Illustrasjon av en jente som holder et speil for å se den forandrede kroppen sin mens hun bader – Libresse

De fysiske endringene vi går gjennom i løpet av puberteten får oss til å stille spørsmål ved alt. La os ta en nærmere titt på disse endringene, og hvordan de kan påvirke måten vi føler oss på.

Hvis puberteten var en person, hvilken kroppsform ville den ha?

Det hadde vært topp hvis det fantes et enkelt svar. Vi vokser alle i forskjellig fart og på forskjellige steder, men det kan være vanskelig å huske dette når alle på Instagram ser omtrent like ut. 

Kanskje du går opp et par behå-størrelser på noen få måneder, mens jeansen fortatt passer. Eller kanskje du kjenner at trusestrikken gnager seg inn i hoftene dine, mens du knapt trenger en behå. Under puberteten får kroppen vår gjerne mer former, men hvordan, når og hvor dette skjer varierer fra person til person. 

Det kan virke rart å få en voksen kropp hvis du fortsatt føler deg som et barn. Og selv om naturen gjør som den vil uansett, finnes det aktiviteter du kan prøve som vil styrke kraften som kroppen din får, og klær du kan bruke som passer formen din. 

Puppene er gjerne det første som utvikler seg, og harde brystvorter er et tegn på at de er i ferd med å begynne å vokse. La oss si at puppene helt klart har sin egen personlighet, siden én vanligvis begynner å vokse før den andre – så en liten forskjell i størrelse er helt normalt. 

Bilde av to jenter som går nedover en sti og bruker mobiltelefon – Libresse

Jeg vasker meg, og likevel får jeg kviser. Hvorfor?

Vi vet alle at hvor fornøyd vi med oss selv påvirker selvtilliten vår. Så det er ikke rart at kviser kan ta knekken på selvtilliten. Men siden åtte av ti får dem på et eller annet tidspunkt, er det enda vanligere enn du tror. 

Hormoner og genetikk er noen av grunnene til at vi får kviser på ansikt, bryst, nakke og rygg i løpet av puberteten. De er ikke et resultat av at vi ikke vasker oss godt nok. 

Hvis huden din er virkelig betent, eller du er bekymret for at det tar lang tid å bli kvitt kvisene, kan du gå til en hudlege, lære om ernæring eller snakke med en lege om mulig medisinering. 


GIF av en jente som stirrer sjokkert på en kvise i ansiktet sitt i speilet – Libresse

Jeg har en mørkere bart enn den eldre broren min

Ansiktshår. Leggpels. Kjønnshår ute av kontroll. Dette er vanlig i puberteten, og etterpå. Så hva kan du gjøre med det? 

Vel, svaret er: hva du enn vil! Det som er spennende med puberteten er at denne kroppen alltid vil være din, så du må gjøre det som føles rett for deg. Det finnes ikke noe rett eller galt svar når det gjelder å bestemme hva du skal gjøre med kjønnshår, hår under armene eller på magen. 

Hvis du har lyst til å prøve hårfjerning eller trimming, er det verdt å tenke over det. Din mamma, en eldre søster eller en venn har kanskje prøvd noe de vil anbefale.

Du har kanskje hørt om noen som har vokset seg eller fjernet hår med laser. Det kan være ganske smertefullt, med bivirkninger som rødhet, irritasjon eller sår.  Spør deg før du gjør det: «Gjør jeg det for meg?» eller fordi du føler et press. 

Illustrasjon av jente som tar av behåen på en blå bakgrunn – Libresse

Hvorfor er jeg større enn før?

Fett (som er en bra ting vi trenger i kostholdet og på kroppen så vi kan fungere riktig), muskler og bein endrer seg under puberteten, og dette påvirker formen på kroppen vår. 

Det er ikke alltid lett å godta at kroppen får nye former, men prøv å ikke være for streng mot deg selv eller begrense hva du spiser. Dette er en viktig periode, og kroppen din trenger næring.

Se på strekkmerker (tigerstriper som kan dukke opp på legger, lår, hofter, pupper – overalt) som et tegn på suksess. Kroppen din gjør presis det den skal gjøre. 

Det er ingen som har sagt at det ville være lett, men å lære hvor unik du faktisk er, og hvilket fantastisk maskineri kroppen din virkelig er, vil hjelpe deg med å bygge selvtilliten.


GIF av en jente som holder fingrene for nesen på grunn av vond lukt – Libresse

Lukter du noe?

I puberteten setter de aprokrine svettekjertlene i gang og får oss til å lukte annerledes enn før – spesielt under armene og i skrittet. Selv om disse luktene er mer merkbare, er de helt naturlige. Og hvis du holder deg til en regelmessig hygienerutine, vil du hindre luktene fra å utvikle seg.

Å dusje jevnlig vil holde deg ren og fresh. Det kan være en god idé å bruke deodorant under armene, spesielt hvis du driver med idrett. 

Vaginaen er perfekt innstilt til å holde pH-nivået i balanse, så vi anbefaler at du ikke vasker den på innsiden. pH refererer til vaginaens syrenivå. Dette høres kanskje rart ut, men sunne nivåer lever side om side med gode bakterier der nede. Så det er ikke behov for vaginal deodorant eller parfyme. 

Det finnes noen gode produkter for den delikate V-sonen (området rundt vagina og V-formen du ser når du står foran speilet).  


GIF som viser forskjellige typer illustrerte vaginaer – Libresse

Hvordan vet jeg om klitoris og kjønnsleppene mine er normale?

Vaginaangst er veldig vanlig. Dette er delvis fordi, i motsetning til ansiktet (som vi ser hele tiden), er vi sjeldent «ansikt til ansikt» med hundrevis av vaginaer (med mindre vi jobber som gynekolog eller intimvokser). 

Selv om du kanskje ikke har mye å sammenligne din vagina med, kan du slå deg til ro med at akkurat som ansikter, finnes det ikke to vaginaer som er like. Og vi burde feire forskjellene.

For å bli mer kjent med hvordan du ser ut trenger du bare et speil. Jo mer du ser på vaginaen din, desto mer fortrolig vil du bli med den. 

Jevnlige helsesjekker er også lurt. Enten det er et besøk til klinikken, fastlegen eller en gynekolog, så er det en god vane å opprette tidlig.

Og husk at hvis du har spørsmål, kan du spørre noen. Hvis du synes det er flaut å snakke med mamma, en eldre søster eller en tante, minn deg på at de alle har vært gjennom puberteten. Det er godt mulig de husker alle endringene og hvor ubehagelig det føltes. 

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer