Hvit illustrasjon av endometriose på en blå bakgrunn – Libresse

Hva er endometriose?

Du har kanskje hørt om det, men hva er endometriose? Det er en, ofte veldig smertefull, sykdom der celler som ligner på livmorslimhinnen (dvs. den som kommer ut når du har mensen) havner utenfor livmoren og setter seg fast på feil steder. Disse cellene begynner å vokse og forårsake betennelse i magen, og kroppen prøver å avvise vevet som er på feil vei. Noe som er så vondt som det høres ut.

Kvinner fra #wombstories arkiv vårt har beskrevet det som en «demon som river seg gjennom bekkenet» og som en «elefant med stiletthæler som tramper på livmoren.»

Vevet som har havnet skjevt, vokser ofte til cyster eller arrvev ved eggstokkene og egglederne, på utsiden av livmoren, på innsiden av magen eller i tarmene og blæren - men kan også vises andre steder. Men selv om smertene er forferdelige, er problemene du får ved å ha endometriose ikke bare fysiske. Vi ble fortalt at: "Endometriose tar på meg både fysisk og mentalt".

Endometriose og mensen

Når du har mensen, instruerer kroppen alt endometriumvev til å slippe taket. Hvis du har endometriose, har vevet utenfor livmoren ikke noe sted å dra (i motsetning til menstruasjonsvevet, som kommer ut gjennom skjeden med blodstrømmen). Dette fører til kraftig menstruasjon samt betennelser og ekstreme smerter i magen og bekkenet. I noen tilfeller fører det til arr eller cyster.

Det drev meg til vanvidd. Jeg lurte på hvordan det var mulig å være så syk hele tiden, alle disse symptomene på en gang.

Hva forårsaker endometriose?

Genetikk og visse giftstoffer i miljøet [1] er mulige årsaker til endometriose. Det er også problemer som utsetter deg for større risiko, som for eksempel foregående bekkeninfeksjon eller noe som kalles retrograd menstruasjon. Det er en tilstand der menstruasjonsblodet ditt begynner å gå «bakover» – i stedet for ut av skjeden, flyter det tilbake gjennom egglederne og inn i bekkenhulen. Dette blodet inneholder endometrieceller som kleber seg til bekkenveggene og andre organer, hvor de fortsetter å tykne og blø under hver menssyklus. 

Hva er behandlingen for endometriose?

Endometriose er en kronisk sykdom, noe som betyr at den ikke kan helbredes. Det varer lenge, men kan leves med. Det viktige er at du våger å søke hjelp, selv om det i pandemi kan være ekstra vanskelig å få time hos lege eller gynekolog - men spør om video eller telefonsamtaler, det kan være et alternativ. I gjennomsnitt tar det 7 år å få en diagnose, men ikke la det avskrekke deg, prøv å holde humøret oppe, stol på det du føler og ha en liten dagbok om hvordan det føles og hvordan du har det, så det blir lettere for helsevesenet å forstå hvordan kroppen din oppfører seg.

Symptomene blir vanligvis behandlet med betennelsesdempende medisiner som ibuprofen for å lindre smertene. P-piller er også vanlig, delvis fordi endometriose må ha østrogen for å overleve. Men også fordi hormonbehandlinger hindrer eggene i å slippe ut, noe som for de fleste bidrar til mindre rikelig og smertefull menstruasjon. Hvis du er eldre og er ferdig med fødsel, kan behandling gjennom GrNH-analoger som lar deg gå inn i overgangsalderen være et alternativ. Det er også mulig å utføre et kikkhullsoperasjon og dermed fjerne slimhinnen utenfor livmoren. Du kan lese mer om behandlinger og hvordan du kan søke hjelp her!

Stille en endometriosediagnose

Endometriose kan forekomme med mange forskjellige symptomer og ta år å diagnostisere – gjennomsnittlig 7,5 år(!) [2] Mensen kan være smertefull, tung og uregelmessig. Samleie kan være smertefullt og fruktbarheten påvirket. Andre symptomer kan blant annet omfatte smerte ved urinlating eller avføring, ekstrem tretthet, og hyppige soppinfeksjoner. Mange kvinner har flere symptomer og noen ingen i det hele tatt [3].

Det er derfor en diagnose faktisk kan være en lettelse for noen. Som en kvinne en gang sa det: «Jeg hadde endelig et navn på smerten. Et navn på de forferdelige, lammende krampene jeg fikk hver eneste måned.»

Den eneste måten å stille en fullstendig diagnose på endometriose er gjennom en kikhullsundersøkelse av bekkenet. Før den tid må du gjennomgå eksterne og interne undersøkelser, røntgen og ta blodprøver – eller en kombinasjon av disse.

Mens sosial distansering kan gjøre det vanskelig for fysiske undersøkelser, finner leger fortsatt nye måter å hjelpe pasientene sine i denne vanskelige tiden, for eksempel via telefon og videokonsultasjoner.

Endometriose og barn

Det er mange myter og misforståelser om sykdommen. En av de vanligste er at graviditet kan kurere endometriose - dette er ikke sant i det hele tatt, det er de som blir asymptomatiske når de er gravide, men det er også de hvor symptomene forverres når de venter barn. En annen vanlig misforståelse er at du ikke kan få barn hvis du har endometriose - tre av fire har barn, selv om det kan ta litt lenger tid, og at du kanskje trenger hjelp i form av IVF.

Våg og søk hjelp

Selv om kvinner overalt er påvirket av endometriose, får ikke alle den støtten de trenger. Dette er fordi tilstanden ofte går udiagnostisert eller, når det er diagnostisert, misoppfattes det som «ekstra vonde menssmerter». Følgelig føler kvinner ofte at de blir ignorert og at deres smerter ikke blir tatt på alvor. Dette kan føre til at du føler deg isolert og alene om problemet.

Men med nesten 176 millioner kvinner (en av ti) som lider av dette på verdensbasis så er du ikke alene [4].

Ta kontakt med venner og familie, selv om det er et vanskelig emne. Du har kanskje personer du kjenner som har opplevd endometriose selv. De vil ikke bare ha kjennskap til det du går igjennom, men kan hjelpe deg å få den støtten du trenger fra legen din.

Hvis du gjenkjenner symptomene og mistenker at du har det, bør du bestille time hos lege eller gynekolog for å finne ut mer. De vil prøve å finne måter å lindre smerten og håndtere symptomene på.

Forståelig nok betyr dagens retningslinjer at det kan være lengre ventetider for avtaler og operasjoner enn vanlig. Hvis det er vanskelig for deg å besøke legen din for øyeblikket, bør du vurdere å be om en telefon- eller videokonsultasjon i stedet.

Hvis du er rammet av endometriose og ønsker å dele din erfaring, så er vi sikre på at det også vil hjelpe andre kvinner å høre om det – del på #wombstories. Sammen skal vi jobbe for en bedre menstruasjonshelse for alle, og oppmuntrer alle til å våge å snakke mer åpent om menstruasjons­smerter. Spesielt så alvorlige menstruasjonssmerter som endometriose kan forårsake.

[Kilder]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer