Nattsvette

Kvinner blir født med et begrenset antall egg, så slutten på eggløsning er når eggstokkene dine bokstavelig talt «går tom» for egg.

Når eggløsningen opphører, vil menstruasjonen også gradvis opphøre. Dette er fordi det ikke er behov for å bygge opp livmorslimhinnen når det ikke er noen egg igjen.

Overgangsalderen trigges når eggproduksjon ikke lenger er mulig, og eggstokkene slutter med å frigi østrogen. Hos noen kvinner skjer dette gradvis, og hos andre kan det være mer plutselig. Dette betyr at symptomene på overgangsalderen kan ha en større innvirkning.

De fleste kvinner er ikke klar over når de slutter å ha eggløsning, men visse tegn forteller deg at det er noe på gang, som for eksempel uregelmessig mens, hetetokter og nattesvette. Med andre ord, symptomer som tradisjonelt assosieres med perimenopause, perioden frem mot overgangsalderen.

Uregelmessig og ujevn mens under perimenopause betyr at mensen kan være kraftig en måned og lett den neste, og den kan bli kortere eller vare lenger. Det er ikke uvanlig å miste oversikten over når mensen begynte og sluttet i denne fasen, og en eggløsningskalkulator hjelper neppe, siden den regelmessige syklusen du antakelig er vant med ikke lenger kan brukes som grunnlag. Noen kvinner fortsetter med å menstruere i mange år etter at eggløsningen stopper, men menstruasjonen kan være uforutsigbar.

Hormonnivåene blir, akkurat som mensen, uregelmessige under perimenopause. Det er vanlig for kvinner i slutten av 40-årene å ikke ha eggløsning en måned, slik at progesteron ikke produseres for å trigge mensen, mens østrogennivåene fortsetter med å øke. Dette kan forårsake symptomer som mellomblødning gjennom syklusen, eller en kraftig blødning når mensen starter.

Å ha ujevn menstruasjon og mellomblødninger betyr at du må være forberedt uansett hvor du skal. Sørg alltid for å ha med deg bind og truseinnlegg (som Libresse DailyFresh) i vesken, så du aldri blir tatt på sengen.

Glem ikke at selv om ujevn blødning er vanlig under perimenopause, kan det også være et tegn på en alvorlig tilstand som livmorkreft, så snakk med legen hvis du er bekymret.

Medisinsk ansvarsfraskrivelse

Den medisinske informasjonen i denne artikkelen er kun gitt som en informasjonsressurs, og skal ikke brukes eller bygges på for diagnose eller behandlingsformål. Snakk med legen din for veiledning om en spesifikk medisinsk tilstand.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer