Hvor lenge har man mensen, og hva regnes som regelmessig menstruasjon?

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng
Mens som varer i bare to dager? Én dag? Eller som dukker opp to ganger på én måned? Er du blant dem som ved hvert toalettbesøk sjekker om du har fått mensen – eller lurer du i stedet på hvor lenge den egentlig kommer til å vare denne gangen? Vi skjønner. Menssyklusen kan være litt uforutsigbar. Men hvor lenge pleier man å ha mensen, og hva regnes som regelmessig menstruasjon? La oss gi noen svar!
Hvor lenge har man mensen?
De fleste får mensen i tenårene (mellom cirka 12 og 14 år), når de kommer i puberteten. Deretter har man mensen mer eller mindre regelmessig helt frem til overgangsalderen. Altså de årene som kroppen er fertil. Nøyaktig når man kommer i puberteten eller overgangsalderen, er svært individuelt, men de fleste har mensen i rundt 35 år. Det er ganske lenge, ikke sant? Det betyr også at det kan være greit å få litt oversikt over hvordan mensen fungerer, slik at du slipper å gruble altfor mye på det. Når kommer mensen? Hvor ofte kommer den, og hvor lenge varer den? Dette blir det lettere å få oversikt over ved å laste ned en menskalender.
Hvor mange dager har man mensen?
Hvor mange dager mensen varer, varierer fra person til person. Det vanligste er å ha mensen i tre til åtte dager. Det er imidlertid ikke alle som har mensen like lenge hver gang. Noen ganger har du kanskje mensen i seks dager, andre ganger i fire – det er også normalt. De første dagene blør du vanligvis litt mer, og et tegn på at mensen begynner å nærme seg slutten, er at det kommer mindre og mindre blod. Enten du bruker tamponger, bind eller menstruse, kan det altså være lurt å ha litt ulike varianter hjemme – og tilpasse absorberingsnivået etter hvor mye mens du har.
Hvor ofte har man mensen?
I tillegg til å vite cirka hvor lenge mensen varer, kan det være praktisk å vite når den kommer. Det kan jo være kjedelig å våkne om morgenen og oppdage at du må skynde deg å sette på en klesvask for å fjerne stygge flekker på sengetøyet. La oss derfor se litt på beregning av menssyklusen: Vi regner vanligvis menssyklusen fra første dag av mensen til neste mens kommer. I likhet med lengden på mensen kan også lengden på menssyklusen variere – både fra person til person og fra syklus til syklus. Gjennomsnittslengden er 28 dager pluss eller minus en uke. Hvis du vil ha ekstra god oversikt over når mensen skal komme, kan du som sagt prøve vår menskalender-app. Der kan du enkelt og gratis følge med på mensen og se når neste mens kommer!
Hva regnes som regelmessig menstruasjon?
I mensverdenen snakker man ofte om regelmessig menstruasjon, men hva innebærer det egentlig? Det er akkurat så enkelt som det høres ut – at mensen kommer med omtrent samme mellomrom hver gang, og at den varer omtrent like lenge hver gang. Det betyr ikke at mensen alltid må komme på akkurat samme måte, men jo større forskjellene er, jo mindre regelmessig er menstruasjonen.
Mens og eggløsning henger jo sammen og har med hormoner å gjøre, men kan man ha regelmessig menstruasjon uten å ha eggløsning? Ja, det kan man, og da kaller vi det anovulatorisk syklus. Det er imidlertid vanligere hvis man har en mer uregelmessig syklus. Hvis hormonene er i ubalanse, kan det føre til at egget ikke løsner, og da blir det ingen eggløsning. Det er flere årsaker til dette. De vanligste er stress, visse legemidler, tilstander som PCOS eller sykdommer som endometriose.
Hvis du har veldig kraftig mens eller uregelmessig menstruasjon i flere måneder, bør du snakke med helsesykepleier eller fastlege for å få hjelp til å finne ut hva det skyldes.
Når blir mensen regelmessig?
Når den første mensen kommer, og i noen år etter det, er det vanlig at mensen er uregelmessig. Det tar ganske enkelt noen år før hormonene har funnet rytmen, så hold ut! I slutten av tenårene eller begynnelsen av tjueårene får mange mer regelmessig menstruasjon. Så hvis du lurer på hvordan man får regelmessig menstruasjon, kan svaret være å gi den tid. Det finnes også andre faktorer som kan påvirke hvor regelmessig mensen er, for eksempel stress eller at du ikke får i deg nok næring.
Hvis du sliter med blødninger som dukker opp i tide og utide – og selvsagt når du minst aner det – kan det være praktisk å bruke truseinnlegg som absorberer mindre mengder blod. Å alltid ha mensprodukter for hånden (og dele med andre ved behov) er også en god måte å være forberedt på. Eller så kan du bruke en menstruse som ser ut og føles som en vanlig truse, eller satse på en menskopp som befinner seg inni kroppen.
Continue Learning

Bli medlem - få 10% rabatt
