TSS forklart

Du har kanskje hørt om toksisk sjokksyndrom. I så fall vet du antakelig at det er knyttet til bruk av tampong.

Det er en alvorlig tilstand, og selv om det er veldig usannsynlig at du får det, er det viktig at du kjenner til fakta så du vet hva du skal unngå og hva du skal holde utkikk etter hvis du bruker tamponger eller planlegger å teste det ut.

Selv om det er en veldig sjelden tilstand, er TSS, toksisk sjokksyndrom, en svært alvorlig sykdom. Den forårsakes av en toksin som oppstår i bakterier som vanligvis finnes på kroppen vår. Hvis denne bakterien kommer inn i kroppen kan den ha ekstremt alvorlige følger. Det er derfor hygiene er så viktig når du bruker tampong. Vask alltid hendene før du pakker opp og setter inn en tampong, og igjen etterpå.

TSS er ofte knyttet til bruk av tampong, men det kan påvirke alle i alle aldre. [1] Unge mennesker anses for å være spesielt utsatt siden de ennå ikke har utviklet nok antistoffer til å kjempe mot dette toksinet. Selv om kvinner over hele verden bruker tampong uten å få helseproblemer, estimeres det at halvparten av alle tilfeller av TSS er relatert til menstruasjon, selv om forskning ikke ennå har ført til en klar idé om hva som er koblingen mellom tamponger og TSS. Tamponger er ikke bærere av bakterien som forårsaker TSS, men tampongbruk har blitt assosiert med en økt risiko for tilstanden.

Selv om TSS kan forekomme med bruk av tamponger i alle absorberingsnivåer, øker risikoen hvis du bruker tamponger med høyere absorberingsevne. [2] Derfor bør du alltid velge den laveste absorberingsevnen som passer din blødning. Dette vil ikke bare redusere risikoen for TSS, det vil også gjøre det mindre ukomfortabelt å fjerne tampongen. Så istedenfor å tenke at det er bedre å være føre var og bruke den mest absorberende tampongen, er det faktisk bedre å gå for den laveste absorberingsevnen som passer din blødning.

Hold tampongen innpakket til øyeblikket du er klar til å sette den inn. Etter at du har vasket hendene, pakk ut en ny, ren tampong rett før den skal brukes, og ikke gjør noe med den eller legg den fra deg noe sted før du setter den inn. Hvis du har hatt en tampong i vesken din en stund, og emballasjen har blitt ødelagt, kast den tampongen. Hvis emballasjen er ødelagt, kan tampongen bli infisert med bakterier og forårsake infeksjon.

Men det er andre forholdsregler å ta for å redusere risikoen for TSS. Bruk bare tampong når du er sikker på at du har mensen, ikke når du mistenker at den vil starte, og aldri bare for utflod i hverdagen. Sett ikke inn en tampong hvis det er smertefullt å gjøre det, og sett aldri inn mer enn én tampong om gangen. Bytt alltid tampong jevnlig, helst hver fjerde time. Det lengste du noensinne bør ha en tampong inni skjeden er åtte timer.

Bruk helst et Libresse-bind fremfor en tampong når du går til sengs om natten, eller hvis du bruker tampong – sett inn en ny før du legger deg, og sørg for å ta den ut igjen senest åtte timer senere. Om mulig, bør du bytte på med tamponger og bind under mensen. Og alltid sørge for at du fjerner tampongen når mensen er over.

Det er viktig å ha dette i perspektiv: TSS er svært sjeldent. Men det er allikevel veldig viktig å vite hva du skal være oppmerksom på. Fordi selv om noen få, isolerte tilfeller av TSS kan være dødelige, er det en god sjanse for å bli frisk hvis du blir diagnostisert og behandlet tidlig. [3]

Symptomer på TSS kan inkludere en plutselig høy feber, diaré, oppkast, influensalignende symptomer, svimmelhet, at det hvite i øyet samt leppene og tungen blir røde, og/eller et solbrentliknende utslett. [4] TSS blir verre veldig raskt. Hvis du opplever disse symptomene bør du fjerne tampongen øyeblikkelig og gå til legen så raskt som mulig, og forklare vedkommende at du har mensen. De fleste blir helt friske med behandling.

Nøkkelfakta om TSS

Insektbitt
1. Halvparten av alle tilfeller skjer kvinner

50 % kommer fra infiserte brannsår, furunkler og insektbitt.

Menn kvinner barn
2. Risikoen for TSS øker med bruk av tamponger med høyere absorberingsevne

Velg alltid lavest passende absorberingsnivå for din blødning.

Utslett
3. Vanlige symptomer

Feber, oppkast, diaré, solbrentliknende utslett.

[Kilder]

[Referanser]

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer