Bilde av overkroppen til en kvinne som har på seg truser og drar opp skjorten – Libresse

Slimete, fuktig og med en litt spesiell lukt – dette er utflod i et nøtteskall. Men hvorfor har man utflod og hva trenger man å vite?

Underlivets egen rengjøringspatrulje er kanskje ikke det mest sjarmerende med underlivet ditt, men det er en nødvendig del av skjedens renseapparat. Takket være utflod holdes livmorhalsen og slimhinnene i god stand. De er også den beste ryktesprederen – de forteller når det er eggløsning, når mensen er på vei eller om noe ikke er helt i stand.

Hvordan ser utflod ut?

Dette er et veldig godt spørsmål. Utflod er den slimete væsken som kommer ut av skjeden (altså vagina – du har oversikt over anatomien, ikke sant? Hvis ikke kan du lese mer her). Det dukker vanligvis opp for første gang noen år eller noen måneder før du får din første menstruasjon. Så henger det med deg som en venn, hver dag, hele tiden til den dagen du legger inn årene. Din følgesvenn, rett og slett! Hvordan utflod ser ut endrer seg litt, men tenk på en hvitaktig, gjennomsiktig, svakt lys gul eller lysebrun væske. Utflod skal lukte litt surt, som surmelk omtrent.

Tre voks-illustrasjoner i forskjellige farger - Libresse

Forandrer utfloden seg under menssyklus?

Dette vet du sikkert hvis du tenker på hvordan det ser ut i trusen i løpet av måneden. Utflod endres i henhold til hvilken fase av menstruasjonssyklusen du er i. Når det er eggløsning, vil utfloden renske opp for sædcellene som kan komme på besøk. Da blir den gjennomsiktig, smidig og rikelig. Før mensen derimot er utflod ofte hvit, gulhvit eller ugjennomsiktig. Og rett før du får mensen, kan utfloden se litt brunaktig eller blekrosa ut – det er fordi du allerede har begynt å blø litt, og at små mengder mensen kommer med i utfloden. Etter menstruasjon kan det samme skje, og du vil kanskje se at små rester av menstruasjon vil farge utfloden litt lysebrun. Dessuten endres mengden av utflod i løpet av menstruasjonssyklusen, og hvis du tar deg litt tid til å prøve å finne ut hvordan utfloden din oppfører seg, vil du raskt få en godt oversikt over hvordan den ser ut og føles for deg.

Bilde av en origami-vulva – Libresse

Hjelp, utfloden min lukter surt!

Utflod skal lukte litt syrlig, men av og til kan pH-balansen påvirkes i skjeden, og da vil utfloden være den første som informerer om hva som foregår. Når utfloden begynner å lukte vondt, som gjær eller søtt og kanskje begynner å endre farge til grønn, mørk gul, grå eller kanskje se kornete ut med litt klumper – da er ting mest sannsynlig ikke helt som det skal i underlivet. Det kan for eksempel være sopp, en kjønnssykdom eller bakteriell vaginose – tilstander du helst ikke vil ha. Kontakt derfor en gynekolog, ungdomsklinikk eller helsestasjon for å få hjelp.

Plagsomt med utflod i trusen?

Utflod er som sagt underlivets beste venn og noe du burde følge litt med på. Men selv din beste venn noen ganger kan være litt plagsom – og hvis du er følsom og ikke liker at det blir litt klissete i trusen – kan et truseinnlegg være en god idé. Våre PureSensitive truseinnlegg er designet for å bidra til naturlig luftsirkulasjon. Dette betyr at det, i tillegg til å suge til seg fuktigheten av utfloden, også sikrer et godt mikroklima rundt skjeden.

Hvilket truseinnlegg passer deg? Ta testen vår!

5 raske spørsmål, og du vil finne ut hvilket ditt ultimate truseinnlegg er.

Graviditet og utflod

Så vi har allerede funnet ut at utflod endrer seg i løpet av menstruasjonssyklusen. Men det er også andre ting som kan få utfloden til å oppføre seg annerledes. Et slikt tilfelle er når du er gravid, og da er det ikke er uvanlig å få mer utflod. Det samme skjer når du ammer. Når du kommer i overgangsalderen, kan du derimot ha mindre utflod enn før fordi du har lavere nivåer av østrogen.

Normal mengde utflod?

Hva er normalt når det gjelder utflod, hvor mye er egentlig for mye? Som med alt som gjelder underlivet, er dette ulikt fra person til person. Utfloden tilpasser seg hva skjeden trenger – gjennom hele menstruasjonssyklusen – og det som styrer menstruasjonssyklusen er hormonene dine. Så «normalt» når det gjelder utflod er ganske enkelt det hormonene dine synes er normalt for deg.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer