Til deg som sover dårligere under mensen

I menstruasjonsfasen sover vi – kanskje ikke så overraskende – som dårligst. 22 % sover ikke så godt/ikke godt i det hele tatt i menstruasjonsfasen, mot cirka hver tiende i de øvrige tre fasene. Rapporten vår viser også at vi sover nesten en halvtime mindre per natt under mensen. Det høres kanskje lite ut, men over tid er det mange timer med søvn vi går glipp av.

Menstruasjonssyklusen kort oppsummert

  1. Menstruasjonsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinnen støtes ut som en blødning hvis egget ikke er blitt befruktet
  2. Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gjør seg klar for eggløsning
  3. Eggløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Egget løsner fra eggstokken og vandrer ned i egglederen der det kan bli befruktet
  4. Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoren tar imot et eventuelt befruktet egg
Et bilde som sier at 22% sover dårligere eller ikke i det hele tatt under menstruasjonsfasen. Menssmerter er den største årsaken.

Til deg som ligger søvnløs når du har mensen, vil vi gjerne komme med noen tips som kan utgjøre en kjempeforskjell:

Tren mer

Å bevege seg i løpet av dagen gir generelt bedre søvnkvalitet i tillegg til at det tar kortere tid å sovne. Trening kan også lindre menssmertene fordi det har en avslappende effekt på livmoren.

Lag en søvnplan

Ved å ha regelmessige sovetider stiller kroppen seg ganske raskt inn på å sove og roer seg lettere ned når klokken nærmer seg natt. Så under mensen: lag en søvnplan og prøv å følge den.

Si farvel til skjermen

Legg igjen mobilen utenfor soverommet, eller ha den avslått et stykke unna sengen. Unngår du skjermer før du kryper under dyna, hjelper du hjernen til å forstå at det er på tide å stenge ned for natten.

Finn riktig beskyttelse

En mensbeskyttelse som føles like behagelig som sikker mot lekkasje er viktig for å kunne slappe av og sove godt. Prøv deg frem til hva som fungerer best for deg.

Sov i fosterstilling

Har du menssmerter, kan noe så enkelt som sovestillingen gjøre en stor forskjell. I fosterstilling reduseres nemlig trykket på tarmene og magemusklene, noe som kan lindre smertene. 

Unngå sukker om kvelden

Mange opplever at søtsuget øker under mensen, og ikke minst om kvelden når kroppen er sliten og søker ekstra energi. Det er imidlertid en dårlig idé å spise ekstra karbohydrater eller søtsaker rett før du legger deg – det setter i gang stoffskiftet med det samme, noe som kan gjøre det vanskeligere å sovne.

Lindre med varme

Å legge en varm hvetepute eller varmeflaske på magen eller under ryggen er et kjent knep for å lindre smertene. Prøv også å ta en varm dusj eller et bad før du legger deg – varmen får kroppen og musklene til å slappe av.

Undersøkelsen er gjennomført av menings- og markedsundersøkelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 ble totalt 795 intervjuer gjennomført via internett med norske kvinner i alderen 18-60 år.