Kanskje gleder man seg eller får panikk av tanken – men enten man vil det eller ikke, så starter puberteten når kroppen er klar for det!
Selv om man vet omtrent hva som skjer når kroppen kommer i puberteten, så er det slett ikke sikkert at det skjer i samme tempo for alle. Det går ingen rett linje mellom forskjellige hendelser, og det er mer som en herlig buffé med ulike forandringer som kroppen gjennomgår i sitt eget tempo. De ulike fasene – og når de inntreffer – er forskjellige for alle.
Når kommer jenter i puberteten?
Noen ting vet man likevel om pubertetsstadier. Man pleier å si at puberteten starter mellom 9 og 14 år, men både starten på og opplevelsen av puberteten er forskjellig fra person til person. Ofte føler man både panikk og spenning over at kroppen er i forandring og at man skal vokse opp. Når man blir eldre, betyr det mer frihet, men det betyr også mer ansvar. Noen beskriver det som at man av og til vil være barn, og av og til vil man være voksen.

Og når slutter puberteten?
Tiden det tar tid før puberteten er over, og man begynner å finne seg selv i alt det nye, er – hold deg fast – forskjellig. For noen er puberteten over i løpet av et par år, men for andre kan det ta opptil seks år. Så det er bare å lene seg tilbake og følge med på kroppens reise, samme hvor lang eller kort den er.
Har puberteten ulike faser?
Den har forskjellige faser, men dessverre slår de inn når de selv vil det. Noen saker pleier ofte (og her sier vi ofte fordi kroppen er unik og gjør som den selv vil med rekkefølgen på ting i puberteten) å skje i en viss rekkefølge. Før puberteten starter er det tegn man kan være obs på: Vokser hender og føtter raskt? Da kan den være i startfasen. Noe annet som ofte hender i en spesiell rekkefølge er at man begynner å få utflod før man får mensen, men det trenger ikke å være sånn. Kroppen er sjefen, og bestemmer helt selv i hvilken rekkefølge den vil ta hvilke pubertetsstadier.
En fase man kan lengte etter i puberteten er den man ønsker kroppen skal befinne seg i. Ettersom kroppsdelene vokser i ulikt tempo og det er vanskelig å få oversikt over alt som skjer, så føler man seg ofte klossete og mindre smidig – hold ut, for det går over! Tenk på at kroppen din gjør akkurat det den skal gjøre i alle pubertetsstadier – være en bra kropp for deg. Vis den litt kjærlighet selv om du synes den er håpløs. Den står på – akkurat som du!
Tidlig eller sen pubertet
Man kan være tidlig eller sent ute i puberteten – det er vanskelig å vite nøyaktig hvilken dag den starter (unnskyld til dere som satt klar med kalenderen …), men man kan få et hint om når tiden er inne hvis man vet når sine biologiske foreldre var i puberteten. Det går nemlig i arv. Hvis man har mistanke om at puberteten er i gang før man har fylt åtte år, sier man at man får en tidlig pubertet. Hvis man ikke får første tegn på puberteten før etter man har fylt 13 år, regnes det for å være en sen pubertet. Da kan det være lurt å kontakte et ungdomssenter eller helsestasjon for å få litt hjelp. Det kan være greit å vite at de som har en penis pleier å ligge noen år etter i puberteten.

Hva skjer i puberteten, og hvor lenge varer den?
Man kan takke hormonene for at man kommer i puberteten. Hormoner er stoffer som utvikles i ulike kjertler i kroppen, og deres jobb er, blant annet, å sette i gang kroppens forvandling fra barn til voksen. De har mye på gjøremålslisten sin: bryster, bredere hofter, hår på både underlivet og under armene. Hormonene styrer også utflod, kviser, mer svette og humørsvingninger. Kort sagt har de mye å gjøre, og når forandringen er i gang kan det føles som om ALT skjer samtidig. Da er det fint å tenke på at puberteten går over!