Røde blodceller

Hvis du får veldig kraftige blødninger, også kjent som ‘menoragi’, er det viktig for helse og velvære å finne ut hva som forårsaker det.

I tidligere år ble menoragi ansett som normalt, og bare noe kvinner måtte godta. Nyere forskning antyder imidlertid at forlenget eller kraftig menstruasjonsblødning kan være et tegn på en underliggende blødningssykdom, som hemofili [1].

Hemofili er en genetisk sykdom som kort fortalt betyr at blodet ditt ikke koagulerer som det skal. Det er mye mer vanlig blant menn, men noen jenter og kvinner har milde hemofili-symptomer fordi de er bærere av genet uten å være diagnostisert.

Hvis du blør i mer enn syv dager under mensen, blør store blodklumper, eller hvis mensen er så kraftig at du hele tiden må skifte bind, kan det være at du har hemofili. Men husk at det også finnes andre potensielle årsaker til menoragi, som myomer eller hormonell ubalanse, så det er viktig å gå til legen.

Andre hemofili-symptomer kan være at du har lett for å få blåmerker, har hyppige og langvarige neseblødninger, og usedvanlig stor blødning fra kutt, tannlegeprosedyrer eller kirurgi. Du kan også oppleve å ha store smerter under mensen og eggløsning, dvs. smerter i nedre del av magen når en av eggstokkene dine frigir et egg, rundt 14 dager før mensen. Hvis du opplever noen av disse symptomene er det viktig å gå til legen for å finne ut om du har hemofili eller en annen blødningssykdom.

Det viktigste er å ikke få panikk. Å ha hemofili betyr ikke at du ikke kan leve et normalt liv eller fortsette med å gjøre det du liker. Men det er viktig å få medisinsk hjelp, da det kan oppstå alvorlige helsekonsekvenser hvis tilstanden ikke behandles. En udiagnostisert blødningssykdom kan resultere i anemi – jernmangel – på grunn av mengden blod du mister under mensen. Det kan også forårsake problemer under medisinske inngrep og tannlegeprosedyrer. Så ikke vent, finn ut av det. Å få hjelp og en formell diagnose betyr at du kan gå tilbake til å leve livet ditt uten bekymringer. Så hvis du er usikker, få det sjekket hos legen.

Fortsett å lære deg mer