En jente ligger i sengen med et Libresse truseinnlegg som absorberer brunt utflod

Er det normalt med brun utflod?

Det er lett å bli bekymret hvis du er usikker på hva det er, men brun utflod er som oftest væske fra underlivet blandet med gammelt mensblod. Når blodet blir liggende i skjeden, blir det mørkere med tiden, noe som forklarer den brune fargen. Så lenge utfloden ikke har kraftig og vond lukt, er det sannsynligvis ingen grunn til bekymring. Det er med andre ord helt normalt at mensen etterlater seg spor som senere forsvinner med den daglige utfloden.

Når er det mest sannsynlig at jeg får brun utflod?

Brun utflod kan forekomme i alle aldre og når som helst i menssyklusen. Det er imidlertid vanligere når du bruker en eller annen form for hormonell prevensjon, er gravid eller er seksuelt aktiv.

Er det vanlig med tykk, brun utflod etter mensen?

Brun utflod, eller brun spotting/mellomblødning, kan man ofte få etter mensen hvis det ligger igjen gammelt mensblod i skjeden. Utfloden varer vanligvis i rundt to dager og kan dukke opp når som helst i menssyklusen. Utseendet på denne utfloden kan variere fra tykk og mørk til lys og litt misfarget.

Kan brun utflod skyldes noe annet?

Fargen på utfloden kan ha flere årsaker. Selv om brun utflod kan føles unormalt, er det sjelden noe å være redd for – hvis du ikke har andre symptomer, eller at utfloden varer i mer enn tre dager. Er du bekymret, kan du snakke med legen din, moren din eller en venn du stoler på.

Her er noen årsaker til at man kan ha brun utflod innimellom:

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS):

PCOS er et veldig vanlig syndrom som påvirker eggstokkenes funksjon. Det har flere fysiske symptomer, og brun utflod kan være ett av dem. Andre vanlige symptomer er uregelmessig menstruasjon, uønsket hårvekst og kviser. For å få diagnosen PCOS og hjelp med symptomene må du gjennomgå en legeundersøkelse.

Hormonell prevensjon:

Når du bruker prevensjon som inneholder hormoner, for eksempel P-piller eller spiral, gjennomgår kroppen en prosess for å venne seg til at hormonnivået endres. Når du bytter eller begynner med prevensjon, eller glemmer å ta den en dag, kan du få mellomblødninger eller brun utflod i en kort periode. Slik er det når kroppen prøver å venne seg til det vi utsetter den for.

Perimenopausen:

Perimenopausen (tidlig overgangsalder) er den naturlige prosessen der kroppen går over i klimakteriet. Symptomene på perimenopause begynner vanligvis noen måneder eller år før mensen forsvinner, og de kan fortsette i rundt fire år etterpå [1]. I denne perioden kan det forekomme endringer i konsistensen, fargen og teksturen på utfloden, siden mensen blir mer uregelmessig og etter hvert forsvinner.

Graviditet:

Hos gravide kan det være flere årsaker til brun utflod, blant annet festeblødning (implantasjonsblødning). De første fire ukene er det ikke uvanlig å få en festeblødning. Det er heller ikke noe å bekymre seg for. Det skjer når et befruktet egg fester seg til livmorveggen, noe som får små blodkar til å briste. Kvinner pleier å merke dette sju til ti dager etter befruktning, og det er ofte et av de første tegnene på at man er gravid.

Blødning eller utflod hos gravide gir vanligvis ingen grunn til bekymring. Under svangerskapet blør nemlig slimhinnene lettere, både i skjeden og når du for eksempel pusser tennene. Brunere utflod etter samleie er derfor helt normalt. Men hvis du har et symptom som bekymrer deg, bør du snakke med legen din for sikkerhets skyld.

Seksuelt overførbar sykdom:

Synlig brun utflod før mensen kan – i kombinasjon med andre symptomer – være et tegn på en seksuelt overførbar sykdom som klamydia eller gonoré. Hvis du opplever en brennende følelse når du tisser, kraftig lukt, misfarget utflod eller smerte under samleie, bør du oppsøke helsepersonell.Husk å diskutere både prevensjon og sikker sex med partneren din!

Selv om brun utflod kan dukke opp på uventede tidspunkter, er det naturlig at utfloden endrer farge og konsistens i løpet av menssyklusen. Hvis du frykter at utfloden skyldes en av de ovennevnte sykdommene, bør du oppsøke lege.

I mellomtiden kan et All fluid Protection-truseinnlegg gjøre at du føler deg mer bekvem og trygg, slik at brun utflod blir dagens minste problem!

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander. Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresse sin jordmor.[References]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Fortsett å lære deg mer