En illustrasjon av en jente som har mensen og setter inn en tampong.

Usikker på hvordan man bruke tampong rett, men du har lyst til å prøve dem? Her finner du ut hva en tampong er, hvordan man setter den inn, hvordan man tar den ut og hvordan den brukes.

En tampong er mensbeskyttelse som tar hånd om mensen inne i skjeden. Våre er laget av superabsorberende fibre og er avlange med avrundet ende som gjør den enkel å sette inn. I motsetning til en menskopp, som samler opp blodet, så suger tampongen opp blodet – det betyr at det blir mindre søl med tamponger. Siden den sitter på plass når du har satt den inn, så er den et populært alternativ for de som trener eller beveger seg mye. Den blir der den er – samme hvor mye du farter rundt. Den er også fin å bruke om man skal bade[lenke til bading med mensen], ettersom blodet ikke lekker ut i badedrakten og bassenget.

Hvordan bruke tampong

Det er et par ting som det er viktig å tenke på når man begynner å bruke tampong. For det første er det viktig å bruke riktig størrelse. Vilken størrelse man velger handler om hvor mye man blør, ikke størrelsen på skjeden. Er det første gang du skal prøve tampong, så er det lurt å velge den minste størrelsen. Har du en tampong som suger opp mer blod enn du har, så kan det blir litt tørt og irritert i skjeden når du tar den ut. Derfor må du ikke velge en tampong med større oppsugingsevne enn du trenger. Du må heller ikke ha tampongen inne for lenge; fire timer er passe, og ikke mer enn åtte timer. Første gang man skal prøve tampong, vet man kanskje ikke hvordan man skal sette den inn. Det kan være litt vanskelig å få tak på det og vite hvordan det skal kjennes ut når den sitter riktig. Men øvelse gjør mester, så her kommer et lite grunnkurs i hvordan man setter inn en tampong, i tillegg til noen gode tampong-tips for riktig bruk.

Hvordan setter man inn en tampong?

Hvordan sette inn en tampong for første gang? Det er vanlig å være litt nervøs, men du venner deg raskt til det. Det beste er om du først sjekker hvordan det ser ut der nede. Ta et speil og gjør deg kjent med underlivet ditt!

Er det første gang du skal bruke tampong, kan det være lurt å velge en liten størrelse, så du får en følelse av hvor mye en mini-tampong suger. Du må selvfølgelig vaske hendene, og så tar du bort plasten fra tampongen. Stå eller sett deg i en komfortabel stilling, med den ene foten på toalettsetet eller sittende på huk, og slapp av. Det er viktig at man prøver å slappe av, siden anspente muskler rundt skjeden gjør det vanskeligere å sette inn tampongen. Slapp av, vinkle den litt bakover, mot den nedre delen av ryggen, samtidig som du trykker den innover – helt til fingeren er inne i skjeden og bare tråden henger utenfor.

Hvordan sette inn en tampong så den er langt nok inn? Sånn er det: Når tampongen sitter riktig vil det ikke føles ubehagelig på noen måte. Er det ubehagelig, så har tampongen havnet feil. Prøv å skyve den litt lenger inn, eller ta den ut og prøv igjen med en ny tampong. Du vet når den sitter riktig, for da merker du ikke at den er der. Ikke vær redd for å skyve tampongen for langt inn. Åpningen til livmoren er altfor liten til at en tampong får plass gjennom den. Du trenger heller ikke å være redd for at tampongen skal falle ut – musklene i skjeden holder den på plass.

Hvordan tar man ut en tampong?

Det er lett å ta ut en tampong. Du trenger bare å dra forsiktig, men bestemt, i tråden, så vil tampongen skli ut uten problemer. Hvis den ikke har sittet inne så lenge, eller om du ikke hadde så mye mens som du trodde, kan den være vanskeligere å dra ut, og kanskje trenger den å være der litt til. Hvis det føles litt ekkelt når den skal ut, skyldes det at det er for tørt mellom tampongen og skjedeveggen, og det skaper friksjon når du drar i snøret. Vil du ta den ut likevel, kan du prøve følgende tampong-tips; ta litt kokos- eller olivenolje på fingrene for å få den ut lettere.

Hvordan bruke tampong slik at du lett får den ut igjen? Du trenger ikke å være redd om du ikke finner tråden – den er der selv om du ikke kjenner den utenfor skjeden. Sett deg på huk og stikk pekefinger og tommel forsiktig inn i skjeden, så finner du tampongen eller tråden og kan ta den ut. En brukt tampong skal aldri skylles ned i do. Legg den i litt dopapir og kast den i en søppelkurv for mensbeskyttelse, eller i en vanlig søppelkurv om den andre ikke finnes.
Så klart må man ha rene hender både når man setter inn og tar ut tamponger! Vask alltid hendene både før og etter.

Når skal man ikke bruke tampong?

Selv om tampong er veldig praktisk, så er det enkelte ganger den ikke passer. For eksempel når man ikke har mensen. Tampong må kun brukes når du vet at mensen er i gang, og skal kun brukes til blødningene minsker på slutten av mensen. Vil du beskytte undertøyet før og etter mensen, må du ikke bruke tampong. Bruk heller et truseinnlegg eller bind. Det er slettes ikke lurt å bruke tampong ved utflod, siden tampongen har så stor oppsugningsevne at den vil tørke ut den ømfintlige slimhinnen i skjeden. Liker du ikke at utfloden havner i trusen, så må du heller bruke truseinnlegg.

Tisse uten å skifte tampong

Kroppen er jo best på mange måter, og har sørget for at mensen og urinen kommer fra to forskjellige steder i underlivet. Så må du tisse, men vet at det ikke er på tide å skifte tampong ennå, så går det helt fint å gå på do likevel. Du trenger bare å holde tråden litt til side så det ikke kommer tiss på den.