Menskalender

Menskalendere og hva de kan lære oss

Å vite hvor du er i menssyklusen og når du kan forvente neste mensen gir deg en følelse av kontroll over livet.

Ville det ikke være flott hvis det fantes en enkel og effektiv måte for å holde styr på syklusen – en menskalkulator for eksempel?

Gode nyheter. Den finnes.

En mensen-app lar deg ha kontrollen over mensen, fremfor at mensen kontrollerer deg. Når du er klar over opp- og nedturene i syklusen din, vil du føle større kontroll og ro med endringene som skjer i kroppen og humøret gjennom hele perioden. Det betyr også at du kan forberede deg på dem. Du vil aldri mer ha ‘når kommer mensen?’-panikken, for når du har en menskalender har du alltid oversikten.

Hvis du bruker kalenderen regelmessig vil du legge merke til mønstre i syklusen din. Dermed kan du kjøpe inn bind og være forberedt på rett tidspunkt. Den fungerer også som en menskalender som hjelper deg med å forutsi når mensen kommer og hvor lenge den vil vare. Det er uvurderlig nyttig informasjon. Ikke bare hjelper den deg med å forstå kroppen og humørendringer, men den forteller deg også når du kan forvente mensen, og gir beskjed om endringer i syklusen som kan bety at du bør ta en tur til legen.

Hvis du har PMS vil kalenderen gi deg beskjed om når du kan forvente symptomene, slik at du kan unngå så mye stress som mulig rundt den tiden. Hvis du typisk har kraftig blødning i begynnelsen av mensen, vet du hvilke dager i måneden du må være utstyrt med mange Libresse Maxi-bind når du er på farten.

En annen fordel med menskalenderen er at du kan holde øye med hva som skjer i kroppen – f.eks. basal kroppstemperatur (BKT) og livmorhalsslim (dvs. utflod), for å nøyaktig forutse når du får eggløsning. Dette er nyttig informasjon hvis du ønsker å vite når du er mest fruktbar.

En virkelig bra ting med menskalenderen er hvor enkel den er å bruke. Du bare loggfører start- og sluttdato for mensen hver måned. Og så – pling! Du får en varsel før neste mensen, som forteller deg når du kan forvente den. Dette gjør at du slipper å følge med på kalenderen. Du kan slappe av og leve livet, siden appen tar seg av tenkingen og sjekkingen.

Jeg kan ikke skjønne hvordan kvinner klarte seg uten menskalender. Varslene gir meg en følelse av kontroll over mensen, istedenfor at den kontrollerer meg

Selv om mensen-apper bare har eksistert siden rundt år 2012, er de allerede veldig populære. Dette er hovedsakelig fordi jenter og kvinner ønsker mer kontroll over den månedlige syklusen og livet, og en større forståelse for kroppen og generell helse. Det er også et tegn på at jenter ikke lenger føler skam og flauhet når det kommer til menssyklusen. La oss bare innse det – alle jenter og kvinner får mensen, og det er frigjørende å kjenne fakta og ikke være redd for å snakke om dem.

«Det som er bra med å bruke en menskalender er at jeg kan vite hvor jeg er i syklusen, og ikke trenger å bekymre meg for at mensen skal komme overraskende på meg», sier Emily, 16. «Alle vennene mine bruker den akkurat som enhver annen app, og det er kjekt å ha oversikten og ikke kaste bort tid. Appen sender meg varsler rett før mensen kommer, og også når jeg er premenstruell, så jeg kan realistisk planlegge livet mitt avhengig av hvor i måneden jeg er.»

Å velge den rette menskalenderen for deg avhenger av syklusen din, livsstilen din og prioriteringer du har for å bruke den. I tillegg til apper med et enkelt kalenderprogram, kan du få apper med et sporingssystem for symptomer, som lar deg loggføre og forutse symptomer som kramper og ømme bryster, og også sette opp varsler. Noen menskalendere lar deg loggføre spesifikke ting i mensen som kraftig blødning, endringer i farge samt mellomblødninger. Dette er nyttig for å vite hva som er normalt for deg, og for å forutsi hva som kommer i syklusen din. Samtidig gir den også beskjed om endringer som kan bety at du bør ta en tur til legen. En slik app kan gi deg viktig informasjon å ta med til legen, hvis du skulle trenge medisinske råd.

Andre apper kan forutsi opptil tre fremtidige sykluser slik at du kan planlegge fremover – spesielt er dette nyttig hvis du planlegger ferier, kvelder ute på byen eller turer hjemmefra. Det finnes også apper som lar deg loggføre informasjonen i et diagram som du kan skrive ut og ta med til legen når du skal ha gynekologisk undersøkelse. Når du bruker en slik menskalender kan du holde oversikten over når du er mest fruktbar, enten du prøver å bli gravid eller prøver å unngå det. Det finnes også menskalendere med en fellesskapsfunksjon, der du kan dele oppdateringer og bekymringer med andre brukere, og kjenne på fellesskapet.

Utforsk mer