Bilde av en jente og kjæresten hennes som koser og ler – Libresse

Du har kanskje hatt sexundervisning på skolen, men «hvem har gjort det»? Snakk med venner og leksjonen om viktigheten av prevensjon (takk, foreldre). Men uansett om du har gjort det eller ei, så vet du at sex handler om mer enn blomster og bier. Her tar vi en titt på hvordan du blir kjent med kroppen din, jomfrudom og seksualitet.

GIF av jente som biter seg på leppen – Libresse

Hvorfor er jeg kåt?

Vi har skrevet om hvorfor du under puberteten gjerne tenker mer på sex enn før her. Det føles gjerne veldig godt – fra kiling i magen når du ser noen du liker, til det mye dypere begjæret og lengselsen du får når du tenker på å være nær en annen person.

Er vaginaen min normal?

Dåse, kuse, dusken, høne, mus – det finnes uendelig mange kallenavn på vagina, og akkurat like mange måter de kan se ut på. Halve befolkningen har en, og det er den mest intime delen av kroppen. Derfor er det overraskende at kun 56 % av kvinner klarte å finne vaginaen (se nedenfor) på et diagram i en spørreundersøkelse.  

Det er mange grunner til at vaginaen er viktig (sex, lyst og føde barn er opplagte grunner). Ikke la din være en fremmed. Bli kjent med hvordan den ser ut, lukter og føles. Vi snakker om å bli kjent med den mest intime delen av deg i et speil her.

Når du blir kjent med vaginaen din, er det lettere å merke hvis noe endrer seg. En annerledes lukt på visse stadier av syklusen er vanligvis normalt, men hvis lukten blir sterkere, eller et utslett oppstår, er det lurt å gå til legen for å sjekke at alt er i orden. Det høres kanskje flaut ut, men husk at leger ser kropper hver dag, så de har ikke noe imot å ta en titt på dine pupper og alt det andre. 

Er det normalt for tenåringsjenter å masturbere?

Ja! Selv om det så visst ikke snakkes om like mye som hos gutter. Dette har mye å gjøre med tabu, den gammeldagse ideen om at jenter ikke får de samme sterke seksuelle følelsene som gutter gjør. 

Å masturbere (eller kose kusa/fingre/onanere) er en god måte å bli kjent med kroppen på. Og når du har funnet ut hva du liker, kan du gi deg selv akkurat det du vil når det gjelder seksuell tilfredsstillelse. Og det er en ganske så super oppdagelse. 

Å oppdage hva du liker på egenhånd vil forbedre opplevelsene dine med en annen person, så gå på oppdagelse! Ting som å stryke på brystvortene eller kile baksiden av knærne (til og med øreflippene kan være sexy), kan gi deg en overraskende deilig følelse. 


GIF av jente som utforsker kroppen sin under dyna – Libresse

Kan alle få orgasme?

Ja. Men hvis du ikke har fått det enda, trenger du ikke å tro at noe er galt. Det viktigste er at du prøver å ha det godt, uansett hva du gjør. Å lære hvordan du kommer kan ta tid, øvelse og tålmodighet.

Tenk på å bli kjent med kroppen (og tingene du liker) som å lære å spille et instrument. Det er umulig å lære et helt musikkstykke med én gang. 

Og hvis du er sammen med noen, føl aldri press på å få orgasme bare for å tilfredsstille dem. Føl heller ikke at du er den som må gi noen orgasme – det er meningen at begge to skal nyte sexen. Så hvis du ikke føler det, ikke fake det. 

Bilde av jente og kjæresten som har sex i sengen – Libresse

Hva er riktig alder for å miste jomfrudommen?

Enkelt og greit når du er klar. Det ville vært kjekt hvis vi alle var født med en manual som fortalte oss når vi skulle gjøre alle livets viktige ting. 

Men akkurat som alt som ikke har et tydelig «rett tidspunkt» – når du gjør det (og hvem du gjør det med) kommer mest an på hva du føler. Venner kan ha en stor innflytelse. Hvis de gjør det og ikke du, kan det være lett å føle seg utenfor. Men gjør aldri noe du ikke er rede for. 

Spør deg selv: Har jeg lyst til å gjøre det, eller vil jeg bare få det overstått? Er jeg komfortabel sammen med denne personen? Respekterer han/hun meg? Og er jeg klar for å dele noe så intimt med noen? Hvis du strever med å svare på disse spørsmålene, er du antakelig ikke helt rede for å ha sex. 

Det finnes mange andre ting, inkludert munnsex, som kan føles utrolig godt sammen med en partner, så ikke tenk på selve samleiet som høydepunktet. Og husk at seksuelt overførbare sykdommer (sos) kan smitte, så bruk beskyttelse.

Bilde av to jenter som klemmer hverandre og ler utendørs – Libresse

Noen ganger liker jeg jenter

Det kan være litt av en oppgave å finne ut hvem man liker. 

Kanskje du vet helt sikkert, men antakelig ikke. Den gode nyheten er at ingen ber deg om å erklære preferanser og holde deg til det resten av livet. Spesielt ikke når så mange ting i kropp og sinn endrer seg, raskt. 

Å snakke med andre, dele følelser og høre deres erfaringer, vil hjelpe deg med å finne ut hvem du er, hva du vil og hva du liker.  Jo mer du gjør dette, desto mer vil du øve på å være ærlig overfor deg selv, fremfor å alltid prøve å please andre. Vi har noen gode tips og råd for hvordan du snakker om følelser her.

Bilde av hjerte der det står nei betyr nei – Libresse

Jeg har lyst til å si det, men er redd for at det vil høres frekt ut.

Nei er ikke en fornærmelse. Ordet eksisterer så vi kan gjøre beslutninger som er rette for oss. Nei er ikke alltid et negativt ord heller, det hjelper oss med å skape positive grenser for oss selv og kroppen vår. 
 
Når det gjelder sex (og alt annet, for den saks skyld) kan det være litt vanskeligere å si og få et «nei», enn et «ja». Men ditt og andres nei skal alltid respekteres. Det spiller ingen rolle om det har vært et «ja» tidligere. Det spiller ingen rolle om noen har ombestemt seg, og ja plutselig blir nei. Nei betyr nei. 
 
Det kan hjelpe å øve på å si nei til deg selv i speilet, så hvis en vanskelig situasjon dukker opp, har du allerede øvd på å si det høyt. Ordet vil rulle av tungen din lettere når du har øvd på det.
 
Og hvis noen sier nei til deg, prøv å ikke ta det for personlig (selv om vi vet at det lille ordet noen ganger kan føles like vondt som et slag i magen). Alle bør ha mot nok til å være ærlig. Et nei kan bety at personen du er sammen med ikke er rede for å gjøre noe som du er rede for. Det er ikke en avvisning av deg som person. 

Intimitet krever øvelse

Selv om vi har kjent noen en stund, kan det føles vanskelig å gjøre intime ting. Det er ikke bare det å kle seg naken som kan være ukomfortabelt. Hverdagsting som å spise eller trene foran en person vi liker, kan også være vanskelig. 
 
Vi er nødt til å være oss selv for å ha meningsfylte forhold til andre personer. Å danse med noen du liker, sitte ved siden av dem, eller ringe dem opp for en prat kan hjelpe deg med å øve på å bli mer trygg på deg selv, uansett situasjon. Hvis du tar første steg vil du kanskje bli overrasket over selvsikkerheten som bor i deg.

Hvordan holder jeg meg trygg under sex?

Den beste sexen er alltid trygg. Før du gjør det – har du spurt deg selv om du føler deg komfortabel og klar? Og har du tenkt på hva som er den beste prevensjonen så du kan unngå seksuelt overførbare sykdommer (sos) eller uønsket graviditet? Dette er bare noen av tegnene som viser at du tar vare på helsen og ditt mentale velvære. 
 
Uansett hva du vil prøve, så er det viktigste å kunne snakke om det med personen du planlegger å ha sex med. Det finnes ikke noen rett og feil måte å ha sex på, men hvis du ikke kan ha en ærlig prat rundt beskyttelsen dere skal bruke, er dette antakelig ikke den rette personen. 
 
Det finnes klinikker for seksuell helse spesielt for unge voksne som ønsker å diskutere alle slags problemstillinger innen forhold og hvilken prevensjon som passer dem best. Gjør et Google-søk for å finne et sted nær deg.  Og selvfølgelig er det ingenting som slår rådene som en forelder, tante, eldre søster eller mer erfaren venn kan gi deg. 

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer