Moden kvinne bruker bærbar datamaskin

Overgangsalderen er en naturlig del av en kvinnes liv, og allikevel er det et tema som er innhyllet i mystikk.

Symptomer på overgangsalderen kan komme som et sjokk på en kvinne som ikke vet hva hun skal forvente, så det er lurt å være kjent med de tidlige tegnene og forberede seg deretter.

En kvinne har gått gjennom overgangsalderen når hun har hatt 12 sammenhengende måneder uten mensen. I det tidligste stadiet, kjent som perimenopause, er det mange endringer som foregår. Dette er når du først opplever hetetokter, nattesvette og uregelmessig mens, i tillegg til humørsvingninger.

Hetetokter er når en kvinne plutselig føler seg overveldende varm fra brystet og opp i ansiktet. Dette kommer gjerne i selskap av rødhet og svette. Det er best å bruke klær av naturlige fibre i flere lag. Da er ikke sjansene like store for å bli ukomfortabel varm, og du kan enkelt ta av et lag hvis du blir det. Nattsvette er nattversjonen av hetetokter, og kan gjøre at du våkner opp badet i svette. Å sove med vinduet åpent og en elektrisk vifte ved sengen kan hjelpe. Søvn kan være problematisk for kvinner i overgangsalderen, så du bør legge inn en ekstra innsats for å ha så gode søvnbetingelser som mulig.

Andre symptomer på overgangsalderen inkluderer vektøkning og dårlig humør. Disse kan lindres ved å opprettholde et sunt kosthold, kutte ned på stimulanter som kaffe og alkohol, og sette av godt med tid til trening som gir godt humør. Det er vanlig å føle seg overveldet av stress og få en følelse av isolasjon. Å få støtte fra dine nærmeste samt finne måter å håndtere stress på, som meditasjon eller yoga, kan være uvurderlig i denne perioden.

Det er vanlig å begynne å ha uregelmessig mens under perimenopausen. Dette kan komme som en overraskelse hvis du har hatt regelmessig mens i mange år. Å ha hygieneprodukter som Libresse Ultra bind for hånden gjør at du er forberedt på dette. Overgangsalderen kan også forårsake urinlekkasje, siden reduksjonen av østrogen i magemusklene kan gjøre dem mindre effektive i å holde blæren lukket. For å unngå små lekkasjer og holde klærne rene kan du ha med deg noen av de letteste TENA Lady truseinnleggene i vesken.

Det viktigste i forberedelsen til overgangsalderen er å anerkjenne endringene som skjer, snakke om dem med en venn eller et familiemedlem, og gjøre nødvendige livsstilsjusteringer. På denne måten kan du unngå å bli overveldet og nedfor.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer