Bilde av en mamma og datteren hennes som koser og smiler på en sofa – Libresse

En jentes første mensen er en stor milepæl i puberteten, så som forelder er det lurt å sørge for at datteren din er godt forberedt. Her får du tips til hvordan du kan snakke med henne om alt fra fargen på mensblodet til å sette inn en tampong for første gang.

Mensen er en stor ting

Den første mensen er en stor hendelse, men det bør ikke ses som skummelt eller noe negativt. Det burde ikke fortsatt være noe stigma rundt mensen i dag, men dessverre finnes det fortsatt. Vi vet at nesten halvparten av alle jenter i alderen 14–21 har følt skam over mensen.  Dette kan skyldes mange ting, inkludert oppdragelse, kultur og overtro. 
 
Gode gjerninger starter hjemme, så enten du er mamma, pappa eller omsorgsgiver, er det lurt å snakke om mensen tidlig. På den måten gir du barnet ditt en større mulighet til å se den månedlige syklusen som en positiv ting som ikke er et tabu, men heller en naturlig, normal del av livet. 
 
Mensen begynner noen få år inn i puberteten (gjennomsnittsalder når jenter begynner å menstruere er 12). Vi har skrevet en artikkel om hvordan å forberede datteren din på puberteten her. Hvis du føler at datteren din har tidlige tegn på puberteten, og du ikke har tatt mens-praten enda, er det lurt å komme i gang. Si tingene slik de er, og snakk om emner som «når mensen begynner kan det hende du får vondt i magen», og la samtalen gå videre derfra.

Ha kontroll på fakta

Å kjenne fakta er viktig, men husk at de fleste jenter ikke ber om en vitenskapelig forklaring som går i komplisert detalj om livmorslimhinnen – biologiboken på skolen dekker de tingene.
 
Datteren din vet antakelig en del allerede, men du er ikke tankeleser. Den eneste måten du kan finne ut om hun trenger litt mer hjelp til å forstå, er ved å snakke med henne. 
 
Utforsk ting sammen – fra hvor mye hun blør, til hormonelle endringer som kan påvirke humør og energi – dette vil hjelpe henne med å føle seg mindre engstelig om det som kommer. Og hvis hun er modig nok til å stille spørsmål, svar på alt så fullt og åpent du kan (og finn informasjon om ting du ikke vet). 
 
Vi har en flott artikkel som handler om hormoner og den månedlige syklusen her, som vil hjelpe datteren din med å forstå hva som skjer i kroppen, og hvordan dette kan påvirke oppførsel og humør. Hvis du trenger en oppfriskning i kunnskapene, er den verdt en titt.
Bilde av far og datter som sitter i sofa – Libresse

Få i gang praten i familien

En nylig studie fant at nesten tre fjerdedeler av kvinner i alderen 14–21 år fortsatt var skamfulle over å kjøpe sanitetsprodukter. Som vi nevnte i begynnelsen av denne artikkelen: opplæring og samtale vil hjelpe datteren din med å stille spørsmålstegn ved hvorfor skam eller stigma fortsatt er knyttet til mensen. Du vil hjelpe henne med å føle seg styrket under mensen (som i løpet av en kvinnes gjennomsnittlige liv beløper seg til rundt 8,2 år!).

Gutter blør ikke på en månedlig basis, men det betyr ikke at mensen er et problem som kun berører bare jenter. Hvis du har sønner, diskuter mensen med dem. Og hvis du er en pappa som leser dette, kan du støtte datteren din ved å sørge for at det alltid er rom i samtalen for å snakke om mensen, og at det alltid er en hylle på badet med sanitetsprodukter. 

Første mensen kan bringe med seg mange slags spørsmål

Datteren din har kanskje allerede fått mensen, eller du kan ha følelsen av at den er rett rundt hjørnet. Her er noen bekymringer hun kan ha, med svarene som kan hjelpe deg med å støtte og berolige henne. 

Datteren min er bekymret over den merkelige fargen på blodet

Datteren din har kanskje allerede fått mensen, eller du kan ha følelsen av at den er rett rundt hjørnet. Her er noen bekymringer hun kan ha, med svarene som kan hjelpe deg med å støtte og berolige henne. 

Hun er bekymret over om hun lukter når hun har mensen

Fortell datteren din at fargen på blodet varierer, og lukten i vaginaen likeså. En dag kan lukten være søt og fuktig, og en annen dag kan den være noe metallisk. En vagina lukter aldri som tøymykner, så forhindre at datteren din bruker parfyme eller deodorant, for det kan forstyrre pH-balansen. 

Hun er redd for at hun vil ha lekkasjer

Flekkete undertøy, blodflekker på baksiden av skjørt eller bukser, blodsøl på stoler (vi har hørt alle skrekkhistoriene). Lekkasjer kan være en stor bekymring for jenter som har fått mensen, men heldigvis er virkelig kraftige blødninger ikke så vanlig som datteren din kanskje tror.

Gi henne bind eller tamponger som passer forskjellig mengde blødning – på den måten vil hun være godt forberedt for alle dagene i mensen. Og forsikre henne om at alle har uhell, og at hvis hun har en lekkasje og ikke er sammen med deg, bør hun fortelle det til noen hun stoler på så de kan hjelpe.

Datteren min spurte «kan en jente bli gravid under første mensen?»

 
Prøv å ikke bli skremt. Selv om hun spurte, betyr ikke det at hun allerede har sex. Hun er antakelig bare nysgjerrig, og stoler på deg som personen som vil gi henne det mest ærlige svaret. Forklar at den første mensen betyr at en jente kan lage en baby. Det er naturligvis veldig sjeldent at noen unnfanger mens de blør, fordi eggløsning skjer vanligvis midt i syklusen. Men det er ikke umulig. 
Bilde av jente som svømmer i svømmebasseng – Libresse

Hun elsker å svømme og har lyst til å prøve tampong for første gang, men har nettopp startet mensen. Hvordan kan jeg støtte henne?

Det høres ut som datteren din er ivrig etter å prøve tamponger, så oppfordring er nøkkelen her. Hvis hun prøver og det ikke går så bra, fortell henne at det som regel krever noen forsøk. Spør hva som er vanskelig. Det kan være stillingen, så foreslå at hun prøver en annen vinkel når hun setter inn tampongen.

Og menstruasjonene etter den første?

Det vil ta noe tid før datteren din finner ut av hvordan hun føler seg når hun har mensen, hvor kraftig eller lett blødningen vil være, og hvilke produkter hun foretrekker å bruke. Det beste du kan gjøre er å holde samtalen i gang. Praten bør ikke stoppe når mensen til datteren din starter.

Berolige, berolige og berolige litt til

Som enhver jente er datteren din unik, og det vil også hennes opplevelse av mensen være. Forsterk dette ved å fortelle henne at uansett hva hun går gjennom, så kan det være annerledes enn vennene hennes, men det betyr ikke at det ikke er normalt.

[Kilder]

[1]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty – inkluderer statistikk fra en undersøkelse med 1000 jenter utført av Helse- og omsorgsdepartementet

[2]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty

[3]https://plan-uk.org/blogs/five-reasons-we-need-to-talk-about-periods

Fortsett å lære deg mer