Kvinne som sover bedre under menstruasjonen takket være Libresse sine tips mot menstruasjonssmerter.

Syv tips for å sove bedre når du har mensen

Er du en av alle oss som sover dårligere før eller under mensen? 4 av 10 synes det er vanskeligere å få sove når de har mensen, og hovedårsaken er menssmerter. Men enhver endring kan begynne med en ny vane. Her foreslår vi sju livsstilsendringer du kan gjøre for å få bedre søvn når du har mensen!

Å ha mensen påvirker oss ikke bare når vi er våkne, men følger oss ofte til sengs også. Den kan ikke settes på pause om natten, men det er et par ting du kan gjøre for å få litt bedre søvn når du har mensen, og ikke får sove på grunn av menstruasjonssmerter.

1. Mosjoner mer
Å bevege seg gir generelt både bedre søvnkvalitet og gjør at det tar kortere tid å sovne. Trening kan også lindre menstruasjonssmerter, da det har en avslappende virkning på livmoren. Så litt ekstra trening øker sjansen for en god natts søvn, og sørger for at vi ikke har noen problemer med å sove selv om vi har mensen.

2. Finn riktig beskyttelse
Å finne et bind som føles både behagelig og trygg mot lekkasje er løsningen for å kunne slappe av og sove godt. Prøv deg frem for å se hva som fungerer for deg og merk deg forskjellen. Kanskje du vil prøve et nattbind som er utformet for kraftigere mens og for at du skal kunne bevege deg om natten uten å bekymre deg for mensflekker?

3. Lag en soverutine
En god måte å forbedre søvnen i løpet av mensen, er faktisk å ha faste leggetider. Kroppen tilpasser seg nemlig ganske raskt og kommer lettere til ro når klokken nærmer seg leggetid. Så under mensen: lag deg en soverutine og prøv å følge den.

4. Si farvel til skjermen
Vanskelig å sove? La telefonen ligge i et annet rom enn soverommet, eller slå den av og legg den et stykke fra sengen. Å unngå å se på skjermer før du kryper under dynen hjelper hjernen til å forstå at det er på tide å roe ned for natten.

5. Sov i fosterstilling
Hvis du har menstruasjonssmerter, kan noe så enkelt som sovestillingen utgjøre en stor forskjell. I fosterstilling reduseres trykket på tarmen og magemuskulaturen, noe som kan lindre smertene. Å legge en varmepute på magen er også fint – det får nemlig musklene og kroppen til å slappe av.

6. Unngå sukker om kvelden
Mange opplever at søtsuget øker under mensen, og ikke minst om kvelden når kroppen er sliten og søker ekstra energi. Det er imidlertid en dårlig idé å spise ekstra karbohydrater eller søtsaker rett før du legger deg – det setter i gang stoffskiftet med det samme, noe som kan gjøre det vanskeligere å sovne.

7. Lindre med varme
Å legge en varm hvetepute eller varmeflaske på magen eller under ryggen er et kjent knep for å lindre smertene. Prøv også å ta en varm dusj eller et bad før du legger deg – varmen får kroppen og musklene til å slappe av.

I en undersøkelse vi gjennomførte, oppgav 4 av 10 at de sover dårligere i menstruasjonsfasen, mot en knapp fjerdedel i de øvrige tre fasene i menssyklusen. 40% sover ikke så bra/ikke bra i det hele tatt i menstruasjonsfasen.

Undersøkelsen er gjennomført av menings- og markedsundersøkelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 ble totalt 795 intervjuer gjennomført via internett med norske kvinner i alderen 18-60 år.

Bind med vår beste passform noensinne

Bli kjent med Libresse Cour-V. Et bind som følger kroppen, absorberer væske og nøytraliserer lukt! Fås som dagbind (Libresse Ultra) og nattbind (Libresse Goodnight).