Illustrasjon av jente med mobiltelefon på rosa bakgrunn – Libresse

Hva er en menskalender, og bør du bruke en?

Har du noen gang lurt på om mensen har startet eller om det bare er utflod? Selv om mensen vanligvis kommer én gang i måneden, kan det noen ganger være vanskelig å forutsi nøyaktig dato, mengde og symptomene som følger med. Det er her menskalenderen kommer inn i bildet.

En mens-app gir deg innsikt om den månedlige syklusen, og kan hjelpe deg med å bli bedre kjent med kroppen din. Den foreslår også når du antakelig er mest fruktbar. Noen av de mest brukte mens-appene er Clue, Cycles og Period Diary.

Menskalender eller menskalkulator?

Du har kanskje også hørt om menskalkulatorer? Men hva er forskjellen? Mens en menskalkulator kan gi deg antatt startdato for de neste 12 menstruasjonene dine, lar en menskalender deg logge detaljer fra syklusen din og analysere dem på lang sikt, gi deg helsevarsler om forsinkede eller kommende menstruasjoner og i tillegg gi deg en kalender for eggløsning. Når det er sagt – siden enhver syklus er forskjellig og unik, vil ingen menskalender eller -kalkulator være helt nøyaktig eller pålitelig, spesielt ikke for kvinner med uregelmessig mens. Uansett – når du vet hva som er normalt for din kropp kan det hjelpe deg med å føle deg mer trygg.

Hvordan fungerer en menskalender?

Når du åpner en mens-app for første gang, blir du bedt om å fylle inn informasjon om syklusen din, for eksempel startdato på siste menstruasjon, gjennomsnittlig lengde på syklusen og hvor lenge mensen vanligvis varer. Hvis du ikke vet svaret på disse spørsmålene, lar du være å fylle det inn, og så vil appen gi deg et standardtall basert på et globalt gjennomsnitt. Når appen har denne informasjonen, kan den forutsi når neste menstruasjon vil starte, når dine mest fruktbare dager er, og hvilke symptomer du mest sannsynlig vil oppleve.

Hjelp appen med å bli kjent med deg

Du kan også gi appen mer informasjon om hvordan du har det. Du kan for eksempel logge følelser, mengde blod, søvn og energinivåer hver dag, for å hjelpe appen med å bli «smartere» og forstå deg bedre. Det er også derfor grundig og jevnlig oppføring vil bidra til å gi deg mer nøyaktige resultater. Jo mer informasjon appen har om syklusen din, og jo lenger tid du bruker appen slik at den blir kjent med deg, desto mer effektive blir forutsigelsene.

Bilde av jente som bruker mobiltelefonen sin – Libresse

Varsler fra appen

For å få fullt utbytte av mens-appen, kan du stille inn påminnelser og varsler slik du ønsker dem. Dette er en god måte å holde oversikten over viktige ting på, som for eksempel når premenstruelt syndrom (PMS) vil melde sin ankomst. 
 
Noen av tingene du kan be appen varsle deg om er:
 
• når mensen er rett rundt hjørnet
• forsinket mens
• når du er mest fruktbar
• eggløsning
• når du mest sannsynlig vil oppleve PMS
• beste tidspunkt for selvundersøkelse av brystene
• påminnelse om å ta p-piller eller bruke p-ring/plaster
 
Du kan også velge tidspunkt og dag(er) du ønsker å motta varslene.

Forum

Det er ikke alltid lett å snakke om mensen med andre. Det er derfor noen mens-apper også har gode forum der du kan snakke med likesinnede. I appene kan du finne diverse diskusjonsgrupper som dekker forskjellige mensrelaterte temaer, fra fruktbarhet til hvordan sette inn en tampong. I gruppene kan du stille spørsmål anonymt, snakke med andre brukere, og føle fellesskap med andre som har opplevelser lik dine. Du trenger ikke å bli med i disse diskusjonsgruppene, men det kan være fint å vite at du har støtte i tusenvis av likesinnede bare et klikk unna.

Nøyaktigheten til menskalendere

Det er verdt å merke seg at selv om menskalendere kan være nyttige på mange måter, er de aldri 100 % nøyaktige, og de bør derfor kun brukes til å ta enkle avgjørelser. Siden menneskekroppen ofte er uforutsigbar, og enhver kvinnes syklus er unik, kan en mens-app for eksempel aldri fortelle deg med 100 % sikkerhet hvilke dager du ikke trenger å bekymre deg for å bli gravid. På grunn av dens manglende evne til å forutsi det uforutsigbare, er det også verdt å huske å ta varslene som appen gir deg med en klype salt.

Når du bør gå til legen

Noen ganger er det normalt at mensen er uregelmessig. Det skjer vanligvis når:
 
• Du har tatt abort eller hatt en barnefødsel.
• Du er på vei inn i overgangsalderen.
 
Hvis du legger merke til endringer i den vanlige syklusen din, som blødning eller uregelmessig blødning mellom menstruasjoner, kraftig blødning eller manglende mens, og ingen av disse tingene er vanlig for deg, bør du imidlertid vurdere å fortelle legen din om disse symptomene.
 
Alt i alt er menskalendere et godt verktøy for å hjelpe deg med å bli bedre kjent med kroppen din og deg selv, slik at du kan slappe mer av og være mer komfortabel. Så hvis du er nysgjerrig, hvorfor ikke teste det ut.

Utforsk mer