Hvordan fjerne en tampong

Hvis du bruker tampong for første gang, er du kanskje urolig for hvordan du skal fjerne den.

Men du trenger ikke bekymre deg, det er veldig lett å fjerne en tampong hvis du bruker den riktig. Du vil raskt få teken på det. Du bare drar forsiktig, men bestemt i tråden, så bør den komme ut uten problemer. Hvis du kjenner motstand når du drar i tråden, og tampongen ikke kommer ut lett, må du kanskje la den være inne litt lenger. Den kan være for tørr. Ideelt sett bør du skifte tampong hver fjerde time, men åtte timer er makstiden du trygt kan la den sitte inne.

Hvis du ikke finner tråden, ikke få panikk. Hvis du setter deg på huk og stikker tommel og pekefinger forsiktig opp i skjeden, bør du kunne få tak i tampongen og fjerne den.

Vær bevisst på hvordan du kaster tampongen. Det er best å ikke skylle den ned i toalettet, for det kan tette toalettet. Pakk den isteden inn i toalettpapir og kast den i avfallsbøtten (de fleste offentlige toaletter har en egen beholder til sanitæravfall). Vask deretter hendene.

Det bør ikke gjøre vondt når du fjerner en tampong. Hvis minst fire timer har gått og du føler ubehag når du fjerner den, kan det være at du ikke blør nok til den typen tampong. Dette betyr at det ikke er nok smøring mellom tampongen og skjedeveggen, og det skaper friksjon når du drar i tråden. Du kan bruke litt kokosolje eller olivenolje på fingrene for å hjelpe den ut. Eller du kan tisse før du fjerner den, for å slappe av i vaginalmusklene.

Den beste måten for å unngå ubehag når du fjerner en tampong er å bruke riktig absorberingsnivå, og bare bruke tampong når du er sikker på at du har mensen. Frem til mensen har startet, bruk bind, og gjør det samme når mengden blod avtar mot slutten av mensen. Hvis du er ute etter noe som kan beskytte undertøyet ditt både før og etter mensen, ikke bruk tampong. Det passer ikke for hverdagsbruk, siden tamponger er alt for absorberende. Bruk heller truseinnlegg for dagene mellom mensen.

Hvis du fortsatt kjenner smerte når du fjerner en tampong, må du bestille time hos legen for å sjekke om du har en infeksjon eller vaginale abnormiteter.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan tar jeg ut en tampong?

For å fjerne en tampong, må du dra forsiktig, men bestemt i snoren. Da bør den komme ut lett. Hvis du har brukt den i fire timer eller mer, og det føles ubehagelig når du fjerner den, kan det hende du må bruke en mindre tampong som passer blødningen din bedre.

Hvordan kaster jeg en tampong?

Etter at du har fjernet tampongen, pakker du den inn i toalettpapir og kaster den i avfallsbøtten eller en beholder for sanitæravfall. Ikke skyll den ned i toalettet, da dette kan tette toalettet. Etter at du har kastet en tampong, må du alltid vaske hendene.

Hva gjør jeg hvis jeg har smerter når jeg fjerner en tampong?

Det bør ikke gjøre vondt når du fjerner en tampong. Hvis minst fire timer har gått og du føler ubehag når du fjerner den, kan det være at du ikke blør nok til den typen tampong. Bruk rett absorberingsnivå for din menstruasjon, og bruk bare tamponger når du er sikker på at du har mensen. Hvis du fortsetter med å ha smerte når du fjerner en tampong, må du bestille time hos legen for å sjekke om du har infeksjon eller vaginale abnormiteter.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer