Kvinnelig undertøy

Det er vanlig å bekymre seg for at menstruasjonen ikke er normal – hovedsakelig fordi det tar litt tid å bli vant med mensen når den først begynner.

Men ikke bekymre deg. Den ‘er jeg normal’-tanken går snart over. Og uansett – når det gjelder når mensen begynner, hvor lenge den varer, og symptomene du får – en ‘normal’ menstruasjon er et ganske bredt begrep.

Gjennomsnittlig begynner jenter å menstruere mellom 11- og 14-årsalderen. En normal menstruasjonssyklus varer i 28 dager, men kan variere fra 21 til 35 dager. Og i puberteten kan den vare enda lenger, og ta en stund før den blir regelmessig. Etter puberteten utvikler de fleste kvinner en regelmessig menssyklus, med rundt samme mengde tid mellom hver menstruasjon, og samme lengde på menstruasjonen. Mensblødning varer vanligvis i to til syv dager, der gjennomsnittet er fem dager.

Så snart mensen begynner, vil blødningen vanligvis være kraftigst i de første to dagene. Mengden blodtap i en normal mens er rundt to til tre spiseskjeer, eller 30–40 ml. Det ser altså ut som mer enn det er. Noen blør kraftigere enn dette, og må kanskje skifte bind oftere. Eller bytte til beskyttelse med høyere absorberingsevne.

Når mensblødningen er kraftigst, er blodet som regel rødt. På lettere dager, kan det være rosa, brunt eller svart, og dette er helt normalt. Hormonelle endringer før mensen kan også forårsake fysiske og emosjonelle symptomer. Dette inkluderer diaré og ryggsmerter, oppblåsthet og kvalme, eller at brystene dine blir større. Noen kvinner føler seg også triste og har lett for å gråte, eller er irritable før mensen kommer. Dette er symptomer på det som er kjent som PMS eller premenstruelt syndrom. Ikke noe gøy, men helt normalt

Reseptfrie smertestillende medisiner, noe lett trening og å legge en varmepute eller varmeflaske på magen kan gjøre smerten og ubehaget mindre. Det anbefales også å pakke seg inn i en god dyne. Legen din kan foreskrive en sterkere smertestillende medisin hvis menssmertene er et stort problem. Symptomer som å føle seg oppblåst, ha humørsvingninger eller føle seg irritabel forbedrer seg vanligvis når mensen begynner, og forsvinner igjen kort tid etter at mensen er over.

[Referanser]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer