Bekymret kvinne

Syklus, ‘uka’ og ‘den tiden i måneden’ – dette er alle uttrykk som gjør at mensen høres like presis ut som en klokke.

Fra tid til annen vil de fleste av dere imidlertid oppleve uregelmessig mens. Bør du være bekymret? Vi svarer på de vanligste spørsmålene.

Hva betegner en uregelmessig mens?

Uregelmessig blødning kan bety flere ting. Det kan være at du har begynt å blø tidligere eller senere enn vanlig. Du kan oppleve uvanlig lett blødning eller en kraftigere blødning enn det som er vanlig for deg. Eller det kan være fraværet av mensen (amenoré) eller å ha to menstruasjoner i løpet av én måned (livmorblødning).

Er det vanlig å ha uregelmessig mens?

Hvis du nylig har fått din første mens og du er uregelmessig, slapp av. Det er normalt å være uregelmessig i de første årene. Eggløsningen har ikke regulert seg riktig enda. Når den gjør det, vil mensen bli mer forutsigbar. De fleste kvinner vil ha en uregelmessig menstruasjon minst én eller to ganger i løpet av livet.

Kan stress forårsake uregelmessig mens?

Absolutt. Det er faktisk vanlig at stress påvirker mensen. Kanskje du har begynt på en ny skole eller i ny jobb. Kanskje du har kjærlighetsproblemer eller har hatt en krangel med noen i familien. Eller kanskje du gleder deg til en ferie, et bryllup eller å flytte. Stress produserer et hormon kalt kortisol. For mye av det i blodstrømmen kan forstyrre hvor mye østrogen og progesteron kroppen produserer. Og dette kan forstyrre menstruasjonssyklusen. Stress er imidlertid ikke den eneste faktoren. Andre årsaker til uregelmessig mens inkluderer vektøkning, feilernæring, overdreven trening, hormonell ubalanse, prevensjon, graviditet og overgangsalderen.

Kan du få mensen mer enn én gang i måneden?

Hvis du blør to eller flere ganger i måneden antas det å skyldes en hormonell ubalanse. Hyppige eller uregelmessige menstruasjoner kan også være et tegn på et medisinsk problem eller en infeksjon, og for stor blødning kan resultere i anemi, eller jernmangel. Gå til legen for å finne ut om du trenger behandling.

Kan barnefødsel forårsake uregelmessig mens?

Når kroppen går gjennom barnefødsel, skjer det en endring i hormonnivåene. Og når hormonnivåene er ute av balanse, er det vanlig å oppleve at mensen uteblir. Amming kan også føre til at mensen stopper helt opp og ikke kommer i gang igjen før du har sluttet. Dette betyr imidlertid ikke at du ikke har eggløsning. Du kan fortsatt bli gravid, så dere bør bruke kondom som prevensjon (p-piller anbefales ikke for kvinner som nylig har født et barn). Når mensen begynner igjen, kan den være lettere og kortere, eller lengre og kraftigere enn den var før. Dette er vanlig for nye mødre.

Bør jeg gjøre noe med en uregelmessig mens?

Ikke bekymre deg for uregelmessig mens. Menstruasjonssyklusen din bør gå tilbake til normalen på egenhånd eller med noen få, enkle livsstilsendringer. Men hvis du har uregelmessig mens i mer enn tre måneder, bør du ta en prat med legen. Det er lurt å notere deg lengden og hyppigheten på menstruasjonene dine. Og hvis du er bekymret for at mensen skal komme overraskende på deg, bør du alltid ha med deg et bind eller to. Bare i tilfelle.

Period pants that let your body flow

No more old pants from the back of the drawer – update your period wear with our super comfy pants. They're washable and reusable and with their snug fit and soft feel, they're as comfy as your normal pants. Just pop them on and let your body flow.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer