Jente på seng

Det at du vil få mensen hvis du har en livmor er som skrevet i stein. Men når den første syklusen kommer, altså i hvilken alder, er litt vanskeligere å svare på.

Ordet du burde ha lengst fram i minnet er puberteten, for uten den blir det ingen menstruasjon! Puberteten er at kroppen gjennomgår mange forandringer – inkludert at den første menstruasjonssyklusen vil komme.

Første menstruasjon – når kommer den?

Dessverre er det umulig å si nøyaktig når den første syklusen vil starte. Det vanligste er at den dukker opp i trusen uten forvarsel når du er et sted mellom 11 og 14 år. Men – og slik fungerer kroppen med nesten alt – den kan like gjerne komme når du er 9 år eller etter at du er 16 år. Dette er hverken rart eller galt, alt avhenger kun av hvordan kroppen har bestemt seg for å fungere. Og som sagt, det er ikke slik at menstruasjonen vises helt av seg selv, men det er snarere sammenheng med det faktum at hele kroppen er lei av sine barneformer og ønsker å bli voksen. Når den først har bestemt deg, er det bare å henge med på reisen!

Hva er det som skjer i kroppen?

Hva er det som setter i gang prosessen slik at den første syklusen starter? Det korte svaret er: hormonene. Hormoner er stoff som dannes i forskjellige kjertler rundt kroppen og som påvirker når syklusen starter. Dette kan de gjøre på to måter: enten ved å sette foten ned og bestemme at nå er det tid for eggløsning! Så tar det ufruktede egget tak i tykke slimhinner og blod fra livmoren og gjennom skjeden – som er hullet bak urinrøret hvor mensen kommer fra. MEN! Hormonene er vanskelige, og den første blødningen trenger ikke å skyldes eggløsning i det hele tatt. Det kan skje fordi hormonet østrogen gjør slimhinnene tykke og dermed forårsaker en blødning, litt som om kroppen tester dette med menstruasjon. Uansett årsak – resultatet er det samme: den første mensen!

Tegn på at mensen er på vei

Du kan ikke spørre hormonene direkte om når menstruasjonen starter, de kommer ikke til å svare. Allikevel finnes det tegn man kan se etter. Selv om de ikke er så presise at det er mulig å sette et kryss i kalenderen, kan de gi deg en følelse av når det kan være på tide å bruke et truseinnlegg i trusen de neste seks månedene.
Her kommer noen tegn på at første mensen er på vei:

  • Man har fått utflod
  • Man har fått kjønnshår og hår under armene
  • Brystene har vokst i et par år
  • Vondt i magen, og man er oppblåst
  • Vektoppgang
  • Kviser
  • Svettelukt

Det som er spennende er at mensen kan komme overraskende på besøk til tross for at man holder øye med kroppen sin, siden første menstruasjon er ulik for alle. Noen føler at kroppen holder på med noe, andre merker ingenting.

Hvordan ser første mensen ut?

Blodbad eller blodblandet utflod – hva bør du forberede deg på å oppdage i trusen når du har fått din første menstruasjon? Begge, vil vi si. Du kan rett og slett ikke vite hvordan den første menstruasjonen vil være. Vanligvis er menstruasjon uregelmessig i begynnelsen: du kan få den andre gangen flere måneder etter at du har fått den første, og de kan også vare lenge. Tenk på det som at kroppen din prøver å tilpasse seg hvordan den fungerer, og hvordan menstruasjonssyklusen vil fungere. Siden alle er unike vil det være vanskelig å si med sikkerhet hvor mye du vil blø, hvor lenge den første perioden varer, eller hvordan det vil føles for hver bestemt kropp. Enkelte vil oppleve kramper relatert til menstruasjonssyklusen, andre vil ikke. Noen blør mye og lenge, andre litt og i noen dager. Du må ganske enkelt prøve å ha litt tålmodighet med kroppen, og tenke på at den gjør så godt den kan.

Når kroppen har funnet sin rytme og funnet plass til menstruasjonssyklusen din, vil menstruasjonen være en venn som er stadig på besøk – uansett om du liker det eller ikke – til du er et sted rundt 50. Da nøyer kroppen og overgangsalderen seg med eggløsningen og kan ikke lenger lage barn.

Når mensen ikke kommer

Det vanligste er at den første menstruasjonssyklusen dukker opp en gang mellom 9 og 16 år, men det er ikke rart om den bestemmer seg for å utsette besøket litt lenger. Hvis du er eldre enn 17 så kan det være lurt å gå til en ungdomsklinikk eller gynekolog og sjekke at alt er som det skal være. Mest sannsynlig vil mensen dukke opp før du rekker et besøk, men det kan være andre grunner til at menstruasjonssyklusen ikke kommer. Å lide av en spiseforstyrrelse kan være en grunn, eller å trene altfor hardt. En annen ganske vanlig grunn kalles for PCOS , eller polycystisk ovariesyndrom, og skyldes forstyrrelse av hormonbalansen som forårsaker cyster i eggstokkene.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer