Moden kvinne leser

Overgangsalderen er et tema som av uforklarlige grunner er pakket inn i mystikk - men det er en helt naturlig prosess akkurat som menstruasjon.

Hvorfor er dette en helt naturlig prosess som er innhyllet i mystikk? Det er en forutinntatt oppfatning om at overgangsalderen er et stort tap: av fruktbarhet, seksualitet, ungdom og selve kvinnelivet. Dette er langt fra virkeligheten. Det er faktisk så enkelt som at kroppen går inn i en ny fase av livet.

Hva er symptomene på overgangsalderen?

Overgangsalderen skjer når østrogen- og progesteronnivåene faller og som følge av dette stanser eggløsningen. Det innebærer også en rekke symptomer og endringer for kvinner rett før, eller i perioden der kvinnen slutter å menstruere for godt.

Det første tegnet er vanligvis endringer i menssyklusen. Kanskje blir blødningene ekstra tunge eller mye lettere og uregelmessige. Kanskje får du mensen hver andre eller tredje uke, eller kanskje går du uten mensen i måneder av gangen. Du kan sette pris på den kommende forandringen - eller grue deg. Begge deler er like normalt.

En kveld våknet jeg og var kokvarm kl. 03 på natten. Det var noe jeg aldri hadde opplevd før.

Endringen i menssyklusene følges vanligvis av symptomer som hetetokter, nattesvette, irritabilitet, søvnforstyrrelser og tørrhet i skjeden. Men det er mange andre tegn, som svimmelhet, oppblåsthet, vektøkning, humørsvingninger, hodepine og manglende seksuallyst. Jada, det er flott å være kvinne i overgangsalderen!

Det er viktig å snakke med legen for å ta blodprøver og få råd når du først merker at forandringene kan knyttes til overgangsalderen. Etter dagens retningslinjer, og kanskje forståelig nok, kan det hende du må vente på å få en legetime.

Når begynner overgangsalderen?

Overgangsalderen er en gradvis prosess som går i faser. Den kan begynne så tidlig som i 40-årene eller så sent som 60-årene, hvor gjennomsnittet er 51 år. Genetiske faktorer spiller ofte en rolle, så sannsynligvis begynner overgangsalderen i samme alder som det gjorde for moren din. Symptomer kan begynne mange år før menstruasjonen stanser – kjent som tidlig overgangsalder eller «perimenopause» og fortsetter vanligvis i fire år etter dette.

Er du i tidlig overgangsalder, overgangsalder eller nærmer du deg en ny fase av kvinnelivet? Vi er sterkere sammen når vi deler erfaringene våre, derfor ønsker vi å høre dine opplevelser gjennom #wombstories

Ta overgangsalderen på strak arm

Akkurat som menstruasjon, er overgangsalderen en helt naturlig prosess som bør omfavnes. Det å ikke lenger ha mensen og PMS oppleves som en lettelse for mange kvinner. Slik kan overgangsalderen gi en frihetsfølelse og gi deg opplevelsen av å gå inn i en ny fase med selvtillit og føle deg hjemme i kroppen din. Ei kvinne fortalte, «Jeg foretrekker det mindre kjente begrepet «en ny vår» fordi det er slik det føles for meg – en tid med ny vekst».

Til tross for dette kan overgangsalderen fremdeles være vanskelig å håndtere, både emosjonelt og fysisk. Men å vite hva det innebærer betyr at du klarer å ta den på strak arm.

Hvilke behandlinger finnes for overgangsalderen?

Noen kvinner får ikke symptomer, men de fleste får minst ett eller flere. Hvis du kjenner deg igjen trenger du ikke å lide i stillhet. Regelmessig mosjon bidrar til å dempe symptomene, og akupunktur og hypnoterapi har vist seg å være effektive i kampen mot hetetokter og søvnløshet.

Tidligere har HRT eller hormonbehandling [1] vært standard behandling. Mens studier har knyttet slik behandling til brystkreft, blodpropp og slag, har den vist seg å være utrolig effektiv for mange kvinner hvor fordelen ofte overgår risikoen når de brukes i riktige sammenhenger. Derfor anbefaler mange leger nå kortsiktig hormonbehandling for kvinner som nærmer seg 10 år før overgangsalderen.

Risikoen for eldre kvinner viser seg derimot å være høyere. For eksempel, risikoen for brystkreft sammenlignet med risikoen for overvekt eller lav fysisk aktivitet.

Alternativene dine kan være noe overveldende, som en kvinne forklarte, «Det er så mange legemidler og kostholdstilskudd der ute – med alle bivirkningene kan de gjøre deg forvirret og frustrert», hvilket er grunnen til at det er viktig å ta en samtale med legen din om dette.

Da blærekontroll kan påvirkes av overgangsalderen er det lurt å ha noen TENA Discreet i vesken dersom dette skulle skape et problem. Og ikke glem truseinnlegg (som Libresse DailyFresh), dersom mensen begynner å bli uforutsigbar.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller bygges på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

[Kilder]

Fortsett å lære deg mer