Dame ved svømmebasseng

Til enhver tid menstruerer en fjerdedel av kvinner i reproduktiv alder. Til tross for det er det fortsatt mye forvirring om hvordan mensen påvirker hverdagen.

I århundrer trodde mange kulturer at de som menstruerte var 'urene'. Dette er selvfølgelig bare tøys, men til og med i dag henger denne troen igjen - sammen med utallige rykter og myter som ikke akkurat er hjelpsomme.

La oss ha dette helt klart for oss. Det er ingenting 'skittent' eller 'fordervet' med å ha mensen, og det er ingenting som kan stoppe deg fra å leve som det passer deg. Når det gjelder de mange misforståelsene og halv-sannhetene som du kanskje har hørt, la oss takle dem en etter en.

Ingenting å være redd for

Hai
Myte 1: Hvis du bader med mensen kan du bli angrepet av hai.

Det finnes ikke bevis som støtter dette. Riktignok er haier tiltrukket av blod. Men den mengden som du produserer er så liten, og spesielt når du er i vannet, at de må være omtrent ved siden av deg for å kunne kjenne det [1]. Derfor er det helt trygt å svømme når du har mensen, på samme måte som det er trygt å være i nærheten av andre dyr som vanlig.

Hår
Myte 2: Du bør ikke vaske håret når du har mensen.

Dette er bare et eldgammelt 'kjerringråd' - med andre ord, bare tull. Vask håret ditt så mye du vil.

Besvime
Myte 3: Du kan besvime fra blodtapet.

Mensblod ser faktisk ut som mye mer ut enn det egentlig er. I gjennomsnitt blør du bare omtrent to til tre spiseskjeer hver gang du har mensen. Så med mindre du får svært kraftige menstruasjoner (menoragi), trenger du ikke å bekymre deg for å være svak - selv om andre symptomer på PMS kan påvirke din generelle trivsel. Hvis du er en av de 10 prosent av kvinner som får kraftig menstruasjon [2], og du blør såpass mye at du føler deg dårlig eller svimmel når du reiser deg, bør du fortelle dette til legen.

Yoga-trening
Myte 4: Det er ikke bra å trene når du har mensen.

Helt motsatt. Det å trene er faktisk noe av det beste du kan gjøre for å lette på menssmertene. Det er ikke sikkert at du føler for å gjøre noe som er for anstrengende, men  aktiviteter som å gå en tur, svømme, gjøre Pilates eller yoga vil kunne hjelpe på humøret og med å lette eventuelt verk og smerter. Bare husk å bruke en tampong når du svømmer og skift den med en gang etterpå for å unngå betennelse.

Høyttaler
Myte 5: Folk kan se det på deg når du har mensen.

Det finnes ingen tydelige tegn på at du har mensen. Du verken lukter eller går annerledes, og huden din forandrer ikke farge. Når det er sagt, du bør absolutt ikke føle at du må skjule det. Jenter er i dag mye mer åpne om mensen og symptomer som PMS og kramper. Kanskje synes du at det hjelper å være åpen om det å ha mensen, i det minste sammen med venninnene dine. De har det tross alt de og.

[Referanser]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer