Butikkhylla

Er du der at du vet du har lyst til å starte med tamponger? Da er det kjekt å vite fakta om tamponger først, før du bestemmer deg for hvilken som er best for deg.

Før du velger, la oss avlive et par myter. Tamponger er lette å sette inn når du har fått teken på det, og du kan bruke dem uansett alder og mensblødning. Noen kvinner synes de er mer praktiske for visse typer fysisk aktivitet, spesielt svømming, og en praktisk og enkel måte å håndtere mensen på. Så hvordan er tamponger sammenlignet med alternativene? Vel, menstruser er like absorberende og effektive, men kanskje du foretrekker det kjente bindet, fordi du synes tamponger er vanskelige å sette inn og fjerne. De fleste  synes imidlertid dette blir enklere med øvelse. Til forskjell fra menskopper som samler opp mensblodet, absorberer tampongene det, som betyr at det er mindre styrete. Menskopper kan også være vanskelige å sette inn og ta ut. Menstruser ser ut som vanlig undertøy, men absorberer mensblod. Og du må kjøpe mange par hvis du ikke vil tilbringe hver eneste kveld i menstruasjonen med å vaske dem.

Å bestemme seg for om tampong er det rette for deg er et svært personlig valg. Noen kvinner bruker tamponger fordi de er praktiske og diskré. Andre foretrekker dem fordi de ikke liker følelsen av at blodet kommer ut, eller den synlige påminnelsen på bindet når de går på toalettet. Tamponger er også et godt valg hvis du har en aktiv livsstil, tar del i aktiviteter eller bruker tettsittende sportsklær. De gjør svømming enklere også.

Forskjellige metoder

Men tamponger passer ikke for alle. Kanskje du synes at menstruser er enklere å bruke. Og selv om det er en svært sjelden tilstand, kan du være bekymret for den bitte lille risikoen for toksisk sjokksyndrom assosiert med å bruke tampong [sett inn lenke], og bestemme deg for å holde deg til bind. Enten du bruker tampong eller bind, så er de begge like effektive og hygieniske når du får teken på det, så det er lurt å prøve begge og så holde deg til det alternativet som føles mest praktisk og komfortabelt for deg.

Noen kvinner bruker en kombinasjon av tampong og bind for ekstra beskyttelse. Dette kan være en god idé hvis du har kraftige blødninger, eller når du først prøver tamponger og skal finne ut hvilket absorpsjonsnivå som er det rette for deg. Og selv om du foretrekker tamponger, bør du alltid ha noen bind for bruk om natten. Maksimalt antall timer du kan bruke en tampong er åtte timer, så med mindre du kommer deg opp i tide for å skifte, er det ikke en god idé å bruke tampong om natten. Hvis du forventer mensen, men den ikke har begynt enda, bruk bind og ikke tampong. Så snart mensen har begynt, kan du bytte til tampong.

Alle Libresse-tamponger har utmerket absorberingsevne, med bølgende kanaler som leder blodet inn i kjernen. Dette betyr at du slipper irriterende lekkasjer. Den smale utformingen og den avrundede tuppen gjør dem enkle å sette inn. Men det er ikke slik at én størrelse passer alle. Libresse Discreet-tampongene kommer i forskjellige størrelser – Mini, Normal og Super – så hvilken som er den rette for deg kommer an på mengden du blør. Mini er ment for svært lett blødning og Super for kraftig blødning, og du bør alltid bruke tampongen med den laveste absorberingsevnen for din mengde blødning (dvs. ikke bruk en tampong som er mer absorberende enn du faktisk trenger). Tampongen bør skiftes rundt hver fjerde time, og det lengste du kan la den sitte inne er åtte timer.

Fortsett å lære deg mer

Prøvebilde – ENDRE

Oppdag hele tampongutvalget