Tampong livmor mønster

Med litt øvelse vil du snart få teken på å bruke tamponger.

Men det er noen ting du bør være oppmerksom på for å bruke dem riktig og holde deg frisk.

Hvor lenge kan jeg bruke en tampong?

Hvor lenge du har en tampong inne kommer an på mengden du blør. En tampong vil absorbere blodet i skjeden, og når den er ‘full’ må den fjernes. Å bytte tampong rundt hver fjerde time er ideelt. Men hvis du har kraftig blødning, må du bytte den oftere, eller velge en tampong med høyere absorberingsevne. Hvis det føles som om tampongen sitter fast når du drar i tråden, og kommer ut ‘tørr’ etter fire timer, trenger du antakeligvis en med lavere absorberingsevne. Hvis du merker at tråden på tampongen er flekkete og våt, har du hatt den inne litt for lenge.

Du kan bruke tampong om natten

Det lengste du kan bruke en tampong er åtte timer. Det betyr at du kan bruke en tampong om natten, så lenge du kommer deg opp åtte timer senere for å skifte den. Det kan hende du synes det er enklere å bruke bind om natten hvis du liker å sove lenge.

Bruk aldri mer enn én tampong om gangen

Aldri bruk mer enn én tampong om gangen. Hvis du har veldig kraftig mens, kan du bruke en tampong med høyere absorberingsevne og bytte den oftere. Eller bruke et bind i tillegg for ekstra beskyttelse. Hva hvis du glemmer at du allerede har en tampong inne og så setter inn en ny? Da vil du snart kjenne en ubehagelig lukt, forårsaket av at det bygger seg opp bakterier rundt tampongen som har vært inne lengst. Ta ut begge tamponger så raskt som mulig. Du kan også oppleve utslett og endring i utflod, og i så fall bør du ta en tur til legen. Hvis den første tampongen sitter fast, kan legen ta den ut.

Du kan ikke ha en tampong inne under sex

Ikke bruk tampong under sex. Husk å ta ut tampongen før samleie, hvis ikke vil tampongen dyttes lenger opp i vagina og forårsake mye ubehag. Og i verste fall, hvis den blir sittende fast, kan det føre til infeksjon. Så selv om det er greit å ha sex under mensen hvis både du og partneren din vil det, må du ta ut tampongen først.

Du kan tisse mens du har en tampong inne

Å tisse med tampong er ikke noe problem. Urinen kommer fra uretra, som er et lite hull foran i skjeden. Tampongen vil med andre ord ikke suge opp urin. Du kan flytte tråden til én side, så den ikke blir våt.

Innsetting av tampong
1.

Hvis tampongen er tørr når du tar den ut, trenger du et lavere absorberingsnivå.

Kun én tampong
2.

Én tampong av gangen

Infeksjon
3.

Å bruke en tampong under sex kan føre til ubehag.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer