Venner

Vi kommer ikke utenom det: puberteten er tøff. Men den er utfordrende av flere grunner, og de er ikke alle relatert til mensen.

Problemer med selvtillit er blant de største hindrene i tenårene (og livet), så det er ganske så avgjørende å finne måter du kan føle deg bedre med deg selv på.

Problemer med selvtillit hos tenåringer er ikke noe som kan ignoreres. Hvis den indre stemmen din snakker ned til deg er det beste du kan gjøre å prøve å ta kontrollen tilbake. Hvis du fortsetter å høre på denne stemmen kan du bli tilbaketrukket og isolert. Eller få vansker med å holde kontakt med vennene dine og å holde tritt med skolearbeidet ditt. Det kan til og med føre til alvorligere ting som spiseforstyrrelser og selvskading.

Hva forårsaker lav selvtillit? Vel, for det første det å legge for mye press på seg selv. Det er selvfølgelig fint å ha ambisjoner, som å ønske å lede landet eller bli en teknologistjerne. Men hvis virkeligheten er en million mil unna målene dine, kan det stresse deg og få deg til å føle deg ganske motløs. Så slapp av og vær snill mot deg selv. Senk målene og gjør så godt du kan for nå.

Hvis du er nedfor, kan du snakke med noen du stoler på, som eldre søsken, en tante, familievenn eller skolerådgiver. Over tid kan det å snakke om bekymringene dine med noen, sette dem i perspektiv, slik at de ikke lenger virker like viktige. Og du vet det du leser om at trening øker endorfinnivået og får opp humøret? Det er sant, så det er bare å komme i gang.

Grunner til at du kan føle deg nedfor

Styr unna sosiale medier
Sosiale medier

Å dele livet på sosiale medier er morsomt, men det kan også gjøre deg nedfor, spesielt hvis du kommer ut for nettroll. Kanskje du skal prøv å holde deg unna sosiale medier en stund, og heller være sammen med mennesker du er glad i og som bryr seg om at du har det bra. 

Kroppsbilde
Kroppsbilde

Vi er omgitt av urealistiske bilder av den ‘perfekte’ kroppen, så det er ikke rart hvis du blir usikker på utviklingene i din egen kropp. Bare husk at alle ser litt keitete ut i tenårene.

Slemme venner
Slemme venner

Forstår de hva du føler? Er de lojale? Forstår de det hvis det er noe du ikke har lyst til å gjøre? Hvis svaret på disse spørsmålene er nei, er det ikke rart du ikke føler deg bra. Du trenger nye venner.

[Kilder]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer