Varmeflaske

Vi skal være helt ærlige, det er en av de absolutt kjipeste delene av mensen: menssmertene. Her kan du lese om hva som er årsaken, og hva man kan gjøre med det!

Det begynner å murre. En dyp, krampeaktig smerte som nesten gnager i mageregionen. Ikke som mageknip, men allikevel vondt i magen... Det er bare å si hei til menssmertene, for nå har de gjort sin entré!

Hva er menssmerter?

De aller fleste, men ikke alle, har menssmerter eller ubehag før og under sin mens. Det betyr at stort sett alle kjenner litt smerte når mensen kommer, men det er bare slitsomt og ikke farlig. Hvor slitsomt det er varierer – ettersom vi har ulike kropper. Noen får aldri vondt, andre har alltid vondt, mens andre igjen har vondt en gang i blant.

Det pleier å være slik at smerten kjennes som kramper i bekkenet, ryggen, lårene eller magen. Som oftest starter den under navlen, og stråler ut mot lårene og ryggen. Det er litt forskjell på hvordan det føles fra gang til gang, noen ganger merkes det knapt, mens andre ganger kan man ha så vondt at man blir ordentlig dårlig. Menssmerter kan også gjøre så man blir dårlig i magen og får diaré, hodepine og blir litt svimmel. Null prosent morsomt.

Hva er årsaken til menssmertene?

Livmoren, der mensen og slimhinnen kommer fra, er egentlig en stor muskel. Når den kjenner at det er på tide å kvitte seg med den deilige sengen den hadde gjort klar til egget (det egget som ikke ble befruktet) så begynner livmoren å trekke seg sammen. Det gjør den for at mensen, det ubefruktede egget som har blitt til mens, skal komme ut. Det er dette som gjør vondt, og som vi kaller menssmerter. Siden den nederste delen av livmoren finnes høyt oppe i skjeden kan man kjenne krampene hele veien ned dit. Men det er ikke bare livmormuskelen vi skal legge skylden på. Det finnes også en hel del nerver i området som ikke er uskyldige i dette. De påvirkes av livmorens krampetrekninger og er de du skal takke for smerten i lysken, rygg og ben. Den løse magen er de riktignok uskyldige i, den er det de høye nivåene av hormonet prostaglandin som forårsaker.

Tips for å minimere menssmertene

Alle kropper er forskjellige, og hva som føles bra for den ene passer ikke alltid så bra for den andre. Men det finnes noen ting som pleier å funke for de fleste.

  • Varme får kroppen til å slappe av, og minsker ofte krampene. Et varmt bad, en oppvarmet varmepute eller et varmeteppe der det gjør vondt. Eller knyte et sjal rundt hoftene.
  • Bevegelse gjør at krampene kan slippe opp litt. Dans, gå eller gjør en litt hardere yogaøkt – gjør det du kjenner for (selv om du kanskje akkurat nå ikke er så gira på aktivitet akkurat når du har som mest vondt). Fysisk aktivitet kan lindre både smerte og angst.
  • Massasje! Superdeilig mener mange, og perfekt når menssmertene er skikkelig slitsomme. Be noen med varme hender massere deg, så pleier krampene motvillig å slippe taket (og det takker vi hormonene for. Berøring gir nemlig ut en hormon som kan virke smertestillende!)
  • Spis og sov godt! Det høres kanskje basic ut, men om kroppen er trøtt eller sulten så har den dårligere forutsetninger for å håndtere smerten.
  • Kunnskap! Ja, vi vet at dette kanskje høres rart ut. Men om man lærer seg hva det kommer av, eller hva som trigger smertene, så kan dette gjøre det enklere å håndtere den. Så om du skriver en liten smertedagbok kan du kanskje se et mønster som hjelper deg i motstanden mot menssmertene.

Bra legemidler for å hindre menssmerter

Hva gjør man når man har så vondt at ingen av rådene funker? Da tar vi tabletter mot menssmerter. Apoteket har reseptfrie legemidler med naproxen, paracetamol og ibuprofen som kan være gode hjelpere gjennom menssmertene. Et bra tips er å ta tablettene så fort du kjenner smerten komme, eller rett før du får vondt om du har veldig regelmessig mens. Det er nemlig da smertelindringen får best effekt! Det er også bra å vite at smertestillende med paracetamol har mindre effekt, derfor er det lurt å kombinere med ibuprofen. Husk å være obs på at eventuelle allergier kan gjøre at du ikke bør ta alle typer medisiner. Dette kan personalet på apoteket hjelpe med å navigere deg gjennom.

Når menssmertene gjør for vondt

Det finnes også menssmerter som gjør så vondt at man ikke fungerer i hverdagen i det hele tatt. Da pleier vi ikke kalle det menssmerter lengre, men dysmenoré. Det kan være et symptom på endometriose, en sykdom som forårsakes av at celler som ligner mens havner utenfor livmoren og blir sittende fast, skaper inflammasjon og gjør fryktelig vondt. Kjenner du at dine menssmerter er veldig intense ved mer enn ett tilfelle så bør du kontakte lege eller helsestasjon og be om hjelp!

Menssmerter uten mens

Det heter jo menssmerter, så mens og smerter. Men kan man ha menssmerter uten mens? Nja. Ikke om man skal ordlegge seg helt eksakt. Men man kan få akkurat samme smerte, på samme sted, uten at det er mensen. Hva er greia med det? Her er en liste på hva det kan være:

  • Gravid – et tidlig tegn på graviditet er faktisk murrende smerte i magen.
  • PCOS – en sykdom som kan gi cyster på ekkstokkene. Når cystene sprekker kan smerten føles som menssmerter.
  • Endometriose – denne sykdommen kan gi menssmerter selv om det ikke er noen mens på gang.
  • Cyster – alle kan få cyster, og de er ufarlige. Men når de sprekker... da gjør det vondt!
  • IBS – sensitiv tarm kan gi kramper i mageregionen som føles likt som menssmerter.
  • Eggløsning og mittelschmerz – man får smerter på den siden der egget har løsnet. Det kan pågå i alt fra et par timer, til så lenge som tre dager.

Fortsett å lære deg mer

Utforsk mer