Hva er best – tampong eller bind?

Hverken tamponger eller bind er «best», så hva som er rett for deg kommer an på hva du selv foretrekker. Noen kvinner synes det er vanskelig å sette inn og ta ut tamponger, og foretrekker bind. Andre velger tamponger fordi de synes de er mer praktiske og diskret i bruk, i tillegg til at de passer bedre til aktiviteter som svømming.

Hvordan setter man inn en tampong?

Vask hendene, fjern twist-emballasjen på tampongen og strekk ut snoren. Hold tampongen i enden der snoren sitter, pust inn og så ut for å slappe av i musklene i skjeden, og trykk så tampongen forsiktig inn i vaginalåpningen på skrå bakover mot korsryggen. Dytt tampongen inn så langt du kan, med tråden på utsiden av skjeden. Hvis tampongen føles ubehagelig er den ikke satt langt nok inn, så prøv å dytte den lengre inn. Eller start på nytt med en ny tampong.

Hvordan fjerner jeg en tampong, og kan jeg skylle den ned i toalettet?

For å fjerne en tampong, må du dra forsiktig, men bestemt i snoren. Da bør den komme ut lett. Hvis den har vært inne i fire timer eller mer, og det gjør vondt når du fjerner den, kan det hende du må bruke en mindre tampong som passer blødningen din bedre. Etter at du har fjernet tampongen, pakker du den inn i toalettpapir og kaster den i avfallsbøtten eller en beholder for sanitæravfall. Vask deretter hendene.

Hvorfor gjør det vondt når jeg tar ut tampongen?

Det bør ikke gjøre vondt når du tar ut tampongen. Hvis minst fire timer har gått og du føler ubehag når du fjerner den, kan det være at du ikke blør nok til den typen tampong. Hvis du fortsatt kjenner smerte når du tar ut en tampong, må du bestille time hos legen for å sjekke om du har en infeksjon eller vaginale abnormiteter.

Hvor lenge kan jeg bruke en tampong?

Ideelt sett bør du skifte tampong ca. hver fjerde time. Hvis du ser at du har behov for å skifte den oftere for å forhindre lekkasje, må du kanskje bruke en tampong med høyere absorberingsevne. Maksimalt antall timer du kan ha en tampong inne er åtte timer.

Hvor lenge kan du maksimalt ha en tampong inne?

Det lengste du trygt kan bruke en tampong er åtte timer. Det betyr at du kan bruke en tampong om natten, så lenge du ikke sover lenger enn åtte timer. 

Når jeg har kraftig menstruasjon, bør jeg da bruke to tamponger samtidig?

Det er aldri trygt å bruke to tamponger samtidig, da det øker risikoen for toksisk sjokksyndrom. Hvis du glemmer at du har en tampong inne og setter inn en ny, vil du snart kjenne en ubehagelig lukt, forårsaket av at det bygger seg opp bakterier. Fjern begge tamponger med én gang og kontakt lege hvis du tror du har en infeksjon.

Er det trygt å ha tampongen inne hvis jeg har sex under mensen?

Ha aldri en tampong inne under sex. Seksuell aktivitet kan gjøre at tampongen blir dyttet lengre opp i skjeden, og dette kan potensielt forårsake ubehag og infeksjon.

Hva skjer hvis jeg må tisse mens jeg har en tampong inne?

Det går fint å tisse mens du har en tampong inne, siden urinen kommer fra uretra, som ligger foran i skjeden. Flytt tråden fra tampongen til én side, så den ikke blir våt.

Kan jeg bruke tampong når jeg trener?

Du kan trene og gjøre aktiviteter så mye du vil mens du bruker tampong. Har du satt den ordentlig på plass vil den holde seg der også når du beveger deg. V-sonen din kan imidlertid bli svett etter trening og tiltrekke seg bakterier som gjør deg utsatt for infeksjon, så bytt tampong når treningsøkten er over. 

Er det hygienisk å bruke tampong når jeg svømmer?

Du kan bruke tampong når du svømmer. Bare sørg for å sette inn en ny tampong rett før du skal svømme, av både hygiene- og absorberingsårsaker. Ta alltid ut tampongen så snart du kan etter du går opp av vannet.

Hvordan velger jeg rett tampong for min mensmengde?

Libresse tamponger kommer i forskjellige størrelser: mini, normal og super. Hvilken tampong som er rett for deg kommer an på hvor mye du blør. Mini er ment for svært lett blødning og super for kraftig blødning, og du bør alltid bruke tampongen med den laveste absorberingsevnen for din mensmengde. Hvis du har kraftig blødning må du velge en tampong med høyere absorberingsevne. Hvis det føles som om tampongen sitter fast når du drar i tråden, og kommer ut ‘tørr’ etter fire timer, trenger du antakeligvis en med lavere absorberingsevne.

Når kan jeg begynne å bruke tampong igjen etter at jeg har født et barn?

Vent til du har vært på seksukerskontroll før du bruker tampong, og bare gjør det hvis legen sier det er greit. Etter barnefødsel kan det hende du trenger en større tampong hvis du har hatt vaginal fødsel. Dette er fordi den vaginale kanalen vil være mer romslig, i alle fall i noen måneder.

Hvorfor bruker noen både tampong og bind samtidig?

Noen bruker en kombinasjon av tampong og bind eller truseinnlegg for ekstra beskyttelse. Dette kan være en god idé når du først prøver tamponger og skal finne ut hvilket absorpsjonsnivå som er det rette for deg. Det gir deg også ekstra beskyttelse hvis menstruasjonen din er spesielt kraftig.