Tren riktig i alle fasene av menstruasjonssyklusen

Når du beveger deg forbedres blodsirkulasjonen i bekkenområdet, noe som fører til mindre menssmerter. Den økte endorfinproduksjonen gjør også at PMS kan bli lettere og forbedrer søvnen, noe som kan gjøre underverker for velværet gjennom hele menstruasjonssyklusen.

Samtidig vet vi at trening ikke står øverst på prioriteringslisten når energien synker, humøret er lavt og menssmertene bare øker. 58 % avstår ofte eller noen ganger fra trening i menstruasjonsfasen, og nesten halvparten dropper treningen helt fordi de rammes av kraftige blødninger. Det er helt forståelig, men prøv likevel. Trening er et av dine absolutt mest effektive redskaper for at du skal føle deg bedre.

Menstruasjonssyklusen kort oppsummert

  1. Menstruasjonsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinnen støtes ut som en blødning hvis egget ikke er blitt befruktet
  2. Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gjør seg klar for eggløsning
  3. Eggløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Egget løsner fra eggstokken og vandrer ned i egglederen der det kan bli befruktet
  4. Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoren tar imot et eventuelt befruktet egg
Et bilde som sier at 58% avstår ofte eller noen ganger fra trening under menstruasjonsfasen.

Det første steget er å velge riktig beskyttelse slik at du føler deg trygg på å gjøre bevegelsene selv når du blør. Steg to er å forstå hvordan kroppen har det og fungerer i alle de forskjellige fasene av syklusen. Da er det lettere å tilpasse treningen for å få maksimalt resultat – både med tanke på muskler, kondisjon og generelt velvære.

Her er noen tips om hvordan du kan trene i de fire fasene av menstruasjonssyklusen:

Menstruasjonsfasen (dag 1–7):

De første dagene av mensen føler du deg sannsynligvis trøtt og ute av balanse, noe som skyldes at østrogen- og progesteronnivåene synker. Men selv om trening er det siste du har lyst på, er det akkurat nå at mosjon og bevegelse kan bli en virkelig redning. Når du beveger deg, aktiveres kroppens endorfiner, noe som gir både energi og smertelindring. Hvis du orker det, er det ekstra effektivt å trene styrketrening disse dagene, da forskning viser at de lavere nivåene av progesteron gjør det lettere å bygge muskler.

Follikkelfasen (dag 7–14):

I follikkelfasen begynner østrogennivået å stige og energinivået er på topp! Den økte blodgjennomstrømningen i hjernen gjør også at nivået av lykkehormonet serotonin øker og du føler deg ekstra glad, sterk og selvsikker. Pass på å utfordre deg selv når du trener: ta i litt ekstra på høyintensive treningsformer som spinning, aerobic, intervaller eller dans. Kroppen orker aller mest nå!

Eggløsningsfasen (dag 14–15):

Selv om mange opplever en liten dupp under eggløsningen, er energinivået fortsatt høyt for de fleste. Hvis du tilhører denne gruppen, er det perfekt å trene fordi det økte stoffskiftet booster effekten uansett hvilken treningsform du velger. Blir du i stedet lav og sliten i denne fasen, skyldes det ofte den økte mengden østrogen og progesteron i kroppen. Lytt til kroppen og legg inn den treningen som er mulig.

Lutealfasen (dag 15–28):

Å hente frem motivasjon til å trene i lutealfasen kan føles umulig. De fleste får en form for PMS (premenstruelt syndrom) og føler seg trøtt og ute av form. MEN, det er nå det virkelig gjelder å samle styrke for å komme seg på treningsstudioet eller ut på tur. Kroppen trenger endorfiner mer enn noensinne, og belønningen kommer i form av større velvære og bedre evne til å håndtere PMS-symptomer. Vær snill mot deg selv og ikke press deg selv for hardt. Roligere aktiviteter som yoga eller turgåing øker også endorfinene dine. Og som alltid: kjenner du mest for å hvile og lade batteriene, så gjør du det.

Undersøkelsen er gjennomført av menings- og markedsundersøkelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 ble totalt 795 intervjuer gjennomført via internett med norske kvinner i alderen 18-60 år.