Illustrasjon med pass, p-piller og solbeskyttelsesfaktor - Libresse

La oss ta en alvorsprat. Kroppen kan ha elendig timing … så nå vil du vite dette: Hvordan utsette mensen?

Kroppen er supersmart og bra på alle måter – bortsett fra med å velge sine stunder … Selvfølgelig dukker mensen opp på klasseturen eller på badeferien du skal på. Perfekt timing. Men å stanse eller utsette mensen så den kommer senere, er faktisk mulig.

Hvordan utsetter jeg mensen?

Godt spørsmål! Jo, ettersom mensen avhenger av hormoner (dette går vi jo grundig gjennom når vi snakker om menssyklusen), så er det hormoner som må til for å utsette den. Du kan velge to forskjellige metoder – vi starter med p-piller.

Utsette mensen med p-piller

Hvis du tar kombinerte p-piller kan du utsette mensen ved å ta to brett etter hverandre, men la være å spise sukkerpillene på det første brettet (dvs. de du tar når du skal få mensen). Først tar du alle pillene med hormoner på det første brettet, så fortsetter du med hormonpillene på brett to og fortsetter som vanlig. Fra start til slutt. Da får du ikke mensen imellom, men først når du tar sukkerpillene på det andre brettet. Men før du gjør det, må du sjekke med ungdomssenteret, gynekologen eller helsesøster at det er greit å gjøre det med din type p-piller.

Andre piller for å utsette mensen

Hvis du ikke tar p-piller, men likevel vil utsette mensen en stund, finnes det andre typer reseptbelagte medisiner du kan bruke. Snakk med legen din eller ungdomssenteret, så kan du få resept på et legemiddel som gjør at du kan unngå at mensen kommer når det ikke passer.

Hvordan utsette mensen på naturlig måte

Kanskje føles det bra å kunne utsette mensen ved hjelp av naturens hjelpemidler, men på dette punktet er det vanskeligere for naturen å levere. Kroppen har menssyklusen sin, og om man ikke styrer den med hormoner, så kommer mensen når den selv bestemmer det. Det finnes imidlertid ting man kan prøve på for å gjøre mensen så lett og kort som mulig: Trene regelmessig – gjør du det, slapper musklene rundt livmoren av, og det reduserer mensstrømmen. Det finnes også urteteer som valerianarot og kamille og bringebær- og neslete som kan gjøre det samme. Det er lurt å snakke med en lege før du prøver deg på alternative urtemetoder. Du kan også redusere mens som har startet ved å ta reseptfrie, smertestillende midler (følg doseringsanvisningen!). Gjør man det, vil hevelsen i livmorveggen reduseres, slik at blødningene (og smertene som følger med dem), også reduseres.

Trenger du å utsette mensen?

Det er absolutt mulig å utsette mensen av og til, men man må huske at mensen er naturlig. Selv om den kan være slitsom, så er den en bekreftelse på at kroppen fungerer som den skal. Hvis du tar den bort over en lengre periode, kan det hende at du ikke merker det om den forsvinner av seg selv. Det kan den gjøre om du for eksempel trener for mye og ikke spiser nok, eller om kroppen av andre grunner ikke fungerer som den skal. Så prøv å bli venn med mensen din, og ikke utsett den unødvendig. Truer den for eksempel en badeferie, tenk på at det går an å bade med mensen om man bruker riktig beskyttelse.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer