En kvinne som ser på seg selv i speilet

Faktasjekket av jordmor Amelie Jensnäs Joäng

Hva betyr egentlig selvbilde? Og hvordan henger det sammen med identiteten din? Kan man påvirke selvbildet? Og hva er forskjellen mellom selvbilde, selvtillit og selvfølelse? Les videre, så gir vi deg svarene.

Hva er selvbilde?

Selvbildet er en slags oppsummering av hvem du mener at du er, og hvordan du ser på deg selv. Det påvirkes av mange faktorer, blant annet oppvekst, interesser, verdier og utdanning. Men også temperamentet ditt påvirker hvordan du tenker og føler om deg selv – noe som igjen påvirker selvbildet. Det er med andre ord mye som spiller inn. Mange tenåringer begynner å gruble mer og mer på hvem de er, og hva som er deres plass i verden. Det har sammenheng med den store omkoblingen som hjernen holder på med i puberteten. Hvem og hvordan du er, og kanskje også hvorfor du er den du er, er spørsmål som dukker opp og henger sammen med selvbildet.

Forskjellen mellom selvbilde, selvfølelse og selvtillit

Det er lett å blande sammen begrepene, og de henger jo faktisk også sammen med hverandre. Men her får du litt hjelp til å holde styr på hva som er hva:

  • Selvfølelse vil si å ha en indre følelse av å bli akseptert for den du er.
  • Selvtillit handler om prestasjoner og hva du tror du kan få til.
  • Selvbilde er ditt syn på deg selv, og det påvirker hvordan du snakker, hva du sier, og hvordan du lytter. Det handler også om hvordan du tror andre oppfatter deg.

Godt eller dårlig selvbilde?

Har du et godt selvbilde, vil det si at du vet hva som er dine sterke og svake sider, og at du kjenner dine begrensninger. Et dårlig selvbilde innebærer at du ikke kjenner deg selv så godt. Det kan igjen påvirke selvfølelsen og fremfor alt selvtilliten. Hvis du føler at selvbildet ditt ikke er så godt, kan du trøste deg med at ingenting varer evig. Det går an å få et sunnere selvbilde.

Hva kan skje når selvbildet er usikkert?

Hvis du ikke helt vet hva som er dine sterke og svake sider, kan det hende du tar på deg oppgaver som du ikke har mulighet til å klare, og når du så mislykkes, går det hardt ut over selvtilliten. Det motsatte gjelder også: Hvis du ikke forstår hvor flink du er til noe, og dermed ikke utfordrer deg selv nok, kan du gå rundt og innbille deg at du er dårligere enn du egentlig er, noe som kan gi en negativ selvfølelse.

Hvordan henger selvbilde sammen med identitet?

Selvbildet ditt henger nær sammen med identiteten din. Identiteten er en naturlig følelse av å være en egen person, og den skapes gjennom måten du forholder deg til omverdenen på; menneskene du møter, erfaringene du skaffer deg, og inntrykkene du får. Identiteten utvikler seg hele livet gjennom måten du oppfatter deg selv på, og gjør at du begynner å se på deg selv i forhold til omgivelsene. Det høres kanskje litt diffust ut, men når du tenker på hva nettopp du dynes er viktig, hva du liker og ikke liker, og hva du står for – det er da selvbildet ditt utvikles. Vi kan altså si at det er gjennom selvbildet du bygger opp identiteten din. Skjønner?

Hva påvirker selvbildet?

Selvbildet påvirkes og formes altså i stor grad av omverdenen, spesielt av hvordan andre mennesker behandler deg. Det er ekstra viktig for selvbildet at du får bekreftelse fra viktige personer i livet ditt, siden det viser at du er betydningsfull. Hvis omgivelsene har påvirket deg slik at du har fått et ustabilt selvbilde, kan det for eksempel gi seg uttrykk i at du ofte skifter verdier, seksuell identitet og venner. Hvis du merker at du og menneskene rundt deg oppfatter deg veldig ulikt, er kanskje selvbildet ditt litt forvrengt. Da kan det være smart å jobbe med å få bedre selvbilde – for det går faktisk an!

Kan du få bedre selvbilde?

Ja, det går an å få bedre selvbilde. Her kommer noen tips til hva du kan gjøre:

  • Vær sann mot deg selv. Tenk over hva nettopp du vil og synes i ulike sammenhenger, og våg å stå for det.
  • Vær snill mot deg selv. Vær din egen bestevenn, og behandle deg selv like godt som du behandler en nær venn.
  • Få frem dine sterke sider. Reflekter over hva nettopp du er flink til, skriv det ned, og minn deg selv på det ofte.
  • Lær deg noe nytt. Når du får til nye ting, får du bedre selvtillit og selvbilde. Sett deg gjerne små mål for det du skal lære deg, og husk å glede deg over alle fremskritt!
  • Omgi deg med mennesker som vil deg vel. Personer som støtter og heier på deg, kan ha stor innvirkning på selvbildet ditt.
  • Ta vare på deg selv. Husk å passe på både den fysiske og den mentale helsen din ved å spise og sove godt og få mye fysisk aktivitet.
  • Utfordre de negative tankene dine. Vi får alle negative tanker om oss selv iblant, men prøv å reflektere over hvorfor du tenker slik, og finne andre perspektiver.
  • Gi deg selv tid. Et perfekt selvbilde får du ikke på en dag. Mange jobber med det gjennom hele livet. Vær tålmodig, og gi deg selv tid til å utvikle deg som menneske.

Trening av selvbildet

Selvbildet er ikke hogd i stein. Det endrer og utvikler seg hele livet. Du kan definitivt jobbe med å få bedre selvbilde! Det viktigste verktøyet er å være sann og ærlig mot deg selv. Stopp opp og spør deg selv: «Hva lengter jeg etter?», «Hva tenker jeg på?» og «Hva vil jeg?». Det er også viktig å være snill mot deg selv og å tilgi både deg selv og andre.

Vanliga frågor

Utforsk mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor, Amelie Jensnäs Joäng. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.