P-pille

Når du er ung og mensen fremdeles er uregelmessig, kan du ha eggløsning omtrent når som helst.

Dette betyr at du også kan bli gravid omtrent når som helst. Også når du har mensen. Dette er ikke vanlig, men det kan skje.

Når du har tatt en graviditetstest, og den er positiv, kan du da få mensen og allikevel være gravid? Vel ja, på en måte. Det virker i alle fall slik. I begynnelsen av graviditeten kan du oppleve noe blødning eller mellomblødninger, ofte rundt den tiden du normalt ville hatt mensen. Dette er imidlertid ikke det samme som mensen. Det er det som kalles implantasjonsblødning, og det skjer når et foster graver seg inn i livmorslimhinnen. Hvis du ikke vet at du er gravid, kan denne blødningen naturligvis misforstås som mensen, siden den kan virke forvirrende lik.

Men en typisk menstruasjon skjer ikke under graviditeten. Det er fordi når du blir gravid, holder livmoren igjen slimhinnen for å støtte babyen, fremfor å avstøte den slik den gjør når egget forblir ubefruktet. Blødninger du har når du er gravid bør sjekkes av lege eller gynekolog, da det kan være tegn på andre problemer. Selv om det ikke alltid betyr at det er et problem, må det sjekkes ut.

Hvis mensen er forsinket og du har hatt seksuell omgang, kan det bety at du er gravid, selv om du har brukt prevensjon. Ingen prevensjon er 100 % effektiv. Ta en graviditetstest for å være sikker. Du kan kjøpe en slik på apoteket uten resept. Du kan ta testen når som helst fra første dag du forventer å få mensen.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller bygges på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer