Ei lykkelig jentes ansikt - Libresse

Hva er selvbilde og hvilken rolle spiller et godt eller dårlig selvbilde?

Selvbildet er litt som en oppsummering av hvem du synes du er, og det blir påvirket av MASSEVIS av greier: Oppvekst, interesser, verdier, temperament og utdanning er noen eksempler. Det er vanlig at man som tenåring begynner å tenke mer på seg selv. Det er knyttet til den store omkoblingen hodet som hjernen driver med under puberteten – hvem man er og hvordan man er, og kanskje også hvorfor man er den man er, er spørsmål som dukker opp og henger sammen med puberteten.

Hva er selvbilde?

Det er lett å blande sammen selvbilde med selvfølelse, som handler om å ha en indre følelse av å være akseptert, og selvtillit, som handler om prestasjon og hva man tror man greier – og det er ikke så rart. De minner en del om hverandre, og de påvirker hverandre også. Men selvbilde er, for å si det kort, ditt syn på deg selv, og påvirker hvordan du prater, hva du sier og hvordan du lytter. Det handler også om hvordan du tror at du oppfattes av andre.

Jente som vasker bort sminken i baderommet - Libresse

Bra eller dårlig selvbilde

Har man et bra selvbilde, innebærer det at man har god kontroll over sine styrker og svakheter og kjenner sine begrensninger. Et dårligere selvbilde betyr at man ikke kjenner seg selv helt. Det kan igjen påvirke både selvfølelsen og fremfor alt selvtilliten. Hvorfor, tenker du kanskje!? Slik: Har man ikke kontroll over sine styrker og svakheter, kan det hende at man tar på seg ting som man ikke greier. Når man mislykkes, får selvtilliten seg en knekk. Det samme gjelder dersom man ikke selv ser hvor flink man er til noe, og dermed ikke utfordrer seg selv på riktig nivå – da kan man kanskje gå rundt og tro at man er dårligere enn man egentlig er, og det kan gi dårlig selvfølelse.

Kan jeg få bedre selvbilde?

Selvbildet du har er ikke nødvendigvis helt tydelig eller stemmer med det du viser utvendig. Men det er lettere å omgås og være sammen med andre når selvbildet du har stemmer overens med hvordan vennene dine oppfatter deg. Er det slik at selvbildet ditt ikke bekreftes av andre, kan det oppstå konflikter – både i deg selv og med vennene dine. Selvbildet er ikke skrevet i stein, men forandres og utvikles hele livet – og du kan absolutt jobbe med å få bedre selvbilde! Det viktigste verktøyet er å være ærlig mot deg selv. Spør deg selv: «Hva er det JEG lengter etter?», «Hva tenker JEG på?» og «Hva vil JEG?» Det er også viktig å være snill mot seg selv og tilgi både seg selv og andre.