Emosjonell jente

Som du antakeligvis har lagt merke til, går pubertet og følelsesmessige endringer hånd i hånd.

Å ha lett for å gråte, føle seg sint, engstelig eller ekstatisk, for så å føle seg irritert, er helt normalt – noen ganger hele spekteret på ti minutter. Når du sitter i berg-og-dalbanen av følelsene dine i puberteten kan du lure på om du er i ferd med å bli gal. Ikke bekymre deg, du er ikke det. Hvis du forstår følelsene dine i denne vanskelige tiden kan du få en fornemmelse av kontroll.

De fysiske endringene i kroppen din i puberteten, som at mensen begynner og at du får mer former, kommer av hormoner. Men selv om disse hormonene er smarte, er de også ganske irriterende. Når alle disse kjemiske budbringerne flyr rundt i kroppen din og gjør det de skal, kan de også ha en følelsesmessig påvirkning som kan virke overveldende.

Du kan for eksempel føle deg sint eller trist uten å vite hvorfor. Ting som fikk deg til å smile for bare noen måneder siden gjør nå det motsatte. Av og til føler du deg ekstatisk lykkelig. Så føler du deg usikker på endringene i kroppen din og utseendet ditt, og glefser etter familie og venner for at de drar oppmerksomheten dit. Disse opp- og nedturene er imidlertid helt normale. Bare husk å være snill mot deg selv, og gi rom for disse følelsene som endrer seg hele tiden.

Å snakke med venner om hvordan du har det kan hjelpe, for det kan godt hende at de går gjennom det samme som deg. Familien din forstår deg kanskje ikke like godt, men hvis du i det minste forteller dem hvor merkelig du føler deg, vil de antakelig ta hensyn. Og hvis du føler for å tilbringe litt tid alene på rommet ditt med favorittmusikken din på, vel da er det helt greit. Gjør det til du er klar til å snakke med noen. Og her har du et tips – hold deg unna negative tråder på sosiale medier når du føler deg følelsesmessig ustabil, da disse kan gjøre humøret ditt verre.

Viktigst av alt – ikke vær for hard mot deg selv hvis du oppfører deg litt rart. Prøv å huske at det er hormonene dine som er kranglete. Det kan hjelpe å vite at millioner av tenåringer verden over går gjennom puberteten akkurat nå, og har det på samme måten som deg. Og det vil gå over. Du vil ikke være på denne følelsesmessige berg-og-dalbanen for alltid.

Hvordan håndtere følelsesmessige endringer

Hoppe tau
Kom deg i bevegelse

Endorfinene som frigis under trening vil forbedre humøret ditt, og bidra til at du føler deg mer energisk og positiv.

Tekstmeldinger
Del følelsene dine

Å snakke med noen du stoler på om det du går gjennom vil hjelpe deg med å føle deg mindre alene, og også gi deg perspektiv.

Søvn
Få godt med søvn

Å ikke sove nok vil gjøre humørsvingningene verre, så du bør definitivt ikke droppe søvnen.

Yoga
Slapp av mer

Å finne ting som gjør at du slapper av vil gjøre denne fasen så mye enklere. Prøv å gå deg en tur, gjøre yoga eller kose med et kjæledyr.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer