dem rene og vaske dem med lunkent vann. Du kan også bruke mild intimvask som bevarer pH-balansen i underlivet. Og hvis du er på farten, kan du supplere med intimservietter, slik at du kan vaske deg kjapt og enkelt ved behov!

Kjønnsidentitet

Når hormonene begynner å boble rundt i kroppen, så er det ofte stort fokus på "jente- og guttekroppen", siden det er da kjønnene blir tydelige. Det er ikke sikkert at man føler at kroppen stemmer overens med den man er. Underlivet eller tissen man har definerer jo ikke kjønnet. Det er ikke feil å føle at kjønnsidentiteten ikke tilhører kroppen! Og synes du at kroppen din ikke føles som din, så kan du snakke med et ungdomssenter eller legen for å få hjelp med spørsmål du har og ting du lurer på.

Hormonforandringer og akner

Rundt 95 % av alle i alderen 11 til 30 år får på et eller annet tidspunkt akner. Så hvis du har begynt å få plagsomme kviser, er du ikke alene! 

Hormoner (for eksempel testosteron) og gener er blant årsakene til at vi i puberteten kan få kviser i ansiktet, på brystet, i nakken eller på ryggen. Når hormonnivåene forandrer seg, produserer huden mer talg, som blander seg med bakterier i porene og forårsaker akner.

Det beste du kan gjøre, er å la kvisene være i fred. De blir bare verre hvis du klemmer på dem. Det er vanskelig å motstå fristelsen, men hvis du prøver å stikke hull på eller klemme på kvisene, kan bakterier og puss bli presset dypere inn i huden. Det kan igjen forårsake infeksjon og arr samt forsinke helbredelsesprosessen.

Hvis aknene gjør vondt, kan du lindre plagene ved å legge is på dem. Men hvis huden er ekstra betent eller bruker veldig lang tid på å komme seg, er det lurt å kontakte lege. Legen vil kunne fortelle deg om du bør gjøre livsstilsendringer, eller om huden trenger behandling eller medisin.

Humøret kan endre seg

I puberteten endres den kjemiske sammensetningen i hjernen ved at det produseres nye celler og etableres nye måter å tenke på. Enkelt forklart er noen deler av hjernen fortsatt under utvikling, og selv om plutselig veksling mellom gråt og latter kan føles merkelig, er humørsvingninger helt normalt. 

Det oppleves kanskje som om følelsene kjører en karusell som aldri stopper. Og det kan nok mange kjenne seg igjen i! Derfor er det viktig å snakke om følelser med folk du liker og stoler på, for eksempel foreldre, søsken, en lærer eller en annen voksen du har tillit til. Og hvis følelsene blir for overveldende, kan det hjelpe å gjøre noe som får deg til å slappe av. Du kan for eksempel gå en tur, ringe en venn, se en film du liker – eller prøve en meditasjonsapp.

Bli glad i ditt nye jeg, ett steg om gangen

Ingen har sagt at pubertet er enkelt, men ved å forstå endringene i kroppen og innse at de er helt naturlige, kan det bli lettere å innse hvor unik du er, og hvor utrolig kroppen er.

I starten kan det virke veldig rart at kroppen blir voksen, mens du fortsatt føler deg som et barn. Men selv om det kan være overveldende i begynnelsen, må du huske på at det ikke vil være slik for alltid. Alle du kjenner, har gått gjennom – eller kommer til å gå gjennom – denne fasen, så ta det helt med ro. Det er greit å ta et steg tilbake og gi deg selv tid til å bearbeide alt som skjer med kroppen. Og husk: Du er ikke alene. Snakk om opplevelsene dine med folk du stoler på! Kanskje blir du overrasket over hvor godt det føles etterpå.

Fortsett å lære deg mer