Fødselshistorie om par på sykehus som opplever en spontanabort
After my third miscarriage, several women told me about their own experiences in hushed tones. But nobody speaks openly about these things.

Hva er en spontanabort og hvor vanlig er det egentlig?

Etter den tredje spontanaborten min fortalte flere kvinner i det stille om sin egen opplevelse. Men ingen snakker åpent om disse tingene.

Hysj. Ikke snakk om det. Spontanabort er ofte lite snakket om – hvis i det hele tatt! – men er overraskende vanlig og påvirker én av fire (!) graviditeter.

En spontanabort defineres som når et embryo eller foster ikke overlever de første 23 ukene i livmoren under graviditeten. De fleste spontanaborter kan ikke forhindres, men risikoen blir lavere ved å spise sunt, og unngå røyk, snus og dop [2]. Årsaken er ikke alltid kjent, selv om det ofte skyldes unormale kromosomer (genetiske byggesteiner) [1].

La oss snakke litt om spontanabort

Det å gå igjennom en spontanabort gir ofte en eksplosjon av følelser (både for deg og partneren din)! Ei kvinne fortalte #wombstories-prosjektet at det kan føles litt som om «framtiden slik vi kjenner den går tapt». Du kjenner kanskje på sorgen over barnet du aldri fikk bli kjent med. Du kan kjenne på skylden over å ha gjort noe galt. Kanskje du stiller deg selv spørsmålet: «er jeg ikke verdig til å få et barn?»

Noen av følelsene du kjenner på er mer uventet enn andre. Som ei kvinne forklarte det: «Jeg ble faktisk ganske sint. Ikke bare på meg selv, men alle de andre mødrene som tilsynelatende fikk alt de ba om.»

Disse følelsene er utrolig vanlige, men fordi de ikke snakkes om tror vi at vi er alene – spesielt nå, hvor mange av oss er hjemme, adskilt fra de vi er glad i. Hvis vi, som samfunn, åpner opp dialogen om spontanabort kan vi lære fra og støtte hverandre gjennom fortvilelsen og tapet.

Har du blitt rammet av spontanabort? Hjelp oss med å bryte stillheten ved å dele din erfaring med #wombstories.

Tegn på spontanabort – hvordan vet jeg det skjer med meg?

Hovedsymptomet på spontanabort er blødninger fra skjeden, vanligvis med medfølgende magesmerter.

Hvis du opplever vaginalblødninger og tror det kan være spontanabort bør du kontakte lege eller jordmor, eller reise til legevakten hvis du kan. De vil undersøke deg (eller rådføre deg gjennom en nettkonsultasjon) og gi deg støtten du trenger. 

Husk at lette blødninger er vanlig de første tre månedene av graviditeten.

Bearbeide spontanabort

For det første er det ingen rette svar for hvordan en skal håndtere å bli rammet av en spontanabort. Alle kvinner er unike og har sin måte å mestre situasjonen på. Noen foretrekker å hvile og ta tiden til hjelp for å forstå hva som har skjedd. Andre ønsker å fortsette som normalt for å prøve å få andre ting å tenke på.

Uansett hvordan du reagerer er det viktig å huske på at dette ikke er din feil. Det er ingen grunn til å føle skyld eller skam. Det kan hjelpe å prate med noen du stoler på – du vil bli overrasket over hvor mange kvinner som har gått igjennom det samme – så ikke vær redd for å ta kontakt.

[Referanser]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE

Hele utvalget av produkter

Oppdag hele utvalget av Libresse-produkter