Mensen etter fødsel – når kommer den tilbake, og hvilke mensprodukter kan man bruke?

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng
Er det på tide nå? Eller nå? Kommer den nå? Nei, det var NÅ! Og det var en stund siden sist, ikke sant? Når livmoren er opptatt med å produsere en liten baby, blir det ikke noe mens, men før eller senere kommer den tilbake. Og det til gagns! Men når kommer mensen tilbake etter en fødsel, og hvordan ser den ut? Her får du svarene.
- Når får man mensen etter en fødsel?
- Ingen mens i ett år etter fødselen – er det normalt?
- Første menstruasjon etter fødselen – hva kan du forvente?
- Mens rett etter fødselen?
- Uregelmessig eller regelmessig menstruasjon etter en fødsel
- Når bør man oppsøke hjelp?
- Hvilke mensprodukter passer best etter en fødsel?
Når får man mensen etter en fødsel?
Når du får tilbake mensen etter et svangerskap og en fødsel, kan det oppleves som et hyggelig gjensyn med en gammel venn … Eller som å støte på en gammel bekjent du aldri ble helt fortrolig med. Uansett hva du måtte føle, dukker den opp igjen, men hvor lenge etter fødselen kommer egentlig mensen tilbake? Det er dessverre ikke alltid så lett å spå nøyaktig når det skjer.
Hvis du flaskemater babyen helt eller delvis, kan mensen komme tilbake allerede fem til seks uker etter fødselen. Amming fører derimot ofte til at det tar mye lengre tid før mensen dukker opp igjen. Det skyldes at hormonene som produserer morsmelk, holder progesteron- og østrogennivåene nede – og det er nettopp de hormonene som bestemmer over eggløsning og mens. Men det finnes faktisk også noen som får eggløsning selv om de ammer for fullt, og da kan de bli gravide igjen etter kort tid. Men for de fleste kommer mensen tilbake når de slutter å amme, eller ammer mindre. Så avhengig av om du ammer eller ikke, kommer mensen tilbake et sted mellom 6 uker og 12 måneder etter fødselen.
Ingen mens i ett år etter fødselen – er det normalt?
Har det gått ett år siden fødselen uten at mensen har dukket opp igjen? Ta det helt med ro. Nøyaktig når du vil få mensen tilbake etter svangerskap og fødsel, er helt individuelt. I tillegg til hormoner påvirkes det også av andre faktorer, for eksempel stress, søvnmangel og kosthold (sånt som mange småbarnsforeldre strever med, altså …). Hvis du er bekymret, kan du selvsagt snakke med helsesykepleier eller fastlege, slik at de kan vurdere nettopp din situasjon.
Første menstruasjon etter fødselen – hva kan du forvente?
Når kroppen (og ikke minst underlivet) begynner å hente seg inn igjen etter fødselen, er det ikke sikkert at det fungerer akkurat slik som før. For eksempel kan den første mensen etter fødselen innebære mer blod, inneholde litt klumper og gjøre litt mer vondt enn du er vant til. Det er også veldig vanlig at mensen er mer uregelmessig i starten. Det kan selvsagt være litt irriterende at ikke alt fungerer nøyaktig som før, men med tanke på alle hormonene som har herjet under svangerskapet og etter fødselen, er det ikke så rart at kroppen trenger litt tid til å komme inn i rytmen igjen.
Mens rett etter fødselen?
Like etter fødselen kommer det noe som kalles renselse, og som lett kan forveksles med mensen, siden det er en blødning. Blødningen kommer fra såret som oppstår der morkaken har sittet, og er ikke farlig. Renselsen oppleves vanligvis som en kraftig blødning som avtar gradvis og får en mer brungul farge mot slutten. Renselsen pleier å vare mellom to og åtte uker, men én til to dager etter at den har avtatt helt, er det ikke uvanlig at man får en ny blødning. Det er faktisk helt normalt.
Hvis blødningen øker igjen etter å ha avtatt, og det begynner å lukte ekkelt og gjøre vondt i magen, kan det være et tegn på at livmoren ikke har hentet seg helt inn igjen på egen hånd, eller at det fortsatt sitter igjen rester av morkaken. Et annet tegn på dette er feber. Hvis du har noen av disse symptomene, er det viktig å oppsøke helsehjelp.
Uregelmessig eller regelmessig menstruasjon etter en fødsel
Kom mensen til nøyaktig samme tid hver måned før du ble gravid, eller pleide den å dukke opp når du minst ante det? Uansett hvordan menssyklusen din var før, kan den bli annerledes etter at du har fått barn. Med andre ord er uregelmessig menstruasjon etter en fødsel vanlig, så la oss se litt på hva det skyldes! Vi har allerede kommet frem til at det er mange faktorer som påvirker menssyklusen etter en fødsel, og at alt egentlig har med hormoner å gjøre.
Først skjer det veldig mye med hormonene under svangerskapet, når den lille babyen i magen skal vokse og utvikle seg. Hormonene hjelper også i stor grad til under selve fødselen og i utviklingen av tilknytning til babyen etter fødselen. Derfor er det ikke så rart at det kan ta tid før hormonene er tilbake på normale nivåer.
Hvis du ammer barnet, husker du kanskje også at det har stor påvirkning på hormonbalansen? Det er jo hormonet som produserer morsmelk, som hemmer eggløsning og påvirker regelmessigheten til menssyklusen. Men hvis du produserer mindre morsmelk fordi du også gir barnet erstatning, frigjøres det mindre av hormonet som hemmer eggløsning, og da kan du få mensen – kanskje med litt ujevne mellomrom.
Andre ting som kan påvirke regelmessigheten til menssyklusen, er stress og søvnmangel, men det pleier vel ikke nybakte foreldre å slite med? (Bare tuller!) Å få et nytt lite familiemedlem er en stor omstilling som er både følelsesmessig og fysisk krevende. Mangel på søvn er et faktum, og de fleste opplever stress når de skal venne seg til livet med en baby. Dette kan påvirke hormonbalansen i kroppen og dermed også menssyklusen.
Når bør man oppsøke hjelp?
Uregelmessig menstruasjon etter en fødsel er vanligvis ingenting å bekymre seg for. Men hvis mensen er uregelmessig i en lengre periode, kanskje kombinert med andre plager som sterke menssmerter eller veldig kraftige blødninger, kan det være lurt å snakke med helsesykepleier eller fastlege.
Hvilke mensprodukter passer best etter en fødsel?
Skal vi snakke litt om mensprodukter, da? Dette er neppe upløyd mark for deg, og kanskje føles det riktig å bruke samme mensprodukter som før. Eller kanskje får du behov for å vurdere andre måter å ta hånd om mensen på. La oss gå gjennom alle alternativene!
Bind etter fødsel
Rett etter fødselen har man ofte en kraftig blødning (du husker kanskje at det kalles renselse?), og da er det lurt å bruke spesielle fødselsbind. Det får man vanligvis på fødeavdelingen, men de fås også kjøpt på apoteket. Etter hvert som blødningen avtar, kan det være godt å bytte ut fødselsbindene med vanlige bind med litt høyere absorberingsevne, og etter hvert kanskje en behagelig menstruse. Når den første vanlige mensen kommer, føles det kanskje fortsatt mest behagelig å bruke et produkt som ikke må føres inn i skjeden, og da er bind et utmerket alternativ!
Hvis du opplever at menssyklusen er litt uregelmessig og vil unngå plutselige blødninger eller fuktig utflod i trusen, kan det være praktisk å bruke et truseinnlegg. Det finnes ulike varianter og størrelser å velge mellom. Du kan lese mer om truseinnlegg og de ulike variantene her.
Tampong etter fødsel
Etter en fødsel anbefales det å vente minst seks uker før du bruker tampong. Det skyldes infeksjonsrisikoen knyttet til såret etter morkaken. Etter cirka åtte til tolv uker blir du sannsynligvis innkalt til etterkontroll på helsestasjonen. Da kan du spørre helsesykepleieren om det er greit å bruke tampong. Hvis du har født barn vaginalt, kan det hende du trenger større tamponger enn før. Det skyldes at skjeden kan være litt slapp helt i starten. Det kan være lurt å trene bekkenbunnen med knipeøvelser for å få bedre kontakt med musklene i skjeden og på den måten også forebygge urinlekkasje og fremfall, som er vanlig etter en fødsel.
Menskopp etter fødsel
I likhet med tampongene bør også menskoppen ligge i skuffen i minst seks uker etter fødselen. Hvis og når du senere føler deg klar til å bruke menskopp igjen, er det selvsagt fritt frem!
Menstruasjonstruse etter fødsel
Menstruse er et godt alternativ både rett etter fødselen, når renselsen har avtatt litt, og når den vanlige mensen kommer i gang igjen. Hvis du blør veldig mye, kan du velge en menstruse for kraftig mens. Det finnes dessuten Multifluid-menstruser som absorberer alle slags intimvæsker, også et par tissedråper. Det kan være praktisk hvis du for eksempel opplever urinlekkasje etter fødselen (det er kjempevanlig), eller hvis du har ekstra kraftig utflod.
Continue Learning

Bli medlem - få 10% rabatt
