Kvinne gjør yoga

Å være i dårlig humør før og under mensen er ikke bare tilfeldig dårlig humør.

Det er mer sannsynlig at det er PMS eller premenstruelt syndrom, også kjent som PMT (premenstruell spenning). I tillegg til ømme bryster, verk, smerter og oppblåsthet, kan kvinner få humørsvingninger før mensen. Det er på grunn av svingninger i mengden østrogen som kroppen produserer. Resultatet: En følelsesmessig berg-og-dalbane i et par dager eller til og med uker.

En liten andel lider av så ekstreme følelsesmessige svingninger at de trenger medisinsk hjelp. Dette er mer enn bare PMS, dette er premenstruell dysforisk lidelse (PMDD) [1], og det kan resultere i panikkanfall, depresjon, ekstremt sinne og til og med selvmordstanker. Det er veldig viktig å få hjelp hvis dette høres ut som deg, siden PMDD ikke er noe du kan håndtere på egenhånd.

Selv om PMS er irriterende og fortvilende, er det heldigvis ikke et problem på linje med PMDD for de fleste kvinner. Å håndtere PMS betyr å finne måter å håndtere følelsene dine på, og ta godt vare på deg selv. For å bidra til å balansere oppturene og nedturene under PMS, prøv aerobisk trening som løp, dans eller spinning, ideelt sett kombinert med yoga, som hjelper deg med å slappe av og finne balansen. Å få mye søvn og å spise et balansert, sunt kosthold kan også hjelpe.

Hvordan håndtere PMS

Yoga
Prøv yoga

Dette er en god måte for å takle PMS-relaterte humørsvingninger. Massasje, tai chi og meditasjon kan også være nyttig, siden de hjelper deg med å slappe av og føle mindre stress.

Lunger
Slutt å røyke

Hvis du røyker, er det best at du prøver å slutte. I tillegg til assosiert helserisiko, viser studier at kvinner som røyker har mer enn dobbelt så stor sjanse for å utvikle moderate eller alvorlige PMS-symptomer.

Trening
Kom deg i bevegelse

Aerobisk trening som svømming eller en rask spasertur har vist seg å lindre angst, depresjon og dårlig humør som kommer med PMS.

Kaffe
Kutt ned på stimulanter

Du har kanskje et sug etter koffein når du er premenstruell, men det er best å kutte ned på kaffe, te og sjokolade, siden disse kan gjøre symptomene verre.

[Referanser]

Fortsett å lære deg mer