Usminket og tenkende jente på en seng - Libresse

Hvor ofte må man skifte tampong – kan man ha den inne hele natten, eller må man skifte den oftere? Nå skal du få høre hvor lenge en tampong kan sitte inne, om man kan sove med tampong og hvorfor det er sånn!

Hvor lenge tampongen kan sitte inne er et av spørsmålene vi får oftest. Og svaret er ganske enkelt. En tampong skal ikke sitte for lenge i skjeden – man pleier å si at omtrent fire timer er passe, og at en tampong aldri skal sitte inne i mer enn åtte timer

Hvor lenge kan man ha i tampongen?

Siden tampongen suger opp mensblodet i skjeden, så har mengden blod betydning for lenge man kan ha i tampongen. Blør man mye, bytter man oftere, blør man mindre, litt sjeldnere. Dessuten må du sjekke hvilken oppsugningsevne tampongen har. Blør du mye, velger du en tampong med høy oppsugingsevne (for eksempel super), og bytter til en ny etter rundt fire timer.

Det avhenger av hvor mye man blør

Blør man veldig mye, må man kanskje skifte oftere enn hver fjerde time, selv om du har supertampongen med mest oppsugingsevne. Det merker du ved å se på tråden – er den blodig, er det på tide å skifte. Er det sånn at du blør mindre, men likevel velger en tampong med høy oppsugingsevne, kan det være ubehagelig å ta ut tampongen etter fire timer, og du må vente litt lenger. Tommelfingerregelen er: tampong med riktig oppsugingsevne og omtrent fire timer. Og som sagt, ikke lenger enn åtte timer.

Jente som ligger på en seng og holder seg på magen - Libresse

Kan man sove med tampong?

Jo da, det kan man, om man stiller vekkerklokken for å stå opp og skifte tampong! Men liker du å sove lenge eller vil sove mer enn maks åtte timer sammenhengende, kan det være lurt å heller bruke et bind enn å sove med tampong. Våre nattbind er laget for bruk om natten (det hører man jo på navnet!). De er lengre, så de absorberer blod som, på grunn av tyngdekraften, legger seg som en liten dam under rumpa når du ligger på ryggen (eller motsatt om du liker å ligge på magen).

Gjøre og ikke gjøre med tamponger

Hver fjerde time
For det første

Skift tampongen rundt hver fjerde time.

Klokken
For det andre

Ikke bruk en tampong lenger enn åtte timer.

Sengen
For det tredje

Sett inn en ny tampong før du legger deg til å sove.

Hva skjer om man har tampongen inni for lenge?

Hvorfor bare fire timer, hvorfor kan man ikke sove med tampong i 10 timer? Sprenger den, begynner den å mugne – hvorfor er det så viktig at man tar den ut etter maks åtte timer? Slik er det: Det finnes en veldig sjelden, men også veldig farlig sykdom som heter TSS, og kalles tampongsyken​​​​​​. Det er en bakterieinfeksjon som kan forårsake alvorlige skader på hud og organer dersom den ikke behandles. Alle kan få TSS, også de som ikke bruker tampong, men rundt 50 prosent av tilfellene rammer de som har mensen. 

Grunnen til at TSS er knyttet til tamponger, er at det finnes teorier om at hvis en tampong står for lenge i skjeden, kan den bli en grobunn for bakterier. Og bruker man tamponger som er for absorberende i forhold til mengden blod man har, så kan de forårsake små sår på slimhinnen i skjeden. Dette kan igjen føre til at bakterier kommer ut i blodet. Men som sagt, dette er en veldig sjelden sykdom – så om du leser mer om TSS og holder deg til de anbefalte fire – maks åtte – timene, så trenger du ikke å bekymre deg.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer