
Mensen-emoji: vi bryter ned mens-tabuet
Mensen en månedlig realitet for to milliarder kvinner og jenter verden over, og allikevel er det fortsatt ganske tabubelagt å snakke om det.
Lengden folk strekker seg bare for å unngå å bruke ordet ‘mensen’ viser samfunnets flauhet overfor det som faktisk er en helt naturlig blødning. Hvor ofte hører du kvinner – og menn – bruke et indirekte begrep for å referere til menstruasjon?
Hvert land har sine egne slangord og eufemismer. I Storbritannia er det vanlig å kalle mensen for ‘forbannelsen’. I Sverige, kalles mensen ofte ‘Ligonveckan’ (tyttebæruken). I Frankrike bruker de det bisarre uttrykket ‘Les Anglais ont débarqué’ (Engelskmennene har ankommet). Og i Finland bruker de det nedsettende ‘hullum lechman tauti’ (kugalskap).
Kvinner gjemmer bind og tamponger hjemme, og skjuler dem i diskrete beholdere når de er på farten. Alt dette fordi de ikke vil at noen skal vite at de har mensen. Allikevel er ingen flaue over det like normale og naturlige menneskelige behovet for å tisse. Du ser ikke at folk gjemmer toalettpapiret.
Lengden folk strekker seg bare for å unngå å bruke ordet ‘mensen’ viser samfunnets flauhet overfor det som faktisk er en helt naturlig blødning.
Så hvorfor er mensen et slikt tabu? Det kan være at, historisk sett, så var mensen misforstått og på et merkelig vis fryktet, noe som resulterte i noen nokså sprø myter. Den romerske naturalisten Plinius den eldre skrev at mensblod hadde kraften til å forderve mat og drikke, ta livet av avlinger, dimme speil, få metall til å ruste og haglbyger til å forsvinne. Selv så nylig som i 1878 trykte British Medical Journal (BMJ) kommentarer fra leger som var overbevist om at hvis menstruerende kvinner berørte kjøtt, ville det harskne.
Det er utrolig at myten om at en menstruerende kvinne er uren fortsatt gjennomsyrer noen kulturer. I Uganda for eksempel, er menstruerende kvinner ansett for å være skitne og kontaminerte, og menstruasjon er fortsatt noe man snakker nedsettende om verden over.
Selv i vesten er det fortsatt et stigma rundt det å snakke om mensen, spesielt med gutter og menn. En amerikansk studie fra 1983 [1] viste at nærmest alle jenter i USA mente at de ikke kunne snakke om mensen med gutter. Og mer enn en tredjedel mente at det var upassende å snakke om det med faren sin. Litt over tre tiår senere er kvinner fortsatt flaue over å snakke om det.
Så hvordan kan Libresse bli med i kampen for å bryte ned disse tabuene og få kvinnene til å snakke? Vel, hvis det er en gruppe som kan være et skinnende lys i denne prosessen er det unge kvinner. Historisk sett har kvinnelige tenåringer bevist at de kan være språkinnovatører som finner opp nye ord som blir en del av hverdagen.
Hvis de er innovatører i språk, kan de vel være innovatører for endring også? Kunne Libresse oppfordre til mer kommunikasjon om mensen ved å gi unge kvinner verktøyene til å snakke åpent og ærlig om det? Hva med å få unge kvinner til å dele sine erfaringer gjennom det raskest voksende verdensspråket? Det universelle emoji-språket. [2]
For Generasjon Z, dvs. unge mennesker født fra midten av 90-tallet, som vokste opp i en digital verden, kommer evnen til å kommunisere i korthet – tekstmeldinger, Snapchat, emojier etc. – naturlig.
Lange tekster kan virke for anstrengende, men en bildebeskjed kan uttrykke det du føler på sekunder. Dermed kommuniserer folk stadig med bare et symbol for å uttrykke følelser – et hjerte, et blunkefjes, et smil. Emojier har blitt en så stor del av ungdomskulturen, at Oxford University Press i 2015 faktisk erklærte at emojien ‘ansiktet med gledestårer’ var deres ‘Årets ord’.
Visste du at?
Når Libresse lette på det offisielle Unicode emoji-tastaturet, fant vi imidlertid at kvinner, og ikke minst mensen, i stor grad var underrepresentert. Det var bare stereotyper, som en brud med slør og en flamencodanser i rød kjole. Det var ikke mangfoldig nok.
Frem til nå har det heller ikke vært noen emoji for mensen, så kvinner måtte bruke fantasien og ta i bruk eksisterende emojier, som [sint emoji] eller til og med [vulkanutbrudd-emoji]. Libresse er så seriøse med å få til en endring at vi har lansert en Change.org-kampanje for å få seks nye ‘femojier’ inkludert i Unicodes neste tastaturoppdatering. Disse seks mens-relaterte emojiene har blitt skapt for at kvinner og jenter skal kunne snakke spesifikt om mensen. Femojiene dekker hele mens-opplevelsen, fra bind og flekkete bukser til menssmerter. Disse spøkefulle ikonene vil gjøre det lettere for jenter å uttrykke følelser på en måte som er naturlig for dem.
Med nesten to milliarder smarttelefonbrukere verden over, gir det mening å kommunisere om mensen via femojier. «Mensen er en naturlig prosess, men vi lever fortsatt i et samfunn der vi gjemmer bindene i genserermet, der bilder av blodflekker fjernes fra sosiale medier, og der britiske kvinnelige idrettsutøvere vegrer seg for å snakke ut om påvirkningen mensen har på deres prestasjoner», sier Nicola Coronado, markedsdirektør i Essity. «Kort fortalt, så er menstruasjon fortsatt et tabu (i Storbritannia). Vi ønsker å bryte ned dette tabuet ved å skape en mer åpen samtale rundt dette potensielt ukomfortable samtaleemnet.»
Frem til nå har Libresses Change.org-kampanje fått nesten 37 000 underskrifter. Med fortsatt hardt arbeid vil det forhåpentligvis ikke ta lang tid før kvinneemojier er en del av det universelle språket vårt. Hvis vi begynner å snakke om mensen på en mer positiv måte, istedenfor å bare snakke om de negative sidene, er det langt mer sannsynlig at det etterhvert blir et vanlig samtaleemne i hverdagen. Noe som skjer halvparten av verdens befolkning hver måned burde ikke være et tabu.
For å underskrive Libresses Femoji-kampanje, gå til www.change.org/p/femojis-uk
[1] Unge jenters oppfatninger og holdninger rundt mensen (L R Williams, 1983)
[2] www.bbc.co.uk/newsbeat/article/32793732/uks-fastest-growing-language-is-emoji