Mikrograf hormoner

Hormoner er en del av prosessen med å bli voksen og er kjent for å skape trøbbel. Men hva er egentlig hormoner, og hvordan virker de? La oss ta en nærmere titt på hvert av de viktigste hormonene i puberteten (det vil si østrogen, progesteron og testosteron) for å finne ut mer. 

Hormoner får skylden for mye, blant annet uren hud, søvnproblemer og kraftig eller lett menstruasjon. Men hva er det egentlig for noe? 

Hormoner er kjemiske budbringere som skilles ut av kjertler. Deretter fraktes de gjennom kroppen til vev og organer for å fortelle dem hva de skal gjøre. [1] De spiller en svært sentral rolle i å sette i gang puberteten og menstruasjonssyklusen. De styrer også ting som hjerterytme, søvnsyklus, stoffskifte, matlyst, vekt og utvikling samt kroppstemperatur – det meste, altså! Faktisk er det de som sørger for at kroppen vokser og fungerer som den skal. 

Siden hormonene har så mye makt, kan de iblant påvirke følelsene våre også. Hvis du har opplevd humørsvingninger og irritabilitet eller følt deg nedfor og urolig etter at du kom i puberteten, er det hormonforandringene som har skylden. Det er med andre ord helt normalt å være litt mer følsom eller sensitiv enn du pleier. 

Hormonforandringer kan også gi seg utslag i for eksempel kviser, kjønnshår og kraftigere kroppslukt – og det kan jo være plagsomt nok. [2] Samtidig som de bidrar til utvikling og utløser viktige forandringer, kan de også gjøre følelsene litt vanskeligere å takle og få kroppen til å virke fremmed. 

Men når det er sagt, må du ikke la hormonene hindre deg i å leve som vanlig. Selv om humørsvingninger ikke akkurat er noe å rope hurra for, pleier hormonbalansen å gjenopprettes etter hvert som man blir eldre.  

La oss ta en titt på de viktigste hormonene i puberteten og hvordan de påvirker deg. På den måten kan du forstå mer av hva som skjer i kroppen.

La oss snakke om østrogen

Du hørte sikkert om dette hormonet da dere lærte om puberteten og menstruasjonssyklusen på skolen. Østrogen spiller en svært sentral rolle i den seksuelle og reproduktive utviklingen vår. Det produseres hovedsakelig i eggstokkene, men også binyrene og fettcellene bidrar med små mengder. 

Du begynner å produsere østrogen i puberteten, og kroppen fortsetter produksjonen inntil du kommer i overgangsalderen. Da avtar den. Østrogennivået i kroppen endrer seg i løpet av måneden: Det er høyest midt i menstruasjonssyklusen og lavest under menstruasjonen. 

Selv om østrogen er et kjønnshormon, styrer det mye mer enn menstruasjonssyklusen og den seksuelle utviklingen. Det kan også påvirke humøret, urinveiene, hjertet og blodkarene, brystene, huden, vekten, håret, bekkenmuskulaturen, hjernen og skjelettet. [2] Multitasking på høyt nivå, altså!

La oss snakke om progesteron

Progesteron produseres også i eggstokkene og frigjøres like etter eggløsning, i andre halvdel av menstruasjonssyklusen. Progesteronets oppgave er å bygge opp slimhinnen i livmoren for å skape et gunstig miljø for en potensiell baby.[3] Det vil si at uansett om du har lyst på barn eller ikke, produserer kroppen progesteron for sikkerhets skyld. Men hvis du ikke blir gravid, synker progesteronnivået, og livmorslimhinnen støtes ut sammen med menstruasjonsblod.

La oss snakke om testosteron

Når vi hører ordet testosteron, tenker mange automatisk på maskuline egenskaper, men det er faktisk litt testosteron i oss alle. Også dette hormonet produseres i eggstokkene (og ja, i testiklene hos menn) og binyrene, på samme måte som østrogen. Balansen mellom testosteron og østrogen hjelper eggstokkene med å fungere riktig. De fungerer altså som et team! 

Testosteron har også en viktig funksjon ved at det påvirker muskelmassen, skjelettet og sexlysten. [4] Så hvis du iblant føler deg litt mer energisk enn du pleier, har det sannsynligvis sammenheng med testosteronnivået!

Hormoner og humør

I likhet med de fleste andre ting i puberteten har hormoner både fordeler og ulemper. Når østrogennivået øker under eggløsning, kan det gi oss mer energi og sexlyst. Og når vi har mye progesteron i kroppen, kan vi bli irritable og oppleve søtsug. Men når østrogennivået synker og progesteronnivået begynner å øke, kan vi også få PMS (premenstruelt syndrom). Det kan medføre engstelse, humørsvingninger og smerter. 

Å takle ulike typer følelser og atferd kan være forvirrende og frustrerende. Noen dager spretter du kanskje opp av senga om morgenen. Andre dager har du bare lyst til å trekke dyna over hodet. Alle disse følelsesmessige og fysiske endringene er imidlertid en svært vanlig del av menstruasjonssyklusen. Så hvis du er lei av den følelsesmessige berg-og-dal-banen, må du huske på at det er helt normalt, og at du slett ikke er alene. Og hvis følelsene blir for overveldende eller formen ikke er på topp, kan du alltid snakke med en venn eller et familiemedlem. Du kan også oppsøke lege hvis du føler at det er noe som ikke stemmer. Til syvende og sist kan vi ikke styre hormonene våre, men med erfaring, tålmodighet og støtte fra andre kan vi lære å takle dem bedre. 

Ved å lære og forstå mer om de ulike hormonene og måten de virker på, skjønner du kanskje hvorfor du iblant føler deg annerledes eller utilpass. Hvis du vil lære mer om hva som skjer i kroppen, bør du lese artiklene våre om hvordan menstruasjonssyklusen fungerer, og hvordan kroppen endrer seg i puberteten.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er bare ment som en informasjonsressurs og må ikke brukes til eller danne grunnlag for diagnoser eller behandling. Oppsøk lege hvis du ønsker veiledning om en bestemt medisinsk tilstand.

Referanser

Fortsett å lære deg mer