Mellomblødninger

Det kan være litt skremmende hvis du ser spor etter blod mellom menstruasjoner, spesielt hvis syklusen din er ganske regelmessig.

Men det er ingen grunn til panikk. Mellomblødninger kan skje av mange grunner, og de fleste er harmløse. Du bør imidlertid allikevel få det sjekket hos legen, bare for å være på den sikre siden.

Så hva forårsaker mellomblødninger? Vel, det kan være mange ting. Eggløsning (når en av eggstokkene frigir et egg), implantering (når et egg fester seg til livmorslimhinnen), hormonelle endringer, at du har startet eller sluttet med å bruke et prevensjonsmiddel, eller bruk av spiral, kan alle være ansvarlige for mellomblødninger.

Andre årsaker er underlivsinfeksjoner eller klamydia. Det kan også være et tegn på at du er gravid, og selv om mellomblødninger ikke alltid betyr at det er noe galt med graviditeten, må det helt klart sjekkes opp. Blødning etter sex kan også – i få tilfeller – være et tegn på livmor- eller skjedekreft [1], så det er viktig å ta en celleprøve for å sjekke helsen i livmorhalsen.

Når du først får mensen kan det ta flere år før den faller inn i et regelmessig mønster, og du kan oppleve mellomblødninger i mellomtiden. Og når overgangsalderen nærmer seg, kan mensen bli uregelmessig og uforutsigbar, noe som kan føre til harmløse mellomblødninger. Mellomblødninger postmenopause er imidlertid en grunn til bekymring.

Dette er altså flere årsaker, men hva kan du gjøre med mellomblødninger? Det kommer selvfølgelig litt an på hvorfor utflod man har. Hvis det er en infeksjon, må det løses, er det hormonelle endringer, så kanskje du må vente på kroppen, eggløsning er bare for å like situasjonen. Hvis du ikke vil være nødt til å tenke på når den kan komme, er et truseinnlegg - som Dailies Extra Protection - noe som kan beskytte trusen mot kjedelige flekker. Og, vaske underlivet med lunkent vann, eller med en sensitiv intimvask en gang om dagen er også bra. Prøv å ikke å legg for mye energi i det - du skal ikke trenge å omorganisere livet ditt for noen flekker.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller bygges på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

[Kilder]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer