Færre mennesker føder barn

Det var en gang livmoren vår var ment å være små reir til babyer. Livet fulgte et lineært mønster: man giftet seg, flyttet inn sammen og fikk barn. Men det er ikke tilfellet lenger. I dag velger flere og flere kvinner og par bort foreldrerollen [1]. Selvfølgelig er det fremdeles vanlig å føde barn, men det er ikke automatisk en integrert del av livet hos alle mennesker lenger.

Selv min mor gir meg skyldfølelse for ikke å ville ha barn

Livet som barnefri - stigmatiseringen

Uansett hva begrunnelsen for frivillig barnefri måtte være, bør alle velge selv uten frykt for å bli dømt. Men det er fortsatt et stigma og mye av tiden blir de møtt med forvirring og vantro.

Som ei kvinne fortalte: «Noen venner tror katten min er en erstatning for ikke å få barn – en av dem omtaler den til og med som «pelsbabyen» min. Jeg elsker katten min, men det er alt hun er for meg.”

Kvinner kalles egoistiske, umodne eller ulykkelige og blir fortalt at de ikke får et fullstendig liv uten barn. Om ikke det, blir de fortalt at de vil ombestemme seg når de finner den rette partneren. Ikke overraskende føler seks av ti blant de frivillig barnefrie seg misforstått av samfunnet [2].

Vi har alle individuelle årsaker

Der kvinner en gang var forventet å få barn, er det i dag et personlig valg. Mange tror at det handler om kostnadene, den fysiske effekten eller utfordringen med å oppdra barn. Men det er mange andre grunner til at noen kan bestemme seg for å leve livet sitt uten barn.

Erkjennelsen av at hun ikke ville ha barn kom veldig sakte til ei kvinne vi snakket med. «Jeg ønsket opprinnelig å få karrieren min i gang først. Så handlet det om å kjøpe et hus. Det tok meg år å innrømme at tiden aldri ville være riktig, fordi jeg hadde ikke et ønske om å få barn.»

Jeg antok at ønsket om barn ville komme når jeg nådde trettiårene - alle snakker om en «biologisk klokke», men det føltes aldri «ekte» for meg.

Uoppnåelige, perfeksjonistiske morsstandarder virker frastøtende på noen kvinner, mens andre kanskje ikke føler trang eller behov for å bli forelder. For noen handler det om ønsket om å være virkelig selvstendig og fri til å leve slik de foretrekker [3]. Andre er fortsatt bekymret for miljøpåvirkningen ved å få barn.

Ønsker du å dele din erfaring som frivillig barnefri? Fortell ved å bruke hashtaggen #wombstories.

Tegneseriefiguren i Wombstories sitter i en båt på en elv der den deler seg og velger alternativet «Jeg ønsker meg ikke barn»

Ingen barn? Ingen fare!

Noen kan nesten ikke vente med å få barn, mens andre vet at det definitivt ikke er noe for dem. Og det er greit! Kroppene og livene våre tilhører oss, så det er opp til hver enkelt person å bestemme hvilken vei de vil ta. Livet uten barn er like fullt av glede som livet med barn. Hvert valg og hver livsstil er gyldig og viktig.

Hele utvalget av produkter

Oppdag hele utvalget av Libresse-produkter