Bilde av jente som poserer foran en murvegg – Libresse

Du stod opp med feil bein. Det er dagen med kraftigst blødning i mensen. Og værvarselet melder om regn hele uken. Du kan ikke endre været, men vi har noen gode tips til hvordan du kan føle deg bedre uansett hvor i måneden du er.

Å håndtere følelser

Vi har sett hvordan hormonene påvirker hvordan du føler deg.  Og vi har sett på andre grunner til at humøret og oppførselen raskt kan forandre seg.  Men hva kan du gjøre for å håndtere følelsene dine? 
 
Det kan være tøft når du ikke vet om du er ensom, sint, trøtt eller trist. En ting som kan hjelpe er en navneøvelse. Hvis det er for vanskelig å skrive faktiske ord, kan du prøve å tegne eller spille en sang som uttrykker hvordan du føler deg. Forhåpentligvis vil det hjelpe deg med å fokusere og gjøre deg flinkere til å håndtere følelsene dine fordi du får dem ut og de ikke blir værende i hodet. 
 
Prøv å ikke tenke på følelsene som enten gode eller dårlige. Istedet – behandle dem som vanlige deler av livet som alle opplever fra tid til annen. 
Bilde av jente som ligger i sengen og har problemer med å sovne – Libresse

Sov mer

Det høres enkelt ut, men det er utrolig hvor lett du kan glemme å gjøre hverdagsting, spesielt når du er trøtt. Søvnmønsteret endrer seg i puberteten av mange grunner. 

Stress på grunn av eksamener eller en krangel med en venn eller et familiemedlem kan være en grunn. Eller det kan være fysiske endringer som står på, som gjør at du heller vil gå til sengs – og stå opp – senere (noe som suger når du må våkne tidlig for å gå på skolen). Uansett grunn, så er det vitenskapelig bevist at tenåringer trenger mer søvn enn yngre barn. 

Hvis du mangler søvn, så vær snill med deg selv. Eksperimenter for å finne ut hva som passer for deg, men hvis du prøver å legge deg og stå opp til samme tid hver dag kan du oppleve at du nesten får et nytt liv. Gjør noe avslappende før du legger deg, som å ta et bad, lese en bok eller se TV med familien. Å holde skjermer vekk fra nattbordet vil hjelpe hjernen din med å roe seg ned om natten, og selv om det kan være vanskelig hvis du er redd for å gå glipp av noe, så kan du tenke på søvn som en gave til deg. 


GIF av jente som har lyst på masse mat og spiser to burgere med pommes frites – Libresse

Spis i vei

Har lysten på burger midt på natten noe å gjøre med hormoner, eller er det fordi du har vokst noen centimeter på et par måneder? Ikke lett å si. 

Det vi vet er at du må ernære kroppen godt i puberteten, så hjernen blir skarp og kroppen blir sterk.

Akkurat som med søvn, er det best å holde seg til jevnlige spisetider. Og ikke vær redd for å variere litt. Kylling og pommes frites kan være snadder, men wok, fajitas og nudler er en bra måte for å få i deg en dose grønnsaker uten at måltidet blir kjedelig.  

På forskjellige dager i syklusen vil også sultnivået endre seg. Så kjenn på magefølelsen. Spis litt mer når du er skrubbsulten, men ikke tving deg til å spise opp hvis du er mett. Drikk også vann regelmessig. Noen ganger tror vi at vi er sultne, men så er vi faktisk dehydrerte. 

Bilde av jente på treningstime med andre personer – Libresse

Trening

Du trenger ikke å gå på treningssenter for å svette og tøye litt nå og da. En tur i parken, noen lengder i bassenget eller en liten danseøkt på soverommet kan være akkurat det du trenger hvis du har lite energi eller føler deg nedfor. Og på dagene du er full av energi, kan det hjelpe å brenne den av. 

Du har kanskje hørt at det er en dårlig idé å trene når du har mensen. Men faktisk er det motsatte sant. Det har blitt vitenskapelig bevist at det er bra for deg å trene under mensen. Vi ser mer på dette her.

Prøv forskjellige ting, så du kan finne det som er rett for deg. Det er alltid fint å vite at du styrker kroppen samtidig som du klarner hodet. 


GIF av jente som danser og har det gøy i dusjen – Libresse

Hva er den lukten?

Puberteten kan endre kroppslukten din, spesielt under armene og i underlivet. Disse luktene kan variere i intensitet, men det er ikke noe å være flau over. Du må kanskje dusje oftere i visse perioder i syklusen, spesielt hvis du trener mye.  

Puberteten er en god tid for å etablere en enkel hygienerutine (akkurat som vi pusser tenner to ganger daglig, uten å engang tenke over det). Vi snakker om den beste måten å vaske rundt vagina her

Jeg føler meg skitten når jeg har mensen. Hvorfor?

Selv om du blør, betyr ikke det at du er uren. Ja, blodet kan være uforutsigbart og kan sette flekker på klær og sengetøy. Og ja, blodet kan være svart, brunt, rødt eller klumpete. Men ikke lytt til noen som forteller deg at blodet er ekkelt. Mensen er naturlig og normal, og det ville ikke være noen på denne planeten uten mensen.

Bind får meg til å føle at jeg bruker bleie.

Det finnes mange måter for å gjøre mensen så komfortabel som mulig – og det handler delvis om å eksperimentere med hvilke produkter som er de rette for deg. Tamponger eller bind bør gi deg friheten til å gjøre hva du vil, selv om du blør ekstra mye under en kraftig mens. 
 
Hvis du ikke er fornøyd med produktene i skapet på badet, ta en prat med venninner eller mamma om hva de bruker. Kanskje de kjenner til noe du har gått glipp av! Det kan kreve litt prøving og feiling (og flekkete undertøy) for å finne ut hva som funker best for deg.
 
Det finnes produkter for feminin hygiene som du kan bruke hvis du har mye utflod på dager i syklusen uten mensen. Og hvis mensen er uregelmessig (som den ofte er under puberteten) vil et truseinnlegg hjelpe deg med å forhindre lekkasjer når du begynner å blø uten forvarsel, slik at du får tid til å finne et mer absorberende bind.

Hold personer (og ting) du er glad i, i nærheten

Musikk, favorittmat, den beste puta, en kjent bok. Livets små gleder kan få deg til å føle deg bra, så skriv ned tingene som gjør deg glad. Og når du trenger en oppmuntring, velger du noe fra listen.
Bilde av tre venner som sitter bak på en bil og snakker sammen – Libresse

• Du angrer aldri når du kjøper en iskrem om sommeren, akkurat som du aldri angrer på å snakke om noe som opptar deg med noen som står deg nær. 

• Mamma er kanskje det mest naturlige valget. Hun har vært der du er, og har nesten helt sikkert hatt følelser som ligner dine. Mens dere kjører bil sammen, ser på en TV-serie eller går en tur bare dere to, kan du åpne deg og fortelle om ting du synes er flaut. 

• Skriv det ned på forhånd, i tilfelle det blir vanskelig og du glemmer hva du ville si. Hvis du har ideer om hvordan du ønsker å bli støttet, kan du hjelpe mamma ved å fortelle henne hva det er du trenger.

• Hvis ikke mamma er tilgjengelig, kan du snakke med noen andre du stoler på, som søsken, pappa, en god venn, helsesøster på skolen eller en terapeut. Noen ganger er det ikke råd du trenger, men bare noen som kan lytte. 

• Og husk at venner og familie også vil be deg om hjelp en eller annen gang, så ikke bekymre deg for at de ikke har tid for deg. 

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer