Illustrasjon av jente som barberer benene - Libresse

Plutselig skjer det: Brystene kjennes litt merkelige, det dukker opp hår på underlivet og man blir sint helt uten grunn … Si hei til puberteten – for det er den som er her.

Puberteten er et fellesnavn på alle forandringene som skjer i kroppen når den går fra å være en barnekropp til å bli en voksenkropp. Man får som sagt bryster, bredere hofter, hår på underlivet og under armene. I tillegg står utflod, kviser, mer svetting og humørsvingninger på menyen.  

Liste med tegn på puberteten: 

  • Bryster 
  • Bredere hofter 
  • Hårvekst 
  • Utflod 
  • Mens 
  • Kviser 
  • Mer svetting 
  • Humørsvingninger  

Når kommer jenter i puberteten?

Puberteten tar sin tid – det er ingen Askepott-forvandling som skjer over natten vi snakker om – det er heller en snikende følelse av at noe er i endring, noe man ikke helt kan sette fingeren på. Vi kan takke hormonene for at den starter. Hormoner er stoff som lages i ulike kjertler rundt omkring i kroppen, og de påvirker blant annet når det er på tide at kroppen blir voksen.

Når puberteten er i gang, kan det føles som om forandringene kommer både veldig raskt og altfor sakte. Når kommer kroppen i puberteten? Vanligvis starter den mellom 10 og 16 år for jenter. Guttekropper pleier å modnes litt senere.

Jente som vasker bort sminken i baderommet - Libresse

Bryster og puberteten

For mange er første tegn på puberteten at brystene blir rare og ømme – av og til kan det også gjøre litt vondt. Det kan kjennes ut som om det ligger en liten ert bak brystvorten. Det kan være godt å ha på en myk topp eller BH, så det ikke gjør vondt å ha på klær.

Puberteten og håret

Den neste store forandringen er alt håret som begynner å vokse. På underlivet, under armene og på beina. Hår er noe som kan føles litt ekkelt, men håret på underlivet er der for å beskytte og sørge for at det blir luftig. Enkelte vil barbere både bein, under armene og underlivet – men det er absolutt ikke noe du må, så kjenn på hvordan DU vil ha det. Selv om det ikke føles sånn under puberteten, så er kroppen du har perfekt akkurat som den er!

Hei fett – kviser, vekt og pubertet

Fettet gjør seg på mange måter til kjenne under puberteten. Kroppen i puberteten øker ofte i vekt, delvis på grunn av at man får raskere vekst og blir lenger, men også fordi man får mer underhudsfett og kroppen skal rundes av rundt hofter, lår og bryster. I tillegg til å legge seg som ekstra beskyttelse på kroppen, så finnes fettet også som talg. Talgkjertlene, som alle har under huden, går bananas under puberteten og produserer mer fett enn nødvendig. Håret blir raskere fett, huden blir blank i pannen, rundt nesen og på ryggen (og ofte flere andre steder). En fetere hud fører ofte til kviser og hudormer. Vask ansiktet med snille produkter og tenk på at dette ikke vil vedvare i evigheter (selv om det kan føles sånn når kvisene dukker opp hver gang du skal treffe personen som gir deg sommerfugler i magen). Blir det for mye, så kan du finne produkter mot kviser på apoteket.

Bilde av en kake med tekst - Libresse

Utflod og mensen

Det er ikke alltid mensen som kommer først under puberteten. Før den kommer, har du sannsynligvis hatt utflod en stund. Den er lys, gjennomsiktig eller hvit, og er underlivets beste venn! Utfloden fungerer nemlig som en rengjører i skjeden, sørger for at den har det bra og beskytter mot infeksjoner. Hvis det føles ekkelt at det blir fuktig i trusen, så kan du bruke truseinnlegg – da kjennes det tørrere ut.
Truseinnlegg kan også være smart å ha på forhånd når mensen kommer. Mensen er kanskje pubertetstegnet med stor P for jenter i puberteten – det finnes ofte et før og et etter mensen for de som har livmor. Den første mensen man har er kanskje bare et par flekker i trusen eller at man ser litt blod på papiret når man tørker seg. I starten kommer mensen veldig uregelmessig – det kan ta flere måneder før man får sin andre eller tredje mens. Men med tiden vil mensen kalibrere seg og man finner sin rytme med menssyklusen.

Mer svette

Noe annet som skjer under puberteten, er svettefesten. Den skulle man helst ha vært foruten. Svettekjertlene står på som bare det under puberteten, og det gjør at man svetter mer og at svetten lukter mye mer. Det er smart å vaske seg hver dag, siden bakterier elsker svette og gjør at det lukter enda litt mer. Du kan også bruke deodorant om du synes lukten er ekkel.

Pubertet og lengde

Man pleier å si at når puberteten er over, så har man vokst ferdig på lengden og blir ikke mange centimeter høyere. Puberteten er jo en overgang fra barn- til voksenkropp, og når man har vært gjennom den og har kommet ut på den andre siden, pleier man å puste ut. Det er en strevsom tid. Av og til kjenner man ikke igjen kroppen sin og lurer på om brystene skal ha forskjellig størrelse, om kvisene skal være så mange og om mensen skal være så uberegnelig. Men når puberteten er over, bruker det meste å rette på seg. Kroppen vil nok fortsatt være litt ujevn, og sånn er det jo med kroppen – ingen er like, men like ulike som vi er som mennesker.

Ikke min kropp!

Når hormonene begynner å boble rundt i kroppen, så er det ofte stort fokus på jente- og guttekroppen, siden det er da kjønnene blir tydelige. Det er ikke sikkert at man føler at kroppen stemmer overens med den man er. Underlivet eller tissen man har definerer jo ikke kjønnet. Det er ikke feil å føle at kjønnsidentiteten ikke tilhører kroppen! Og synes du at kroppen din ikke føles som din, så kan du snakke med et ungdomssenter eller legen for å få hjelp med spørsmål du har og ting du lurer på.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer