Mikrograf hormoner

Hormonene får skylden for mye, men hva er de for noe?

Vel, hormoner er kjemiske budbringere som frigis av kjertler i kroppen. De spiller en viktig rolle i å aktivere prosesser som puberteten og menssyklusen, så de gjør bra ting også. Faktisk sørger de for at kroppen utvikler seg og fungerer slik den skal. Men de har også en bakside.

Humørendringer, irritabilitet, tristhet og angst er ting du kan ha følt, siden puberteten kommer fra disse plagsomme hormonelle endringene. Det er fordi, i denne korte perioden av livet, er hormonene og hjernen ikke synkronisert, og det betyr at du føler deg mer emosjonell og ustabil. Hormonelle endringer kan også føre til uvelkomne ting som kviser, mer kroppshår og økt kroppslukt. Det er derfor de er ‘plagsomme’ hormoner – fordi selv om de hjelper deg med å modnes og sette i gang essensielle endringer, gjør de det vanskeligere å håndtere følelser, og kroppen virker litt som en fremmed.

Hormonene spiller også en viktig rolle i menssyklusen din. De er faktisk involvert i hvert stadium. Gjennom syklusen produserer hypofysen (et erteformet organ nederst i hjernen) follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Disse hormonene sørger for eggløsningen (når et modent egg frigis fra en av eggstokkene dine), og også at eggstokkene produserer flere hormoner, spesielt østrogen og progesteron [1]. Østrogen og progesteron stimulerer livmoren for å forberede en graviditet [2], men det kan også påvirke deg på utsiden.

For eksempel kan økte østrogennivåer under eggløsning gjøre at du føler deg energisk og lystig. Deretter kan en opphoping av progesteron i lutealfasen (etter eggløsning, men før mensen starter) gjøre deg irritabel og gi deg søtsug. Overgangen mellom de to, da østrogennivået begynner å synke og progesteronnivået øker, kan også gjøre at du får PMS (premenstruelt syndrom), som gjerne betyr mer angst, humørsvingninger, verk og smerter. ‘Plagsomt’ er helt klart ordet.

Så hvis du er lei av å føle at du er på en følelsesmessig berg-og-dalbane, ikke bekymre deg, det er helt normalt og du er absolutt ikke alene om å ha det sånn.

[Kilder]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer