Syklus med fire faser

Så snart mensen har begynt, kan det å vite hva som skjer i kroppen, og hvorfor, utgjøre en stor forskjell på hvordan du føler deg.

Så la oss ta en titt på fakta. Din mensen, eller menstruasjon, kommer én gang i måneden. Mensen begynner vanligvis når du er mellom 11 og 14 år gammel, selv om den kan begynne så tidlig som i 8- eller 9-årsalderen eller så sent som i 15- eller 16-årsalderen. Å få mensen er kroppens måte å fortelle at den er moden nok for graviditet. Men ikke bekymre deg, det betyr ikke at du ønsker eller trenger å bli gravid, bare at du er i stand til det.

Mensen er en del av en månedlig menssyklus som varer alt fra 21–35 dager, der 28 dager er gjennomsnittet. Når du først begynner med mensen, kan det ta noe tid før den får et regelmessig mønster. Du kan faktisk oppleve at den varierer i lengde i begynnelsen, og at du har få menstruasjoner med lang tid i mellom.

Så hva er menstruasjonssyklusen? Vel, først utvikler livmoren din en slimhinne – endometrium – for å forberede seg på å motta et befruktet egg. Så skjer eggløsningen, der en av eggstokkene frigir et egg, som så beveger seg langs en av egglederne dine mot livmoren. Dette tar noen dager. Hvis egget møter en sædcelle på veien, kan det bli befruktet, og du kan bli gravid. Hvis egget ikke blir befruktet, avstøter kroppen egget, slim og noe blod, som er din menstruasjon. Blødningen starter rundt 14 dager etter eggløsning, og varer i gjennomsnitt tre til fem dager, der den kraftigste blødningen er i de første to dagene.

Deretter starter hele syklusen på nytt. Og repeteres rundt 400–450 ganger (ja, faktisk), frem til overgangsalderen inntreffer rundt 50-årsalderen, da mensen stopper helt.

I dagene og ukene før mensen starter, kan du kjenne noen emosjonelle og fysiske endringer. Dette er kjent som PMS eller premenstruelt syndrom (for å gi det sitt offisielle navn). Du føler deg kanskje litt oppblåst og kvalm, brystene dine kan bli større og du kan få diaré. Du kan også føle deg trist, irritabel eller ha lett for å gråte. Alt dette er normalt. Ikke morsomt, men normalt.

Rett før mensen starter, og også under mensen, kan du kjenne milde kramper i nedre del av magen. Dette er kjent som menssmerter, og forårsakes hovedsakelig av at livmoren trekker seg sammen for å avstøte livmorslimhinnen. Igjen – dette er helt normalt, men hvis smertene er kraftige eller varer lenge, ta en prat med legen.

Der har du det – mensen kan være utfordrende. Men vær snill mot deg selv (en god porsjon iskrem hjelper noen ganger), og husk at smertene, verken og det dårlige humøret snart vil gå over.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer