Få oversikt over underlivets dråper

Her har vi samlet litt av hvert om det underlivet har å by på, blant annet utflod, mellomblødninger (også kalt spotting), svette og tissedråpper. Kanskje lurer du på hvordan utfloden endrer seg under menssyklusen, om utfloden din er normal eller om kroppen prøver å fortelle deg noe?

Hvilket truseinnlegg passer for deg? Ta testen vår!

5 kjappe spørsmål, og du får vite hva som er det beste truseinnlegget for deg og dine dråper.

Utflod, spotting, svette og litt tiss

Utflod

Hva er utflod?
Utflod er en slags væske som finnes i skjeden. Der holder den slimhinnene fuktige og rene, slik at skjeden beskyttes mot infeksjoner. Det kan sammenlignes med spytt i munnen. Utfloden endrer seg i løpet av menssyklusen – fra å være gjennomsiktig og glatt til å bli mer klissete og hvit jo mer mensen nærmer seg.

Er mine utflod normale?
Hvit, gjennomsiktig, lys gul eller lys brun utflod som lukter litt syrlig, er helt normalt og et tegn på at kroppen fungerer som den skal! Men hvis utfloden endrer farge og blir grønn, mørk gul, brun eller kornete, eller begynner å lukte vondt, kan det være tegn på infeksjon eller kjønnssykdom. Kontakt fastlege, gynekolog eller helsesykepleier hvis det ikke går over av seg selv etter noen dager.

Utflod er helt normalt og et tegn på at skjeden er slik den skal være! Hvis du synes utflod er plagsomt, kan du prøve truseinnlegg. Libresse truseinnlegg med Cour-V™-teknologi er tynne og absorberer både fuktighet og lukt. Selvsagt er de dermatologisk testet og uten parfyme.

Vask underlivet skånsomt
Husk at utflod er en selvrengjørende funksjon som skjeden har. Du bør derfor ikke vaske deg inne i skjeden. Overdreven vasking, sterkt parfymerte produkter eller vanlig dusjsåpe kan forstyrre den naturlige bakteriebalansen i underlivet og føre til unormal utflod, soppinfeksjoner eller bakteriell vaginose. Vil du vaske underlivet, kan du bruke lunkent vann eller mild intimvask som er tilpasset det følsomme underlivet.

Hvordan endrer utfloden seg under menssyklusen?

Når vi ikke har mensen, er utfloden ofte hvit, gulhvit eller ugjennomsiktig. Ved eggløsning øker mengden utflod, og den blir gjennomsiktig, glatt og seig. Da begynner kroppen å gjøre seg klar til eventuelle sædceller som kanskje kommer på besøk. Like før mensen kan utfloden se litt brunaktig eller lys rosa ut. Det skyldes at den inneholder små mengder mens. Etter mensen kan små rester av blod gi utfloden lys brun farge.

Du har vel prøvd våre truseinnlegg med Cour-V™-teknologi?

Få beskyttelse hele dagen med vår Cour-V™-teknologi, som følger kroppens bevegelser og gir en behagelig passform.

Spotting (mellomblødninger)

Selv om mensen kommer og går i et fast mønster, kan spotting (mellomblødninger) iblant forvirre oss.

Mellomblødninger er blødninger som dukker opp mellom menstruasjoner. Fargen på disse blødningene kan variere fra brunaktig til rød eller en rosa blanding av utflod og blod.

Det er vanlig å oppleve litt blødning noen dager like før eller etter mensen. Også under eggløsningen kan man få en lett blødning. En mulig årsak er hormonforandringer, som kan komme av at du begynner med eller bytter prevensjon, er gravid eller er på vei inn i overgangsalderen. I de fleste tilfeller er dette normalt og ikke et tegn på noe galt. Hvis du vil være sikker på at du får helt riktig beskyttelse, kan Libresse superabsorberende truseinnlegg være akkurat det du trenger!

Mellomblødninger kan også skyldes en infeksjon i underlivet. Er du seksuelt aktiv og har hatt ubeskyttet sex, kan mellomblødninger være et tegn på kjønnssykdom. Celleforandringer på livmortappen kan også forårsake slike blødninger. Derfor er det viktig å få tatt celleprøve hos gynekolog. Hvis du er usikker på blødningsmønsteret ditt, bør du ta kontakt med fastlege eller helsesykepleier for å få riktig veiledning.

Svette i underlivet

Akkurat som armhulene har underlivet både svettekjertler og hårsekker – så det er ikke rart om det blir varmt og fuktig der. Synes du det er ubehagelig, kan du bruke absorberende truseinnlegg som puster, droppe tettsittende klær, skifte truse etter trening eller bruke intimservietter når du er på farten.

… Og der kom det noen tissedråper

Kommer det en skvett med tiss når du for eksempel hopper, løper, løfter tungt, nyser eller ler? I så fall er du ikke alene! Omtrent halvparten av alle kvinner opplever i løpet av livet urinlekkasje.* Det kan forebygges med daglig bekkenbunnstrening. Tips! Benytt anledningen til å knipe når du pusser tennene, to minutter om morgenen og to minutter om kvelden. Vil du slippe å pakke med deg ekstra truser, kan du bruke truseinnlegget Libresse All Fluid Protection som absorberer 30 %** mer og kapsler inn lukt, noe som gjør det perfekt for tissedråper. Har du store problemer med urinlekkasje, bør du kontakte helsepersonell for å få hjelp og rådgivning.

* Källa: TENA.no
** 30 % mer absorberende enn et Libresse Dailies Fresh truseinnlegg.

Utforsk mer

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne siden er lest og godkjent av Libresses jordmor. Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er imidlertid bare ment til informasjonsformål og må ikke brukes til å stille diagnoser eller gi behandling. Rådfør deg alltid med lege for å få informasjon om spesifikke helsetilstander.