Bilde av jente som bruker vulvaformede solbriller – Libresse

Fra puberteten og utover vil du antakelig tenke mer på hvor ofte du bør vaske deg og hvilke produkter du bør bruke – ikke bare på grunn av mensen.

Du vil for eksempel svette på steder du ikke svettet før. Denne svetten kan lukte sterkere, spesielt i områder som skrittet og under armene. Å føle seg ren hjelper på selvtilliten, uansett hvor du er i syklusen. Derfor er det bra å finne en rutine for personlig hygiene som passer for deg.

Uansett hvor kraftig eller lett mensen din er, kan du føle deg litt mindre fresh enn på dager du ikke blør. Dette er ikke fordi blodet er skittent eller lukter vondt, men under mensen kan hormonelle endringer, blod og utflod endre pH-nivået i vulva og vagina. Dette kan endre lukten, og noen ganger øke sjansen for en bakterieinfeksjon. Så hva er de beste måtene å holde intimområdet friskt på?  

Hvordan bør du vaske V-zone?

Du trenger ikke å endre måten du vasker vulva på under mensen, men du bør kanskje vaske deg hyppigere når du blør mye. Du bør aldri vaske deg inni vagina (også kjent som utskylling), fordi dette kan fjerne noen av de sunne bakteriene og forårsake ubalanse i pH-en.
Bilde av jente

Hvor ofte bør du bytte beskyttelse?

Enten du bruker tamponger eller bind er det en god idé å bytte jevnlig for å unngå lekkasje og at blodet utvikler en sterkere lukt over tid. Beskyttelsen må skiftes oftere når du blør mest – vanligvis de første to dagene i mensen. Om natten vil et spesialdesignet bind for bruk om natten gjøre at du ikke trenger å bekymre deg for lekkasjer på nattøy eller sengetøy, uansett hvilken stilling du sover i.

Hva slags undertøy bør du bruke?

Bomullsundertøy er best for god pusteevne under mensen eller når du trener, siden økt fuktighet og varme kan føre til bakterier eller lukt. Hvis du ønsker en rask oppfrisking uten å måtte hoppe i dusjen, kan våre V-Care™ våtservietter være kjekke å ha. 

Hva bør du gjøre hvis du lukter annerledes enn det som er normalt for deg?

Husk – det er helt vanlig at vaginaen din har sin egen unike lukt, og denne vil uten tvil endre seg i forskjellige stadier i syklusen din og når du har mensen. Det er ingenting å føle seg forlegen for. Hvis du vasker deg jevnlig, men fortsatt kjenner en sterk lukt som er annerledes enn det som er normalt for deg, bør du ta en tur til legen for å se om du har en infeksjon.  

Fortsett å lære deg mer