Illustrasjon av en hjerne med forskjellige følelser på en blå bakgrunn – Libresse

At tenåringskroppen gjennomgår endringer som lukt, kviser og vekst, er noe alle vet. Men hva med hjernen? Jo, den utvikler seg også! Og det medfører (helt naturlige) humørsvingninger og følelsesmessige endringer. La oss se nærmere på saken og få noen tips til hvordan man kan takle pubertetens oppturer og nedturer.

Når vi er i puberteten, gjør hormoner at kroppen endrer utseende. Men de kan også endre oppførselen vår, tankene våre og følelsene våre. Det er med andre ord helt normalt at humøret påvirkes når kroppen (og hjernen) venner seg til endringene. Og alle har det sånn! Ved å lære mer om hvorfor disse endringene skjer, og hvilke følelser du kan forvente i tenårene, blir du bedre forberedt og kan finne gode måter å takle dem på.

Hvordan utvikler tenåringshjernen seg i puberteten?

I puberteten vil den grå substansen (vevet som utgjør mesteparten av hjernen) vokse og utvikle seg. Noe av substansen blir værende i hjernen, mens andre deler «beskjæres» – omtrent som når du plukker løse kronblader fra en blomst. Men det er ikke mye som forsvinner! Den grå substansen reduseres bare med omtrent 1,5 % i året [1], noe som bidrar til å finjustere forbindelsene mellom hjernecellene dine. Med andre ord blir hjernen mer effektiv! 

I puberteten utvikler ulike deler av hjernen seg i ulikt tempo. Det som modnes først, er de delene som styrer grunnleggende funksjoner som sanser og bevegelse. Delene som hjelper deg med planlegging og impulsstyring, utvikler seg senere. 

Hjernen fortsetter å vokse og bli sterkere, slik at du kan tenke raskere, klarere og mer sammensatte tanker etter hvert som du nærmer deg voksen alder. Hjernen er offisielt fullt utviklet når du er 25 år, men vi lærer nye ting om oss selv og andre gjennom hele livet. [2] 

Når voksne tenker, bruker de fremre pannelapp, som er den rasjonelle delen av hjernen. I tenårene bruker du derimot amygdala, som er den emosjonelle delen. I puberteten utvikler disse to delene av hjernen seg i litt ulikt tempo. Det fører ofte til et misforhold mellom tanker og følelser. Hvis du iblant føler at du ikke er helt deg selv, er det med andre ord helt normalt!

Følelsesmessige endringer i puberteten

Når kroppen er klar, skiller hjernen ut såkalt gonadotropin-frigjørende hormon (GnRH). Det setter i gang endringene som skjer i puberteten. [3] Så begynner hjernen å skille ut massevis av stresshormoner, kjønnshormoner og veksthormoner, som i sin tur kan påvirke hjernens utvikling. [4]

Når både hormonene og hjernestrukturen endrer seg, bidrar det til at vi blir modnere. Men det kan også gjøre det vanskeligere å takle følelser, og det er helt greit. Husk at du ikke er alene om å gjennomgå disse endringene. La oss se enda nærmere på hva du kan oppleve …

Humørsvingninger i puberteten

Alle kjenner seg igjen i dette: I det ene øyeblikket føler du at du svever på skyer. I neste øyeblikk er du på gråten. Å veksle mellom sterke følelser på denne måten kalles humørsvingninger. De utløses hovedsakelig av endringene som skjer i hjernen din, og av hormonsvingninger. [5] 

De henger også sammen med at du nå befinner deg i en «midt imellom»-fase i livet: Du er ikke lenger et barn, men heller ikke voksen ennå, og det kan være forvirrende. Når du ikke vet hva som forventes av deg, hva du har lyst til å gjøre, og hva som er riktig, er det fort gjort å bli engstelig. I slike situasjoner kan du prøve å puste dypt og tenke at det ikke vil være sånn for alltid.

Ung jente som sitter og speider ute - Libresse

Engstelse

Engstelse er en reaksjon på ukjente og skremmende situasjoner. Det kan føles som at noe presser mot brystet, eller at det blir vanskelig å puste, uten noen åpenbar årsak. Ettersom tenårene er fulle av nye og ukjente opplevelser, er det helt naturlig å føle litt engstelse. 

Engstelse kan komme snikende, forstyrre søvnen eller medføre konsentrasjonsvansker, og det er lett å tro at du vil føle deg slik for alltid. Men som regel forsvinner engstelsen av seg selv når hormonene roer seg sent i tenårene. Hvis du opplever alvorlig angst over lengre tid, er det imidlertid lurt å snakke med et familiemedlem, helsesykepleieren på skolen eller en annen person du stoler på. De kan trøste deg, finne ut hva som skjer, og hjelpe deg med å takle situasjonen.

Hvordan takler man følelser i puberteten?

En slik følelsesmessig berg-og-dal-bane kan være slitsom, men husk at følelsene etter hvert vil svinge mindre. Selv om tilvenningen kan ta tid, vil det bli enklere. Tross alt opplever alle tenåringer følelses- og humørmessige endringer! Og med noen tips og triks kan det bli lettere å komme seg gjennom dem.

Hold deg i aktivitet
Trening – eller rett og slett å gå en tur – hjelper på humøret og gjør at du føler deg mer energisk og positiv.
Slapp av og ha det gøy
Å finne ting du liker, kan gjøre denne fasen mye enklere. Du kan for eksempel prøve å gå en tur med en venn, høre på musikk eller kose med et kjæledyr.
Få mye søvn
Å sove nok er viktig. I tillegg til at du vil føle deg mer opplagt, henger det å få nok søvn sammen med bedre hjernehelse. [6]

Skriv dagbok

Når du er i puberteten, kan du føle deg både forvirret, ensom, sint, lykkelig og trist. Å sette navn på følelsene ved å skrive ned tankene dine i en dagbok kan hjelpe deg med å legge merke til hvordan de endrer seg, og hva som utløser dem. Du kan også ta notater på telefonen, slik at du ikke glemmer å skrive ned tankene dine senere. Hvis du kjenner igjen følelsene, blir de iblant lettere å takle.

Snakk med folk du stoler på

Det kan føles godt å dele opplevelsene med noen som står deg nær – enten det er en venn, et søsken, en forelder eller en lærer. Bare det å snakke om hva du føler og frykter, kan iblant lette byrden. Og selv om dere ikke finner noen konkret løsning, kan en god klem gjøre at du føler deg bedre og mindre alene.

Bruk litt tid for deg selv

Selv om hjernen din jobber på høygir, trenger ikke du å gjøre det! Litt alenetid kan gjøre det enklere å finne ut av følelsene du går gjennom i puberteten. Hvis du føler deg litt nedfor, hvorfor ikke ta på deg koseklær, sitte på rommet og høre på musikk? Eller kanskje male eller lese en bok? Det er alltid lurt å gjøre ting du liker, slappe av og være litt alene – spesielt hvis det er mye som skjer på skolen og med venner og familie. 

Det er ikke alltid så lett å bli voksen. Derfor bør du ikke være så streng mot deg selv når humøret svinger. Det er menneskelig. Og i puberteten er det veldig vanlig. Selv om du har vært nedfor i noen dager, betyr ikke det at du kommer til å være trist bestandig. Og selv om du har ropt og skreket mye i det siste, betyr ikke det at du kommer til å være sint bestandig. Husk at det er hormonene og hjernen som skaper trøbbel. 

Vær litt snill mot seg selv (og vennene dine, som sannsynligvis har det på samme måte) i denne fasen. Og hvis følelsene tar overhånd og du sårer noen, sier du unnskyld og prøver å være flinkere neste gang … Vi kan alle gjøre feil. 

For å komme gjennom puberteten kan du også snakke med helsesykepleieren på skolen eller be en voksen du stoler på, om å bestille time hos en psykolog som kan hjelpe deg med å takle følelsene. Det er lov å be om hjelp, du trenger ikke å stå i det alene! 

Hvis du forstår nøyaktig hva som skjer i hode og kropp, kan det være lettere å håndtere endringene du går gjennom. Så hvorfor ikke lære mer om hormonene som påvirker menstruasjonssyklusen, eller kroppsbilde og objektivisering?

Referanser

[1] Mills, K. L., Goddings, A. L., Herting, M. M., Meuwese, R., Blakemore, S. J., Crone, E. A., et al. 2016. Structural brain development between childhood and adulthood: convergence across four longitudinal samples. Neuroimage 141:273–81. doi: 10.1016/j.neuroimage.2016.07.044

[2] https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx

[3] Experts, K.H.M. (ed.) Everything you wanted to know about puberty (for teens) - nemours kidshealth, KidsHealth. The Nemours Foundation. Available at: https://kidshealth.org/en/teens/puberty.html (Accessed: December 12, 2022).

[4] The adolescent brain: Beyond raging hormones (2011) Harvard Health. Available at: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/the-adolescent-brain-beyond-raging-hormones (Accessed: December 12, 2022).

[5] Mayo Clinic Q and a: Rapid mood changes normal for teens - Mayo Clinic News Network (2022) Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research.

[6] Lock, Sarah & Chura, Lindsay & Barracca, Nicholas. (2017). The Brain-Sleep Connection: GCBH Recommendations on Sleep and Brain Health. 10.26419/252Fpia.00014.001.pdf.

https://www.healthdirect.gov.au/emotional-changes-puberty

Fortsett å lære deg mer