Rundt den tiden da du får mensen for første gang, gjennomgår kroppen din mange endringer. Samlet er disse kjent som puberteten.

Tegn på pubertet hos jenter inkluderer utvikling av bryster og kjønnshår, å bli høyere mens hoftene blir bredere, og få utflod før mensen kommer. Men disse endringene skjer kanskje ikke alle på samme tid. Det er fordi puberteten er forskjellig for alle.

Puberteten betyr kort sagt at kroppen er i en endringsprosess fra å være barn til å bli voksen. Det begynner vanligvis mellom 10- og 16-årsalderen for jenter, selv om noen starter tidligere. Og jenter modnes vanligvis et par år før gutter. Du vil ikke våkne opp en dag og føle deg helt annerledes, men kroppen din vil gradvis føles litt ny og ukjent. Noen ganger er endringene raske, andre ganger langsomme.

For mange jenter er det første tegnet på puberteten at brystene blir litt klumpete og ømme, og kanskje også litt smertefulle. Det kan føles som om det ligger en liten ert bak brystvorten. Å bruke en BH i riktig størrelse vil hjelpe på noe av dette ubehaget, og holder også brystene på plass så du ikke merker så mye til de. Som resten av kroppen vokser puppene i ulikt tempo, noen vokser raskt, mens andre vokser sakte. Det er heller ikke unormalt at de to puppene vokser forskjellig, så hvis du plutselig syns at den ene er litt større enn den andre så er det helt normalt. 

En annen stor endring er hårvekst under armene, rundt kjønnsorganene og på armer og bein. Mange jenter velger etter hvert å fjerne eller trimme noe av hårveksten, blant annet på legger og under armer. Ta gjerne en prat med mamma, en tante eller en eldre søster om dette, og for eventuelt å finne den metoden som passer best for deg hvis du ønsker å fjerne noe av hårveksten. Men husk at hårvekst er helt naturlig, og det aller viktigste er at du føler deg komfortabel. 

Selv om du kanskje ikke får mensen med én gang, får du antakelig en hvit utflod, som er et tegn på at din første mensen kommer om ikke for lenge. Det er også vanlig å få symptomer som PMS og kramper på dette stadiet. Din første mensen, når den kommer, kan være lett eller bare bestå av noen dråper. Sørg for at du alltid har med deg bind, så du er forberedt.

En av de mest irriterende fysiske endringene under puberteten er fet hud og fett hår. Kjertlene i ansiktet og hodebunnen begynner å produsere olje, og det kan føre til kviser. De varer ikke for evig, men hvis du får mange kviser kan du spørre om de beste medisinske behandlingsmåtene på apoteket. Og velg en sjampo som er laget spesifikt for fett hår. Ikke bare for at håret ditt skal se bra ut, men også for å unngå å overføre mer fett til ansiktet.

Svettekjertlene dine jobber også hardere under puberteten, noe som betyr at du svetter mer og at svetten lukter sterkere. Vask deg godt hver dag, og bruk deodorant og rene klær. Det samme gjelder for underlivet, spesielt når du får utflod og mensen. Prøv å vask området to ganger om dagen.

Alle disse endringene og hormonene som forårsaker dem, kan få deg til å føle deg i dårlig humør og usikker på deg selv, spesielt hvis familie og venner kommenterer det. Be dem om å slutte med det, så bør de forstå at du mener alvor.